enda

Benny Poulsen

(1942 - 2004)

Skuespiller og balletdanser. F. 11/8 1942. Gift med skuespiller Grethe Holmer (f. 1924).

Balletdanser på Det kgl. Teater fra han var 7-23 år. Uddannet som skuespiller på Odense Teater 1967-70. Har spillet markante roller på diverse teatre og iscenesat en del forestillinger.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I kraft af sine markante træk (især en dramatisk profil) er Benny Poulsen en birolleskuespiller af de mere genkendelige. Med en udstråling præget af det dystre og tungsindige, ses han mest i dramatiske småroller, men af og til møder man ham også i komedier.


I "Vinterbørn" (1978) spiller han vordende far, Lone Kellermanns ægtemand, og i Kaspar Rostrups "Jeppe på bjerget" (1981) har han sin hidtil mest prominente rolle som den rigtige barons sekretær - en af filmens karikerede embedsmænd. Hans bedste filmpræstation er klart den drillede folkeskolelærer, der i "Barndommens gade" (1986) beder sin forundrede elev Ester om tilgivelse for at have forløbet sig. Her giver Poulsen figuren en intens, retsindig alvor, der gør indtryk.


Hans titelfigur i den meget ujævne tv-serie "Kaj Munk" (1986) har tung solid seriøsitet, men mangler overbevisende udtryk for digtersindets indre flamme og ydre labilitet. Men opgaven er svær, da serien er ringe skrevet. Han dukker kort op som Edvard Brandes i periodefilmen "Hip Hip Hurra" (1987), for så at skifte gear til rollen som skurkagtig hospitalsdirektør i folkekomedien "Jydekompagniet 3" (1989).


Hos Lars Von Trier har han haft små optrædener i "Europa" (1991) og "Riget" (1994). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Sparekassen 2000 Gentleman Tv-film
Fruen på Hamre 2000 Justitsråd DK/Spillefilm
Slangehud 1999 Melchior Tv-film
Skyernes skygge rammer mig 1996 Højesteretssagfører DK/Kort fiktion
Bryggeren 1996 Winge, konsul Tv-serie
Riget 1994 1. reservelæge DK/Spillefilm
Ankomst 23:30 1992 Medvirkende DK/Kort fiktion
Europa 1991 Stieleman DK/Spillefilm
Springflod 1990 Lærer DK/Spillefilm
Casanova 1990 Gurlis far DK/Spillefilm
Ugeavisen 1990 Medvirkende Tv-serie
Jydekompagniet 3 1989 Hospitalsdirektør Kordtzack DK/Spillefilm
En hård dags nat 1987 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hip hip hurra 1987 Edvard Brandes U/Spillefilm
Rued Langgaard 1986 Speaker DK/Dokumentarfilm
Kaj Munk 1986 Kaj Munk Tv-serie
Barndommens gade 1986 Lærer DK/Spillefilm
Rejseholdet 1983 Kriminalassistent Svend Borg Tv-serie
Een stor familie 1982 Helge Schrøder Tv-serie
Jeppe på bjerget 1981 Baronens sekretær DK/Spillefilm
Historien om Kim Skov 1981 Hans far DK/Kort fiktion
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Faster er død 1978 Medvirkende Tv-film
Vinterbørn 1978 Holger, Olivias mand DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.