enda

Charles Wilken

(1866 - 1956)

Skuespiller. Født 8/11 1866, død 26/2 1956 - 89 år gammel.

Oprindelig uddannet guldsmed. Kom på Det kgl. Teaters elevskole i 1887 og debuterede på Vennelyst i Århus i 1888. En lang og omfattende scenekarriere med engagementer ved en lang række teatre, både i hovedstaden og provinsen. I 1930 vendte han - efter 42 år - tilbage til Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han konkurrerede med William Bewer om at være vores ældste praktiserende, mandlige skuespiller, og Bewer vandt. Men Wilken kunne i sit 84. år holde tiljublet afskedsforestilling på Det kgl. Teater som Assessor Svale i "Eventyr på Fodrejse". Da havde han haft 20 gode år på Det kgl., hvor han som en frisk 64-årig var blevet ansat som den ældste ny-engagerede skuespiller nogensinde.


Lille af vækst og fordringsløs af væremåde fik han på film småroller, der lukrerede på hans kultiverede gammelkøbenhavnske facon: han havde et præg af lagret borgerlig fornemhed, der aldrig blev til stivhed.


Han filmdebuterede i 1914 og havde roller i over 30 stumfilm, bl. a. Benjamin Christensens "Hævnens nat" (1916), de to Dickens-film "Vor fælles ven" (1920) og "David Copperfield" (1922) samt fire Fy og Bi-film.


Hans bedste tonefilm er Bodil Ipsens vellykkede komedie "En Herre i Kjole og Hvidt" (1942), hvor han brillerer som en gammel musiker i muntert samspil med Petrine Sonne. De er ægteparet, som tager sig klogt og kærligt af Bodil Kjer. Han danner også et fint par med Sonne i en kort scene i Johan Jacobsens "Otte Akkorder" (1944), hvor de tilfældigt mødes i en taxa.


Bodil Ipsen anvender ham to gange til under Besættelsen: som hofapoteker i "Drama på Slottet" (1943) og manègeklovn i "Mordets Melodi" (1944). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Fodboldpræsten 1951 Henriksen, hyggepianist DK/Spillefilm
Far betaler 1946 Dr. Christiansen DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Viceværten DK/Spillefilm
Man elsker kun een Gang 1945 Kragelund, Paaklæder DK/Spillefilm
Mit liv er Musik 1944 Wallengreen, Eriks svigerfar og lærer DK/Spillefilm
Mordets melodi 1944 Mac Nelson DK/Spillefilm
Otte Akkorder 1944 Landsdommer Winther DK/Spillefilm
Det ender med Bryllup 1943 Pensioneret førstelærer Andersen DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 "Luffe" Ludvigsen, Kunsthandler DK/Spillefilm
Drama paa Slottet 1943 Paulus Payenck, slotsapoteker DK/Spillefilm
En Herre i Kjole og Hvidt 1942 Albert Kroneman, fhv. kgl. kapelmusiker DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Blomberg, Statist DK/Spillefilm
Forellen 1942 Professor Ring DK/Spillefilm
En mand af betydning 1941 Hassmann, Skræder DK/Spillefilm
Vagabonden 1940 Rentier Villadsen DK/Spillefilm
Sørensen og Rasmussen 1940 Generalmajor Storck DK/Spillefilm
Bolettes Brudefærd 1938 Urmager Piil, sognerådsmedlem DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Købmand Adrian DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Politimester DK/Spillefilm
Millionærdrengen 1936 Medvirkende DK/Spillefilm
Lille Claus og Store Claus 1930 Fortæller DK/Kort fiktion
Tordenstenene 1927 Professor Owen DK/Spillefilm
Ulvejægerne 1926 Gamle Thomsen DK/Spillefilm
Takt, Tone og Tosser 1925 Skuespilleren DK/Spillefilm
Det store Hjerte 1925 Medvirkende DK/Spillefilm
Lille Lise Letpaataa 1924 Gamle Lund DK/Spillefilm
Morænen 1924 Gudmund, daglejer DK/Spillefilm
Den talende film 1923 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Nedbrudte Nerver 1923 Jacobæus, fuglehandler DK/Spillefilm
Lasse Månsson fra Skaane 1923 Medvirkende DK/Spillefilm
David Copperfield 1922 Mr. Chillip DK/Spillefilm
Amatørdetektiven 1921 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vor fælles Ven 1921 Mr. Venus DK/Spillefilm
Den flyvende Hollænder, I-IV 1920 Dr. Poots (I) DK/Spillefilm
Solskinsbørnene 1919 John Bradford, kasserer på Green DK/Spillefilm
Gillekop 1919 Bastholm, magister DK/Spillefilm
Gøglerbandens Adoptivdatter 1919 Medvirkende DK/Spillefilm
Mod Lyset 1919 Kludesamler Peters DK/Spillefilm
Manden med Arret 1918 Jacob Hudson, barber DK/Spillefilm
Testamentets Hemmelighed 1918 Baron Mac Treverton DK/Spillefilm
I Opiumets Magt 1918 Gamle Hugon, Charles' far DK/Spillefilm
Lydia 1918 Gartner Aarup, Gudruns far DK/Spillefilm
Børnenes Synd 1917 Anders Vejmand DK/Spillefilm
Hendes Moders Løfte 1917 Hr. von Lenzo DK/Spillefilm
Manden uden Smil 1917 Birger Rønnow, billedhugger DK/Spillefilm
I Spionklør 1917 Lancier, ågerkarl DK/Spillefilm
I Livets Brænding 1916 Godsejer Praner DK/Spillefilm
Sjæletyven 1916 Grev Maximilian Coltenberg DK/Spillefilm
Plimsolleren 1916 Skipper Worms DK/Spillefilm
Hævnens Nat 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Millionæren i Røverhænder 1915 Mr. Worchester, millionær DK/Kort fiktion
Den nye Huslærer 1914 Grev Jarl Gyldenkrone DK/Kort fiktion
Min Ven Levy 1914 Gaston Rochet, automobilfabrikant DK/Kort fiktion
Millionærdrengen 1914 Tom Smiles, detektiv DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.