enda

Carl Johan Hviid

(1899 – 1964)

Skuespiller. Født 27/6 1899, død 21/10 1964 - 65 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han var først og fremmest kendt som Tivolis elskelige Pjerrot gennem 25 år, men i den samme periode - fra 1938 til 1963 - ses hans rare, lidt melankolske ansigt med den store næse i en del ret små biroller.


Typisk er hans hyggelige og humane forstander for sømandshjemmet i "En sømand går i land" (1954). Han er tit politibetjent eller portner, spiller i det hele taget samme slags roller som Henry Nielsen, uden på samme måde at give dem det personlige touch. En af sine største roller har han som politiinspektør i en svensk film, "Greve Svensson" (1951), hvor Edvard Persson i København rodes ind i en kriminalintrige.

Han yder sin bedste senere præstation i Palle Kjærulff-Schmidts og Klaus Rifbjergs Ny Bølge-film "Weekend". Han og Inga Reim er et ældre ægtepar, der kommer til frokost hos de yngre i sommerhuset. Venligt-overbærende lader han deres provokerende udtalelser prelle af på sig. Scenen er en studie i pinlig generationsmodsætning og står stadig stærkt i den ellers noget tidsbundne film. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Halløj i himmelsengen 1965 Præst DK/Spillefilm
Pernilles korte frøkenstand 1964 Medvirkende Tv-film
Gertrud 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Hvis lille pige er du? 1963 Joachim DK/Spillefilm
Støvsugerbanden 1963 Politiinspektør DK/Spillefilm
Pigen og pressefotografen 1963 Giftefoged DK/Spillefilm
Weekend 1962 Hr. Cornelius, frokostgæst DK/Spillefilm
En tur i byen 1961 Medvirkende Tv-film
Den sidste vinter 1960 Krovært DK/Spillefilm
Das haut einen Seemann doch nicht um 1958 Medvirkende U/Spillefilm
Over alle grænser 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Overbetjent DK/Spillefilm
Færgekroen 1956 En dyrlæge DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 Overbetjent DK/Spillefilm
Kristiane af Marstal 1956 Kortspillende politimand DK/Spillefilm
Penge med posten 1956 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
På tro og love 1955 Portier DK/Spillefilm
En sømand går i land 1954 Nielsen, bestyrer af sømandshjem DK/Spillefilm
I kongens klæ'r 1954 Schmidt, overbetjent DK/Spillefilm
Arvingen 1954 Gaardejer Bruun DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Farlig ungdom 1953 Forstander på børnehjem DK/Spillefilm
Greve Svensson 1951 Politimand U/Spillefilm
Lyn-fotografen 1950 Mr. Nobody DK/Spillefilm
Den stjålne minister 1949 Skuespiller Carlsen DK/Spillefilm
Det hændte i København 1949 Tjener DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Penge som Græs 1948 Medvirkende DK/Spillefilm
Kristinus Bergman 1948 Medvirkende DK/Spillefilm
Brevet fra Afdøde 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1946 Stemme DK/Spillefilm
Far betaler 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Drømmen om i morgen 1945 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den usynlige Hær 1945 Viktor Emilius Sørensen, grosserer DK/Spillefilm
Det store Ansvar 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 En handelsrejsende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.