enda

Claus Nissen

(1938 - 2008)

Skuespiller. Født 28/7 1938, død 29/4 2008 - 69 år gammel.

Debuterede i Studenterforeningen i 1963. Gik i en periode på Privatteatrenes elevskole og medvirkede derefter i forestillinger på bl.a. Folketeatret og i flere revyer.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Denne mærkelige blanding af stor flot kleppert og selvironisk klovn har medvirket i et halvt hundrede film og tv-serier, nogle af dem meget populære.


Men det er i tre af sine mindst sete film, alle af Jørgen Leth, at han yder sine mest markante præstationer. I Jørgen Leths gennembrud, kortfilmen "Det perfekte menneske" (1967), i den mosaikagtige spillefilm "Det gode og det onde" (1975) og i "Notater om kærlighed" (1989) er Claus Nissen for Leth en slags signaturskuespiller. Uden ham er det svært at forestille sig de tre films eksistens.


I "Det perfekte menneske" er han manden, der i en række stiliserede ritualer prøver at leve op til reklamefilmenes idealbilleder. Med en dead pan-alvor, der let kan ligne det tungnemme, og med sine klippeudhuggede ansigtstræk, hvor både fjolleri og ironi alligevel pibler frem i øjenkrogen, inddrager Claus Nissen tilskueren i en indforstået charmepagt ved at føre sit eget ligesom private, spontane spil helt igennem.


Tilsvarende bliver han (på grundlag af en enkelt dags delvis improviserede optagelser!) en hovedfigur i Leths 'tilværelseskatalog' "Det gode og det onde". Igen er han manden, der stræber mod erkendelse og perfektion, men pr. instinkt mere er til anarki og vrøvle-humor: "Bossa nova-rytmer har jeg ingenting imod", bliver det absurde omkvæd. Denne gang er undertonen dog mere desperat: "Han føjer en hel ny dimension til filmens mentale klima. En sorthed, en afgrundsdyb sorthed og en humor, der er så befriende og som punkterer det hele!", siger Jørgen Leth i interviewbogen "Også i dag oplevede jeg noget" (Informations Forlag, 1999). Og han indgår igen som det mest levende element i den endnu mere dystre (og endnu mindre sete) "Notater om kærlighed" (1989).


Claus Nissen fik sit gennembrud i revyer af Klaus Rifbjerg, Jesper Jensen og Erik Knudsen og er ikke primært en skuespiller, der arbejder i den naturalistisk psykologiske tradition, selv om han har medvirket i mange regulære dramaer. Han er en unik, skæv og uklassificerbar personlighed med uforudsigeligheden som varemærke.


Susanne Bier spiller på dette særpræg i "Det bli'r i familien" (1994), hvor han er taxachaufføren, der fra det ene sekund til det andet indvilliger i at køre hovedpersonerne til Portugal. Men filmen forløser ikke hans snurrige anarki, gør det mere koket end godt er.


Overhovedet er det en reduceret Nissen de fleste film giver os, når han spiller sine småroller som postbud, livvagt, betjent eller lignende. Han vælges for sin imposante fysik, der i reglen kombineres med noget pudsigt godmodigt i udstrålingen.


De fleste større roller har han i perioden 1968-76. Han fik den første som Morten Grunwalds ven Tom i Erik Ballings og Klaus Rifbjergs folkekomedie "Det var en lørdag aften" (1968). Endnu mere fremtrædende er han i Henning Carlsens dødssejler af en Sandemose-filmatisering, "Klabautermanden" (1969), hvor han - uden den fornødne gnist og lidenskab - er Astor, sømanden, der ender med at myrde sin kaptajn. Til gengæld lyser hans charme op i en mindre birolle i Jesper Høms "Smil Emil" (1969), hvor han diverterer Elsebeth Reingaard med sin specielle fortolkning af Préverts "Les feuilles mortes".


Han har en hovedrolle som en bankrøver i erotisk clinch med en overklassefrue (Vibeke Løkkeberg) i Pål Løkkebergs norsk-dansk produktion "Forbryderisk elskov" (1970) - ikke den store succes, i lighed med Sandemose-filmen "Tjærehandleren" (1971), hvor han er casted mod sin type som pengeafpresser - nærmest småkomisk i høj hat. Bag den joviale maske når han aldrig for alvor ind til figurens kerne af nedrighed.


En mere troværdig undermåler er hans Nils Ibsen, Jens Okkings sammensvorne lillebror, i "Præsten i Vejlby" (1972).


En birolle har han som militærpsykolog i Christopher Walken-dramaet "The Happiness Cage" (1972) om en læge, der anvender chokbehandling i forbindelse med aggressiv adfærd, og han vender - ikke for lykkeligt - tilbage til hovedrollestatus som en halvsinke, der lokkes i fordærv af Lise-Lotte Norups nøgenmodel i Knud Leif Thomsens "Rapportpigen" (1974). Langt bedre går det i 1976, hvor han er en underspillet, men alligevel skræmmende gangsterhåndlanger i Franz Ernsts "Den dobbelte mand" (1976), og han er i sit rette element i en naivistisk rolle som blind biografgænger og samfundsomstyrter i Hans Kristensens "Blind makker" (1976).


Han leverer pudsigt krydderi til parforholdskomedien "Slingrevalsen" (1981) og er godt på linie med de småfilosofiske snurrigheder i Wikke & Rasmussens "Russian Pizza Blues" (1992). Men hans bedste nyere præstation findes i Chr Braad Thomsens komedie-drama om skæbner på et værtshus, "Den blå munk" (1998), hvor han leverer et Bodilnomineret portræt af en erfaren taber, filmens morsomste figur. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hvad er der med hende 2004 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
De fem benspænd 2003 The Man ("Det perfekte menneske", 1968) DK/Dokumentarfilm
På Ama'r 2001 Bo, flyspotter DK/Kort fiktion
Mit liv som Bent 2001 George Tv-serie
De udvalgte 2001 Frederik F. Andersen Tv-serie
Rejseholdet 2000 Jeanettes far Tv-serie
Den blå munk 1998 Fredrik DK/Spillefilm
Riget II 1997 Madsen DK/Spillefilm
Riget 1994 Jensen DK/Spillefilm
Det bli'r i familien 1993 Taxachauffør DK/Spillefilm
Russian pizza blues 1992 Claus DK/Spillefilm
På pletten 1991 Medvirkende Tv-serie
Superdame 1991 Mand med flasker Tv-film
Notater om kærligheden 1989 Forfatteren DK/Eksperimentalfilm
Isolde 1989 Taxachaufføren DK/Spillefilm
Johansens sidste ugudelige dage 1988 Lars Johansen Tv-serie
Nana 1988 Medvirkende Tv-serie
Sådan er det bare 1987 En tjener Tv-serie
Kampen om den røde ko 1987 Mand i biograf DK/Spillefilm
Eddie Holms andet liv 1986 Medvirkende Tv-film
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Louis DK/Spillefilm
Barndommens gade 1986 Mand på gaden DK/Spillefilm
Take It Easy 1986 Tykke Jensen DK/Spillefilm
A-Hasard-Kasasard 1985 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mor er major 1985 Døffel Tv-serie
Klitgården 1985 Claus Tv-serie
Ude på noget 1984 Dr. Benzin Tv-serie
Forræderne 1983 Karl Bunken, Hardys stedfar DK/Spillefilm
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Jeppe på bjerget 1981 Peder Hammer DK/Spillefilm
Slingrevalsen 1981 Fritz DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Mr. Strong DK/Spillefilm
Ludvigsbakke 1978 Svendsen Tv-serie
Olsen-banden går i krig 1978 Mand ved ølautomat DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Postbud DK/Spillefilm
En ordentlig omgang 1977 Medvirkende Tv-film
Fiskerne 1977 Anton Knopper Tv-serie
Fortsættelse følger 1977 Ole Tv-serie
Eventyr på fodrejsen 1977 Medvirkende Tv-film
Piger til søs 1977 Banjemester DK/Spillefilm
Henrik og Pernille 1976 Medvirkende Tv-film
Blind makker 1976 Holger DK/Spillefilm
Den dobbelte mand 1976 Verner DK/Spillefilm
Hjerter er trumf 1976 Patient DK/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Mathias Gali, fængselspsykolog DK/Spillefilm
Spild og service 1975 Medvirkende Tv-film
Dr. Lemmas problem 1975 Medvirkende Tv-film
En landsbydegns dagbog 1975 Ridefogeden Tv-film
Det gode og det onde 1975 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Bejleren - en jysk røverhistorie 1975 Røver DK/Spillefilm
Sønnen fra Vingården 1975 Søren Pallesen, Nicolines bror DK/Spillefilm
Rundt på gulvet 1974 Kvak Tv-film
Tilløkke Herbert 1974 Erling Tv-film
Syg og munter 1974 Mand på værtshus Tv-film
Rapportpigen 1974 Vivis forfølger DK/Spillefilm
Mafiaen - det er osse mig 1974 Benny DK/Spillefilm
Afskedens time 1973 Nabo DK/Spillefilm
I din fars lomme 1973 Stines onkel DK/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Betjent DK/Spillefilm
Familien med de 100 børn 1972 Hr. Halløj DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Nils Ibsen DK/Spillefilm
Takt og tone i himmelsengen 1972 Kriminalassistent Hansen DK/Spillefilm
Vi besøger 1971 Viggo Tv-film
Pelsen 1971 Betjent Tv-film
Tjærehandleren 1971 Nikolaisen, pengeafpresser DK/Spillefilm
Deadline 1971 Jørgen U/Spillefilm
Ska' vi lege skjul? 1970 Arnoldus DK/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Bowlingspiller m.fl. Tv-serie
Forbryderisk elskov 1970 Lou U/Spillefilm
Oktoberdage 1970 Lassens assistent DK/Spillefilm
Charles 1969 Medvirkende Tv-film
Klabautermanden 1969 Asthor Asbjørnsen DK/Spillefilm
Smil Emil 1969 Thomas DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Børge, Lykkes bror DK/Spillefilm
Det perfekte menneske 1968 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Det var en lørdag aften 1968 Tom DK/Spillefilm
Livredder 1967 Medvirkende DK/Kort fiktion
De forsvundne breve 1967 Postbudet DK/Kort fiktion
Ka' De li' østers? 1967 Underbo Tv-serie
Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Farfar til hest 1966 Medvirkende Tv-film
Genboerne 1966 Medvirkende Tv-film
Murmel 1965 Medvirkende Tv-film
Hvad med os? 1963 Frederik DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.