enda

Betty Söderberg

(1910 – 1993)

Skuespiller. Født 6/11 1910, død 29/10 1993 - 82 år gammel. Datter af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg (1869-1941). Mor til forfatterne Henrik Stangerup (1937-98) og Helle Stangerup (f. 1939).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1930-32.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Som datter af den store svenske forfatter Hjalmar Söderberg, som gift med den under Besættelsen omstridte, fremtrædende litteraturkritiker Hakon Stangerup og som mor til forfatterne Henrik og Helle Stangerup var Betty Söderbergs eget liv så rigt på elementært drama, at hendes opskruede spillestil måske har faldet hende selv naturlig.


At hun var en skuespillerinde med potentiale, viser filmene klart. Ovenikøbet er hun med sit klare, åbne blik og slanke sarthed en gave for et kamera. Men hun manglede instruktører med sans for at geare den teatralske eksaltation og overtydelige artikulation ned til realistisk film-niveau: allerede i debutfilmen, George Schnéevoigts "Tango" (1933), hvor hun er et stor-øjet offerlam for Tango Bars skørlevner Ebbe Rode, går det grueligt galt. Lige så overspillet er hendes fortvivlede fiskerenke i "Blaavand melder Storm" (1938). Og fejlplaceringen fortsætter i Johan Jacobsens "Under Byens Tage" (1938), hvor hun er for patetisk til hans lette stil.


Bedre placeret er hun som stakkels heltinde i nød i musketér-parafrasen "De Tre, maaske Fire" (1939), men filmen er tåbelig. Og derpå udsættes hun i tre film for Arne Weel som instruktør - nok til at kvæle en filmkarriere. Klart bedst er hun i "Et Skud før Midnat" (1942), hvor hun som den otte år ældre Tavs Neiiendams datter (!) udstråler troværdig ensomhed. Og hun viser en lettere modnet, mere elegant stil som kvindemorder-offer i "Hr. Petit" (1948). Her er der endelig vink om, at hun havde fundet sit rollefag som en sofistikeret, stilfuld kvinde af borgerskabet.


Men da havde hun for længst trukket sig tilbage fra scenen for - som det hedder - at hellige sig mand og børn. Og filmene var det også slut med. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Hr. Petit 1948 Fru Picot DK/Spillefilm
Møllen 1943 Hanne, Christensens Søster DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Elin, professorens datter DK/Spillefilm
Vagabonden 1940 Grete Jensen, en ung enke DK/Spillefilm
De tre maaske fire 1939 Generaldirektørens forlovede DK/Spillefilm
Alarm 1938 Gerda, Clarcks Kone DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Anna, Jens Olesens mor DK/Spillefilm
Under Byens Tage 1938 Eva, Engbergs Datter DK/Spillefilm
Tango 1933 Anne DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.