enda

Carl Fischer

(1876 – 1953)

Skuespiller, visesanger. Født 9/10 1876, død 7/8 1953 - 76 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hans visekunst karakteriseredes bedst af daværende teatercensor Normann med ordene: "Hvis Carl Fischer sang "Glade jul", så ville folk tro, den var uartig."

Hans berømte poliske, øjenblinkende tag på en lettere fræk vise blev dog ikke udnyttet af filmen. Efter medvirken i 11 stumfilmsfarcer i perioden 1911-28 er han i 1930'erne mest uskadelig hyggeonkel og pludrende hønisse i pjatte-farcernes udkant.

Det er først, da Johan Jacobsen under Besættelsen giver filmkomedien en tiltrængt saltvandsindsprøjtning, at Fischers talent kommer til sin ret. Han er bartender i både "Tag det som en Mand" (1941) og "Ballade i Nyhavn" (1942), og som sådan på højde med periodens bedste Hollywoodbirolleskuespillere: en herlig vaks, rapmundet filur med et plirrende upålideligt, underfundigt blik. Ene af instruktørerne forstod Johan Jacobsen at spille på den blanding af lynsnar slagfærdighed og uanfægtet satyr-munterhed, der i Fischers relativt korte scener gjorde ham til Gunnar Laurings jævnbyrdige.

Så da Jacobsen efter krigen blev alvorsmand, gled Fischer stort set ud af filmbilledet og måtte nøjes med at charmere publikum fra sin faste scene: Helsingørrevyen. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Fuld af Fiduser 1956 Medvirkende Antologi
Politikens filmjournal 097 1951 Medvirkende Dokumentariske optagelser
I de lyse Nætter 1948 Carl, altmuligmand DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Olsen, overtjener i Teatercaféen DK/Spillefilm
Skønhedens Ø 1944 Medvirkende DK/Reklamefilm
Lev Livet let 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Moster fra Mols 1943 Snuffelbach, konstruktør DK/Spillefilm
Op med Humøret 1943 Medvirkende DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Medvirkende DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Christiansen, Bartender DK/Spillefilm
Tag det som en Mand - ! 1941 Christiansen, bartender DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Fyrst Joachim Krabbe af Højgaborg DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Fiskeskipper Claus Mikkelsen DK/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Martinius Petersen, overfyrbøder DK/Spillefilm
Snehvide og de syv dværge 1937 1938-vers. U/Spillefilm
Panserbasse 1936 En Tjener DK/Spillefilm
Min Kone er Husar 1935 Overofficiant Høgfelt DK/Spillefilm
7-9-13 1934 Medvirkende DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Baadsmanden DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Fogeden DK/Spillefilm
Fem raske Piger 1933 Jeppe DK/Spillefilm
Begravelsesherrerne 1931 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kys, Klap og Kommers 1929 En ubekendt DK/Spillefilm
Kraft og Skønhed 1928 Medvirkende DK/Spillefilm
Den Sørgmuntre Barber 1927 Overbetjenten DK/Spillefilm
Luksusrejen 1923 Abel, reservelandpostbud DK/Spillefilm
Skaf mig en Kæreste 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gissemand paa Kærlighedsstien 1917 Medvirkende DK/Kort fiktion
Da Skomager Fischer gik paa Maskerade 1915 Skomager Fischer, Manus DK/Kort fiktion
Den uundgaaelige Jensen Medvirkende DK/Kort fiktion
Tvillingebrødrene Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.