enda

Bent Warburg

(1939 - )

Skuespiller. Født 5/12 1939.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hans styrke er hans type. Han virker som det han er: et ægtefødt barn af stenbro-proletariatet. Han kan være barsk og ligefrem, rå eller jovial. Ofte får han små biroller som storby-bisse eller grovmundet arbejdsmand, gorilla eller slagsbror. Og han spiller dem uden unødvendig forfinelse, ligepå og hårdt. Men han kan også illudere som kynisk bartender i "Hærværk" (1977).


Warburg har vist sig som en meget anvendelig birolleskuespiller, men bedst kendt er han blevet for ofte ret fremtrædende roller i Stjernetegns-filmene. Her nægtede han at bruge stand-in i de eksplicitte samlejescener og reducerede sig derved i en vis grad til regulær pornomodel. På en bizar måde er han en pionér, der gør, hvad seriøse udenlandske skuespillerinder nu har tilladt sig: at vise alt i erotiske film.


Sideløbende havde han i starten af 1970'erne et 'pænt' engagement ved Det Ny Teater, men nøgenbilleder i aviserne med to samleversker og hard core-scener på lærredet synes at have hæmmet teaterkarrieren - det mener han i hvert fald selv.


Den yngre instruktørgeneration har dog ikke glemt ham. Han er kras småborger i Lotte Svendsens filmskoleafgangsfilm "Harmony" (1995); indtalte hunden Jerrys stemme i Wikke&Rasmussens "Hannibal og Jerry" (1996); og samme instruktørpar gav ham hans hidtil største og bedste filmrolle som den tyranniske motelejer, der lider fryserumsdøden i deres naivistiske kriminalkomedie "Motello" (1998). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Nimbus '47 2005 Henning DK/Kort fiktion
Julie 2005 Julies bedstefar Tv-serie
Tid til forandring 2004 Dyrlæge DK/Spillefilm
Hannah Wolfe 2004 Taxichauffør DK/Spillefilm
Manden med tubaen 1999 Stenhuggermester DK/Kort fiktion
Motello 1998 Ford Fordson, indehaver af Motello DK/Spillefilm
Albert 1998 Hr. Homburg DK/Spillefilm
Majoren 1998 Lastbilchauffør #2 Tv-film
Svensk roulette 1997 Mand i jakkesæt DK/Kort fiktion
Bryggeren 1996 Tømrermester Tv-serie
Harmony 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fæhår & Harzen 1995 Preben Tv-serie
Købt eller solgt 1994 Medvirkende Tv-film
Kald mig Liva 1992 Luswig, Laus' fætter, Ludwig Tv-serie
Gøngehøvdingen 1992 Bygmester Tv-serie
Manden der ville være skyldig 1990 Hjælpeleder DK/Spillefilm
Kærlighed uden stop 1989 Togkontrollør DK/Spillefilm
Johansens sidste ugudelige dage 1988 Helge, Helge Tv-serie
Station 13 1988 Spritbilist Tv-serie
Sorg-agre 1987 Medvirkende Tv-film
Opløsning 1987 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mord i mørket 1986 Bartender DK/Spillefilm
Livet er en god grund 1985 Lokomotivfører Tv-film
Klitgården 1985 Rankow Tv-serie
Nissebanden 1984 Egon Tv-serie
De retfærdige 1982 Medvirkende Tv-film
Hjemlig hygge 1982 Medvirkende DK/Kort fiktion
Du er smuk - jeg elsker dig 1981 Medvirkende Tv-film
Krigsdøtre 1981 Mand på værtshus Tv-serie
Gummi Tarzan 1981 Arbejdsmand DK/Spillefilm
Slingrevalsen 1981 Flyttemand DK/Spillefilm
Strejferne 1980 Medvirkende Tv-film
Undskyld vi er her 1980 Arbejder DK/Spillefilm
Krigernes børn 1979 Nerals stemme DK/Spillefilm
Johnny Larsen 1979 Johnnys arbejdskammerat DK/Spillefilm
Er det løgn, hva' jeg si'r? 1978 Medvirkende Tv-film
Ludvigsbakke 1978 Frk. Friis' ven Tv-serie
Fængslende feriedage 1978 Falckredder DK/Spillefilm
Side om side for rødt 1977 Holger Tv-film
I skorpionens tegn 1977 Citron-Børge DK/Spillefilm
Hærværk 1977 Tjener Arnold DK/Spillefilm
Terror 1977 Medvirkende DK/Spillefilm
Skytten 1977 Praktisk mand DK/Spillefilm
Helte dør aldrig 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Viggo, Frederiksen/Viggo Tv-serie
Sømænd på sengekanten 1976 Georg Hansen, donkeymand DK/Spillefilm
I løvens tegn 1976 Fotograf Pilford DK/Spillefilm
I Tvillingernes tegn 1975 Walther DK/Spillefilm
The hottest show in town 1974 Medvirkende U/Spillefilm
Tilløkke Herbert 1974 Smarte Tv-film
Syg og munter 1974 Mand ved pølsevogn Tv-film
Nøglehullet 1974 Jens, Pers kompagnon DK/Spillefilm
I Tyrens tegn 1974 Hector, præstens søn, Dyvekes forlovede DK/Spillefilm
I Jomfruens tegn 1973 Professor Archibald Bomwitz DK/Spillefilm
Fætrene på Torndal 1973 Hans Erik DK/Spillefilm
Manden på Svanegården 1972 Flyveleder DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Tv-regissør DK/Spillefilm
Som brødre vi dele 1970 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tre slags kærlighed 1970 Max, langhåret ung mand DK/Spillefilm
Den gale dansker 1969 Overtjener DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Læredreng DK/Spillefilm
Bambi 1942 Stampe II U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.