enda

Bendt Rothe

(1921 – 1989)

Skuespiller. Født 9/5 1921, død 31/12 1989 - 68 år gammel. Gift fire gange, det 3. ægteskab fra 1969-72 var med skuespiller Vigga Bro (f. 1937).

Optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1940, men forlod uddannelsen året efter og studerede herefter i en periode psykologi og litteratur ved Københavns Universitet. Debuterede som skuespiller på Folketeatret i 1944 og havde engagementer ved skiftende teatre, hvor han bl.a. gjorde sig gældende i kraft af sit skarpe intellekt. I slutningen af 40'erne påbegyndte han jurastudiet og afsluttede med embedseksamen i 1955. 1957-59 var han turnéleder ved Det kgl. Teater, men helligede sig derefter i en periode karrieren som advokat (med møderet for Højesteret). I 1963 var han dog tilbage med ansættelse på Det ny Teater og fulgte i 1966 teatrets leder, Peer Gregaard, til Det kgl. Teater.


Blev i 1980 lic.jur. på en omfattende afhandling "Skuespillerkunst og skuespillerret", om skuespilleres retsbeskyttelse.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Distingveret ydre, kultiveret overklasseudtale og glat fremtræden gør ham fra starten ikke til den type, dansk film har tillid til. Det går allerede grueligt galt i debutfilmen "Det bødes der for -" (1944), hvor han som tilrejsende provinsstudent geråder i dårligt københavnsk selskab, får gonorré, kommer i fængsel og ender med at begå selvmord.


Siden går han over i det rene skurkefag som forfører i "Diskret ophold" (1946) og konspirator i "Fra den gamle købmandsgård" (1951), hvor han er godsejersønnen, der vil i seng med heltinden Astrid Villaume, et sikkert tegn på karakterbrist ("Jamen Herregud, Ida, vi er da moderne mennesker. Man kan ikke sådan holde en mand hen. Lad mig nu komme med op.").


Helt frem til "Hærværk" (1977), hvor man i glimt ser ham som H. C. Stefani (igen ramt af kønssygdom!), klæber dette skurke-image til ham. Men inden da viser han ny autoritet og følelsesdybde i "Nitten røde roser" (1974), hvor han er fabrikant Bech, hvis elskede barnebarns liv trues. Og han klarer sig hæderligt under svære vilkår i en større rolle som den forsmåede ægtemand i Carl Th. Dreyers "Gertrud" (1964).


Bendt Rothe spillede næsten kun biroller. Men han var, trods en vis hang til det teatralske og patetiske, klart en filmskuespiller i vækst, da han først havde fået slebet ungdommens upålidelige politur af. Alderen lagde mange alen til hans udstråling. Det fremgår også af hans ansvarsforflygtende ægtemand i Leif Panduros og Henning Ørnbaks tv-spil "Bella" (1970) - og ikke mindst af hans underfundige Baron von Rydtger i "Matador" (1978-81). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Alle elsker Debbie 1987 William Tv-serie
Babettes gæstebud 1987 Gamle Nielsen DK/Spillefilm
Hvor der er vilje, er der vej 1986 Dommeren Tv-film
Anthonsen 1984 Gerhard Weishorn Tv-serie
For menneskelivets skyld 1983 Mand Tv-film
En kærlighedshistorie fra provinsen 1982 Medvirkende Tv-film
D.A.S.K. 1981 Gamle Toft Tv-serie
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Fransk overtjener DK/Spillefilm
Uden støtte fra befolkningen kunne vi ingenting udrette 1980 Medvirkende Tv-film
Strandvaskeren 1978 Tarding, kriminalkommisær Tv-serie
Matador 1978 Baron von Rydtger Tv-serie
Slægten 1978 Herredsfoged DK/Spillefilm
Hærværk 1977 H.C. Stefani DK/Spillefilm
En let smerte 1976 Medvirkende Tv-film
Strømer 1976 Politimester DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Bankdirektør DK/Spillefilm
Anna Sophie Hedvig 1975 Medvirkende Tv-film
Rundt på gulvet 1974 Dr. Max Tv-film
Nitten røde roser 1974 Janus Bech DK/Spillefilm
Den sårede filoktet 1974 Reventlow Tv-film
Særlige spor 1973 Pierre Tv-film
Lyseholderen 1972 Maitre André Tv-film
Skygger 1972 Tandlæge Hartlev Tv-film
Niels Steensens liv og død 1971 Speaker DK/Dokumentarfilm
De unge på 80 1970 Medvirkende Tv-film
Bella 1970 Martin Tv-film
Udviklinger 1970 Georg Tv-film
Premiere 1970 Torben Tv-film
Oktoberdage 1970 Sanders DK/Spillefilm
Tur i natten 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Natlig samtale med et foragtet menneske 1968 Medvirkende Tv-film
Dr. Glas 1968 Birck DK/Spillefilm
De røde heste 1968 Dommer DK/Spillefilm
Smukke-Arne og Rosa 1967 Bankdirektør Schäfer DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 En auditorielæge DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Dommeren DK/Spillefilm
Søskende 1966 Arthur DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Grev Rosen DK/Spillefilm
Carl Th. Dreyer 1965 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Gertrud 1964 Gustav Kanning DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Monsieur André, modecreateur i korsetter DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Bankdirektør Jacobsen DK/Spillefilm
Premiere i helvede 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Ægget 1964 Statsadvokat Tv-film
Rikki og mændene 1962 Knud DK/Spillefilm
Eventyr på Mallorca 1961 Anders, rejseleder DK/Spillefilm
Fru Carrars geværer 1961 Medvirkende Tv-film
Ullabella 1961 Larsen, viceskoledirektør DK/Spillefilm
Komtessen 1961 Hrs. Skotterup DK/Spillefilm
Gymnasiepigen 1960 Rektor Engskjold DK/Spillefilm
Paladsrevolution 1959 Medvirkende Tv-film
Forellen 1958 Medvirkende Tv-film
Bundfald 1957 Kriminalassistenten DK/Spillefilm
Skal drengen tvinges 1956 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
En caprice 1955 Medvirkende Tv-film
Østersen og Perlen 1955 Medvirkende Tv-film
Min datter Nelly 1955 Bent, tandlæge, Kittys ven DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Landsbyfrieri 1953 Medvirkende Tv-film
Hejrenæs 1953 Helge Knudsen, fabrikant DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Forsvareren DK/Spillefilm
Vi arme syndere 1952 Jens Astrup, kunstmaler DK/Spillefilm
Avismanden 1952 Lægen DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Erling, godsejer Bjerres søn DK/Spillefilm
En dag i radioen 1950 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Amazonas 1949 dansk version DK/Dokumentarfilm
Diskret ophold 1946 Torsten Olesen, maskiningeniør DK/Spillefilm
Drømmen om i morgen 1945 Svend, en ung arbejder DK/Kort fiktion
Det bødes der for 1944 Eigil Aagard DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.