enda

Birgitte Price

(1934 - 1997)

Skuespiller. Født 29/4 1934 (Birgitte Bruun), død 17/7 1997 - 63 år gammel. I 1957 gift med skuespiller John Price (1913-96). Mor til komponist og kapelmester James Price (f. 1959) og manuskriptforfatter og madanmelder Adam Price (f. 1967).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1954-56 og ansat på teatret indtil 1965 og igen fra 1970. Sideløbende havde hun mange roller på tv-teatret. Debuterede som iscenesætter i 1976 og virkede herefter mere som instruktør end som skuespiller.

Chef for TV-Teatret på DR 1985-89, direktør for Det Danske Teater 1991-94 og skuespilchef på Det kgl. Teater 1994-96.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I en filmkarriere, der spændte over tyve år og tyve film, spillede Birgitte Price en bred vifte af roller. Fra den pæne unge pige over den knap så pæne ditto til modne kvinderoller, fra lystspil til dramatisk realisme. Men den ene rolle, hun altid vil blive forbundet med, er Søs i Far til fire-filmene.
Birgitte Bruun - som hun hedder frem til 1957, hvor hun bliver gift med John Price - kom til filmen, da hun efter sin studentereksamen søgte job som statist på ASA-studierne. Hér opdagedes hun af instruktøren Alice O'Fredericks, der gav hende en lille, ukrediteret rolle som cyklende spejderpige i den første scene af Morten Korch-filmen "Det store løb" (1952).


Efter denne ubemærkede debut brød hun dobbelt igennem i 1953. I den prototypiske ungdomsfilm "Farlig ungdom" stjæler hun adskillige scener i en central birolle som den rapmundede kæreste til en hårdkogte ungdomsforbryder - det er en af filmens bedste præstationer, blandt tidens få bud på en seksuelt udfarende ung kvinde. Og i den radikalt modsatte grøft ses hun som den husmoderlige Søs i den første film om Far til fire.


Søs er på samme tid surrogatmor og forelsket ung pige (først i skolelæreren, Jørgen Reenberg, men fra "Far til fire på landet" (1955) i Ib Mossins velfriserede Peter). Det moderlige og det kysk erotiske mødes i en præstation, der i friskhed og humør er perfekt i tråd med filmens hyggelige, let sukrede stemning. Denne søde, jomfrunalske unge pige, lys af hår og sind, er indbegrebet af heltinden i 1950'ernes danske folkekomedie, og Birgitte Price gør hende til en af genrens mest pletfrie figurer.


Men der er en del mere end glansbillede i Price. I "En sømand går i land" (1954) spiller hun med realistisk, stilfærdig sødme en tjenestepige, som hjælper sømanden Lau Lauritzen jun. med hans moderløse spædbarn. Og i "Bundfald" (1957) er hun den erfarne københavnerpige, der forelsker sig i den tilrejsende Ib Mossin, som er på vej ud på ungdomskriminalitetens skråplan - en figur, hun tilfører dæmpet autoriet og en moden seksualitet.


Efter en håndfuld ret forglemmelige lystspil, som har en fælles tendens til at strække hendes komiske evner over bristepunktet (værst den forcerede farce "Helle for Helene" (1959)), gør hun efter en filmpause come-back i den satiriske "Don Olsen kommer til byen" (1964) som den - nu mere voksne - kvinde, Dirch Passer forelsker sig i. Og hun er igen Passers udkårne i komedien "Pigen og millionæren" (1965).


Hun har en egen bitter intelligens som den utro hustru, der ikke kan løsrive sig fra ægteskabet med Holger Juul Hansen i Leif Panduros tv-spil "I stykker" (1966) - nok hendes stærkeste præstation foran et kamera. Og efter den mislykkede Drachmann-filmatisering "Der var engang" (1966) - med John Price i instruktørstolen og hustruen som en alt for moden prinsesse - er hun præcis og diskret som bekymret mor i ungdomsfilmen "Stine og drengene" (1969). Hun overbeviser som den modne, gifte kvinde med en ung elsker i Ole Roos' lidt oversete "Kys til højre og venstre" (1969), og i "Man sku' være noget ved musikken" (1972) har hun rollen som buffetdame på værtshuset, der danner kulissen for den indtagende skildring af hverdagens drømmere. Her kommer noget jordbundent og kontant ved hendes væsen fint til udtryk, og faktisk var hun i klar vækst som filmskuespillerinde, da teatret helt og holdent overtog hende. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dansk litteratur 1989 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Indenfor murene 1981 Instruktion Tv-film
Jeg vil ikke være alene 1980 Medvirkende Tv-film
Dina 1979 Instruktion Tv-film
Gengangere 1979 Medvirkende Tv-film
Figaros bryllup 1976 Medvirkende Tv-film
En forestilling om kærlighed 1976 Medvirkende Tv-film
Kærlighed uden strømper 1975 Medvirkende Tv-film
Lille mand farvel 1975 Medvirkende Tv-film
Ørknens luftsyn 1975 Medvirkende Tv-film
Gamle dage 1974 Kate Tv-film
Nyheden 1972 Eva Tv-film
Man sku' være noget ved musikken 1972 Caja DK/Spillefilm
Onkel Vanja 1971 Medvirkende Tv-film
Hjemme hos William 1971 Karin Tv-film
H.M.S. Pinafore 1970 Josephine Tv-film
Flagermusen 1969 Rosalinde von Eisenstein Tv-film
Stine og drengene 1969 Stines mor DK/Spillefilm
Kys til højre og venstre 1969 Betty DK/Spillefilm
Boubouroche 1968 Adèle Tv-film
Ka' De li' østers? 1967 Louise Knudsen, Edvard Knudsens kone Tv-serie
Der var engang 1966 Prinsessen af Illyrien DK/Spillefilm
I stykker 1966 Irene Tv-film
Kom frit frem 1966 Fru Lis Tv-film
Pigen og millionæren 1965 Marlene Brandt DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Frk. Mortensen DK/Spillefilm
Enhver 1964 Gærning Tv-film
Nu vågne alle 1962 Angela Nightingale Tv-film
Nu vågner alle... 1962 Medvirkende Tv-film
Axel og Valborg 1961 Valborg Tv-film
Påske 1960 Medvirkende Tv-film
Helle for Helene 1959 Helene Thomsen DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 Marianne DK/Spillefilm
Verdens rigeste pige 1958 Judy DK/Spillefilm
Far til fire og ulveungerne 1958 Søs DK/Spillefilm
Aprilsnarrene 1958 Medvirkende Tv-film
Don Ferdinand 1958 Medvirkende Tv-film
Kong Renés datter 1953 Jolanthe Tv-film
Solstik 1953 Teddy-fan i spraglet bluse DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.