enda

Per Buckhøj

(1902 – 1964)

Skuespiller. Født 10/2 1902, død 21/10 1964 - 62 år gammel. Gift med skuespillerinde Henny Lindorff (1902-79) og far til skuespiller Jørgen Buckhøj (1935-94).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hans gode filmydre fik i 1925 den berømte svenske stumfilmsinstruktør Mauritz Stiller til at opfordre ham til at tage med sig og Greta Garbo til Hollywood. Buckhøj var på det tidspunkt sekretær for Stiller i Stockholm, men han afslog tilbuddet for i stedet at blive elev på Aarhus Teater.


Han filmdebuterede først 17 år senere, for sent til elskerroller, og i stedet blev hans nydeligt regelmæssig træk og noble fremtræden brugt i småroller som politi- eller embedsmand. Med sin aura af rolig myndighed virker han i reglen overbevisende, men sjældent særlig interessant. Meget sober er han som Poul Reichhardts danskvenlige, tyske fangevogter i "De røde Enge" (1945) - så behersket, at hans forræderi overfor Værnemagten og efterfølgende selvmord bliver et postulat.

Han er den patriotiske kaptajn i "Støt står den danske sømand" (1948), men det var Erik Balling, der i sin debutfilm "Adam og Eva" (1953) så mere frugtbare komediemuligheder i hans pletfrie type: her er han den spejderleder og redaktør af Flammesværdet, der tager en fræk bog med hjem fra Frankrig. Og Balling bruger Buckhøjs alvor lidt på samme måde, som da han castede sønnen Jørgen Buckhøj som Mads Skjern i "Matador" - de er to alen af samme puritanske stykke. Men Balling fremelsker samtidig fine lag af ironi i den ellers lidt kedelige birolle-spillers personlighed.

Det andet højdepunkt i en lidt grå filmkarriere er hans birolle som en af de barske vikinger i Richard Fleischers spektakulære Hollywood-produktion i farver og cinemascope, "The Vikings" ("Vikingerne", 1957) med Kirk Douglas og Tony Curtis, delvis optaget i Norge. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Canada 1958 Speaker U/Dokumentarfilm
Tyskland 1958 Speaker U/Dokumentarfilm
Ellehammer 1957 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Grænsevagt i Gaza 1957 Speaker DK/Dokumentarfilm
Lørdag 11:57 1957 Speaker DK/Dokumentarfilm
Gengæld 1955 Kriminalassistent DK/Spillefilm
Min datter Nelly 1955 Præst DK/Spillefilm
Sønderjylland i dag og i morgen 1955 Speaker DK/Dokumentarfilm
Vivian venter sig 1954 Medvirkende Tv-film
Karen, Maren og Mette 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Dansk staal 1954 Speaker DK/Dokumentarfilm
Guldkalven 1953 Medvirkende Tv-film
Adam og Eva 1953 Johansen DK/Spillefilm
Det store løb 1952 Henrik Hein, Gerdas bror DK/Spillefilm
To minutter for sent 1952 Medvirkende DK/Spillefilm
Vi arme syndere 1952 Medvirkende DK/Spillefilm
Mange skove små 1952 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det gamle guld 1951 Hans Sværke DK/Spillefilm
Mød mig på Cassiopeia 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Lyn-fotografen 1950 Overtjener DK/Spillefilm
Fire forsøg 1949 Speaker DK/Dokumentarfilm
Syge breve 1949 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det gælder os alle 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Lige i Nærheden af Ækvator 1948 Instruktion, Medvirkende, Foto DK/Dokumentarfilm
Støt står den danske sømand 1948 Kaptajn paa "Marie Grubbe" DK/Spillefilm
Penge som Græs 1948 Medvirkende DK/Spillefilm
Hatten er sat 1947 Prokurist Poul Walther DK/Spillefilm
Mani 1947 Ingeniør, Dr. techn. Paul Derling, Manus DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Instruktøren DK/Spillefilm
Soldaten og Jenny 1947 Tjener DK/Spillefilm
My Name is Petersen 1947 Medvirkende DK/Spillefilm
De pokkers unger 1947 Møller, opdagelsesbetjent DK/Spillefilm
Ta', hvad du vil ha' 1947 Redaktøren DK/Spillefilm
Røverne fra Rold 1947 Medvirkende DK/Spillefilm
Difteri 1946 Speaker DK/Dokumentarfilm
Oktober-Roser 1946 Direktøren DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Instruktøren DK/Spillefilm
Brevet fra Afdøde 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Ditte menneskebarn 1946 Fuldmægtig DK/Spillefilm
Far betaler 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Mogens, Gerds anden mand DK/Spillefilm
De røde Enge 1945 Steinz, tysk fangevogter DK/Spillefilm
Affæren Birte 1945 Anklageren DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Kriminalassistent DK/Spillefilm
Lev Livet let 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Mordets melodi 1944 Markussen, kriminalbetjent DK/Spillefilm
Alle Mand paa Dæk 1942 Oscar Berggren, Landsretssagfører DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.