enda

Birger Jensen

(1945 - 1998)

Skuespiller. Født 10/6 1945, død 18/6 1998 - 53 år gammel.

Blev opdaget af Preben Kaas, mens han optrådte på Vesterbros Ungdomsgård, og blev siden uddannet på Privatteatrenes Elevskole.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Filmskuespilleren Birger Jensen er først og fremmest mindeværdig for sin titelrollepræstation i Jesper Høms "Smil Emil" (1969), hvor han inkarnerer dansk films hippie og fliphovede par excellence.

Figuren har meget til fælles med Birger Jensen selv og blev i høj grad improviseret frem under optagelserne. Emil er den mediterende, legende, ansvarsfri dagdrømmer, og filmen, der blev stærkt værdsat i datidens hippiemiljø, lægger sig stort set sværmerisk beundrende i kølvandet på dette evigt fantaserende barn i ranglet mandeskikkelse.

Jensens samspil med Elsebeth Reingaard som den mere modne kæreste Katja ("Du er så udflydende!" siger hun rammende under et skænderi) fungerer ofte godt, i hvert fald når figuren ikke optræder alt for irriterende forkælet. Og nogle scener, hvor Jensen med stor succes passer et lille barn, har en fin poetisk intimitet. Som helhed repræsenterer figuren dog den mere selvcentrerede og lalleglade del af hippie-bevægelsen.

"Smil Emil" er en ægte alternativ produktion, lavet for en slik udenom de store produktionsselskaber. Men Birger Jensen medvirkede som oftest i den traditionelle danske folkekomedie, hvor hans aparte, asparges-tynde figur og på én gang københavnerflabede og forvirrede facon ofte henviste ham til at spille biroller af lettere fjoget, excentrisk art.

Han har i disse film megen manér og ofte en rigeligt demonstrativ gummiansigt-mimik - han er Birger Jensen, der laver sit lille nummer med grimasser og hoppende øjenbryn. Hans anden hovedrolle er den afstumpede Arnold, Tove Maës' dovne Vesterbo-søn i den krasse komedie "Det er nat med fru Knudsen" (1971). Det er en selvtilfreds præstation, men inden da brugte Erik Balling hans særlige uskylds-udstråling i "Martha" (1967), hvor han som klodset og forhundset 17-årig skibsdreng skaber sin sjoveste og bedst gennemarbejdede birolle.


Til sidst blev hans roller meget små - rengøringsassistent i "Riget II" (1997) og læge i "Baby Doom" (1998). Men helt glemt var han altså ikke. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Riget II 1997 Rengøringsmand DK/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Sufflør (3) Tv-serie
Ugeavisen 1990 Håndlanger Tv-serie
Retfærdighedens rytter 1989 Rangle DK/Kort fiktion
Bill og Daphne 1987 Medvirkende Tv-serie
Rainfox 1984 Pressefotograf DK/Spillefilm
I Johannes verden 1983 Magnus Leitz Tv-film
Rejseholdet 1983 Harald Andersen Tv-serie
Dette er et tv-apparat 1980 Medvirkende Tv-film
Saxofonen 1980 Medvirkende Tv-film
Strejferne 1980 Medvirkende Tv-film
Jul og grønne skove 1980 Medvirkende Tv-serie
Alexandra 1979 Medvirkende DK/Kort fiktion
Måneskin 1979 Medvirkende Tv-film
Scapins rævestreger 1979 Carle Tv-film
Olsen-banden går i krig 1978 Funktionær DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Postfunktionær DK/Spillefilm
Side om side for rødt 1977 Hans-Peter Tv-film
Sofies skolegang 1977 Niels Tv-film
Alt på et bræt 1977 Hoppe DK/Spillefilm
I skorpionens tegn 1977 Kunde i helsebutik DK/Spillefilm
Olsen-banden deruda' 1977 Yngre vagtmand DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Charles Tv-serie
Gangsterens lærling 1976 Medvirkende DK/Spillefilm
Piger i trøjen 2 1976 Frits DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Vagt i byretten DK/Spillefilm
Strømer 1976 Staldkarl DK/Spillefilm
Violer er blå 1975 Festdeltager DK/Spillefilm
Piger i trøjen 1975 Kollektivist DK/Spillefilm
Syg og munter 1974 Bud Tv-film
Blomster til Mona 1974 Bo Tv-film
Cayennepeber 1971 Den store Tv-film
Det moderne menneskes muligheder for sjælelige oplevelser i en teknisk tid 1971 Bogsælger Tv-film
Det er nat med fru Knudsen 1971 Arnold, fru Knudsens søn DK/Spillefilm
Snedronningen 1970 Stemme Tv-film
Huset på Christianshavn 1970 Blomsterbud m.fl. Tv-serie
Smil Emil 1969 Manus, Emil DK/Spillefilm
Olsen-banden på spanden 1969 Dynamit-Harrys lærling DK/Spillefilm
Snemanden 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Cirkulæret 1968 Medvirkende Tv-film
Thomas er fredløs 1967 Skolelæreren DK/Spillefilm
Martha 1967 Halfdan, skibsdreng DK/Spillefilm
Farfar til hest 1966 Medvirkende Tv-film
Tre små piger 1966 Hendes søn, hertug Wilhelm DK/Spillefilm
Jensen længe leve! 1965 1. bandit DK/Spillefilm
Pigen og millionæren 1965 Receptionist hos Jens Møller DK/Spillefilm
Hvad med os? 1963 Ung mand DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.