enda

Bent Vejlby

(1924 – )

Skuespiller. Født 20/3 1924.

Uddannet på Teaterdirektørforeningens skuespillerskole 1949-52.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han debuterede som en lokal slagsbror, der spolerer Dirch Passers og Ove Sprogøes 'mesterbokser'-nummer i "Tag til marked i Fjordby" (1957) og op gennem 1960'erne har den høje, kraftige mand en del mindre biroller.


Tit spiller han politibetjent. I "Vi er allesammen tossede" (1959) er han f.eks. den, der sætter Kjeld Petersen i detentionen ("Jeg er skatteyder!" - "Jamen, De skal nok få valuta for pengene!"). I Ebbe Langbergs farce "Det er ikke appelsiner, det er heste" (1967), der både gør nar af rindalismen og selv er rindalistisk, ses han i starten som den jævne mands repræsentant. På værtshuset vil han godt rafle med Willy Rathnov, så længe han tror en billedhugger er en, der stjæler billeder, men da det går op for ham, at det er en kunstner, han har over for sig, vil han ikke længere sidde ved samme bord. Lidt mere tolerant over for det musiske er han som den operaelskende Jesper Langbergs arbejdskammerat på slagteriet i "Man sku' være noget ved musikken" (1972). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Gips 1973 Billetkontrollør Tv-film
På vej til Hilda 1972 Herre Tv-film
Sejle op ad åen 1972 Mand Tv-film
Man sku' være noget ved musikken 1972 Svends arbejdskollega DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Lufthavnsbetjent DK/Spillefilm
Til lykke Hansen 1971 Arbejder Tv-film
Premiere 1970 Betjent Tv-film
Mazurka på sengekanten 1970 Politibetjent DK/Spillefilm
Romulus den store 1969 Spurius Titus Mamma Tv-film
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
Pigen fra Egborg 1969 Bjarne, roearbejder DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Rutebilchauffør DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på bjørnetjeneste 1968 Løjtnant Petersen DK/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Betjent DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Hans, smugler DK/Spillefilm
Ankomst indtil videre 1967 Bisse i underverden Tv-film
Det er ikke appelsiner - det er heste 1967 Kunstfjendsk arbejder DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Mand, der kan skaffe piger DK/Spillefilm
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Louis DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Grosserer Palm DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Bent, Lisbeths ven DK/Spillefilm
I stykker 1966 Kaj Tv-film
Matador 1965 Medvirkende Tv-film
Flådens friske fyre 1965 Delingsfører DK/Spillefilm
Næsbygaards arving 1965 Torben, fru Helenes søn DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 matros DK/Spillefilm
Majorens oppasser 1964 Sergent DK/Spillefilm
Slottet 1964 Forvalter Østergaard DK/Spillefilm
Når enden er go' 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Mord for åbent tæppe 1964 Smith, kriminalassistent DK/Spillefilm
Tine 1964 Løjtnant Jensen DK/Spillefilm
Problemet - piger 1963 Eddie Tv-film
Dronningens vagtmester 1963 Jens Jerntrøje DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 Medvirkende DK/Spillefilm
Drej m for mord 1961 Medvirkende Tv-film
Reptilicus 1961 Medvirkende U/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Gønge DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Medvirkende DK/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Mand, der starter slagsmål DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Galt nummer 1957 Medvirkende Tv-film
Mig og min familie 1957 Henry DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Roe-Karl DK/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Ung mand ved sommerfest DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.