enda

Claus Strandberg

(1948 – 2004)

Skuespiller. Født 5/6 1948, død 13/8 2004 - 56 år gammel.

Debuterede i et tv-spil i 1969 og havde herefter engagementer på bl.a. Fiolteatret, Gladsaxe Teater og Posthusteatret.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Den ofte fremragende filmskuespiller debuterede i 1970 i Dan Tschernias afgangsfilm fra Filmskolen, "Faders kop", hvor han viser en køn hvalpet charme.
En lovende debut, men rollerne lod vente på sig. Efter tre småroller fik han - takket være vennen Jens Okking - langt om længe chancen med en lidt større rolle som den stilfærdige politimand i tv-serien "En by i provinsen" (1977). Men det er i hovedrollen som den troskyldige Jens i Bille Augusts debutspillefilm "Honning måne" (1978), gennembruddet kom.


Hans åbne barnlige træk, bløde blik og ofte lidt drømmende melankolske mine gør den udtrykshæmmede akkordarbejder Jens til en person, der virker tiltrækkende i al sin veghed. Anbragt i velfærdsstatens mest prosaiske scenerier bevarer han en poetisk aura uden et sekund at insistere på følsomheden.


Sådan arbejder den fødte filmskuespiller i den rigtige rolle, men dansk film var inde i en kvalitetskrise i årene omkring 1980, og Strandberg havde svært ved at følge op i den klynge af mislykkede film, han derefter medvirkede i. I Carstens Brandts æstetiserende eksperiment "92 minutter af i går" (1978) må han nøjes med at være dekorativ og hvidklædt, og rollerne i to gode film, Anders Refns "Slægten" (1978) og Morten Arnfreds "Johnny Larsen" (1979), er små og lidet markante. Mere ser man til ham som kriminalassistent i "Attentat" (1980), som Skagens-bosat i "Pigen fra Havet" fra samme år og som lastbilchauffør i "Langturschauffør" (1981), men alle tre film floppede (den sidste dog kun kunstnerisk).


Franz Ernst placerede ham mod hans type som moralsk dobbeltspiller i tv-filmen "Afbrudt møde" (1982), skrevet af Jens Smærup Sørensen, og Erik Clausen gav ham en mindre rolle som politiker i "Rocking Silver" (1983) - begge roller, der varslede om hans fremtid som anvendelig all round-skuespiller i realistisk tv-sammenhæng. Med et nu mere livsmærket ansigt er han god for en gedigen præstation i en række serier og kan med lethed illudere desillusioneret eller småkynisk.


Han fik undtagelsesvis en hovedrolle i den mislykkede "Opbrud" (1988), fulgt op af en del mindre biroller på film. F. eks. er han morsom og helt i plet som pligtopfyldende og efterhånden lettere perpleks fabriksomviser i "Idioterne" (1998): "Nu har jeg standset al produktion af Rockwool i Danmark".


Men det er i serierne, hans hovedindsats ligger. Stærkest i "Strisser på Samsø" (1997-98), hvor hans provinsjournalist i starten er lidt klichékynisk. Men i afsnit 11, hvor hans datter (Jane Eggertsen) vender hjem som narkoman, får han lov at spille følelsestærkt på sit hærgede vemodige ydre. En præstation, der smukt knytter forbindelsen tilbage til "Honning måne" (1978).


Og senest gør han stærkt indtryk som den åbenhjertige forretningsmand, der knytter en pagt med den psykisk syge Stine Stengade under en repræsentationsmiddag i Ole Christian Madsens Dogmefilm "En kærlighedshistorie" (2001). Her har han en ny nøgen styrke i sit spil som en afklaret mand, der tydeligvis har fået alvorlige skrammer af tilværelsen. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
John og Mia 2002 Mand ved opgang DK/Kort fiktion
Send mere slik 2001 Grise-Knud DK/Spillefilm
Ved verdens ende 2000 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fruen på Hamre 2000 Læge DK/Spillefilm
Hotellet 2000 Birger Hansen Tv-serie
Edderkoppen 2000 Arbejder Tv-serie
Klinkevals 1999 Vicevært Nielsen DK/Spillefilm
Besat 1999 Iversen DK/Spillefilm
Idioterne 1998 Rundviser på fabrik DK/Spillefilm
De ydmygede 1998 Sig selv/Mand på fabrik DK/Dokumentarfilm
Strisser på Samsø 1997 Viggo Tv-serie
Deadline 1997 Medvirkende Tv-film
En fri mand 1996 Værtshusholder Tv-serie
Skyernes skygge rammer mig 1996 Fader DK/Kort fiktion
Mørkeleg 1996 Ludvigsen DK/Spillefilm
Kun en pige 1995 Mogens far DK/Spillefilm
Riget 1994 Hypnosepatient DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Hans Christian Thomsen, kommunaldirektør Tv-serie
Ugeavisen 1990 Bjørn Andersen Tv-serie
Balladen om Carl Th. Dreyer 1989 Stumfilminstruktør Tv-film
Falske billeder 1989 Fotografen DK/Kort fiktion
Far på færde 1988 Freddy Tv-serie
Falsk forår 1988 Medvirkende Tv-film
Opbrud 1988 Passager DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Jesper, Karls kollega Tv-serie
Opløsning 1987 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kaj Munk 1986 Poul Tv-serie
Livet er en god grund 1985 Willy Tv-film
Jane Horney 1985 Gilbert Tv-serie
Klitgården 1985 Erik Tv-serie
I hvilket vand 1985 Medvirkende DK/Kort fiktion
Johannes' hemmelighed 1985 Johannes' far DK/Kort fiktion
Midt om natten 1984 Vælgerforeningsrepræsentant DK/Spillefilm
SK-917 har nettopp landet.. 1983 Dr. Søren Nørgaard Tv-serie
Rocking Silver 1983 Politiker DK/Spillefilm
Afbrudt møde 1982 Hans-Jørgen Abildgård Tv-film
Opbrud inden døre 1982 Medvirkende Tv-film
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Krigsdøtre 1981 Patient Tv-serie
Langturschauffør 1981 Lasse DK/Spillefilm
Sparekassen 1980 Medvirkende Tv-film
Vores år 1980 Medvirkende Tv-serie
Pigen fra havet 1980 Ole DK/Spillefilm
Attentat 1980 Kriminalassistent Holm DK/Spillefilm
Trællenes oprør 1979 Stemme DK/Spillefilm
Måneskin 1979 Medvirkende Tv-film
Johnny Larsen 1979 Johnnys onkel DK/Spillefilm
Trællene 1978 Stemme DK/Spillefilm
Honning måne 1978 Jens DK/Spillefilm
92 minutter af i går 1978 Venindens mand DK/Spillefilm
Slægten 1978 Jacob DK/Spillefilm
Hellere rask og rig end syg og fattig 1977 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Fiskerne 1977 Anders Kjøng Tv-serie
Nyt legetøj 1977 Tankpasser DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Per Nyholm Tv-serie
Gangsterens lærling 1976 Medvirkende DK/Spillefilm
Ta' det som en mand, frue 1975 Harry DK/Spillefilm
Violer er blå 1975 Tv-tekniker DK/Spillefilm
Historiebogen 6: Midlertidige løsninger på problemerne 1974 Speaker DK/Dokumentarfilm
Historiebogen 5: Triumfens symfoni 1974 Speaker DK/Dokumentarfilm
Historiebogen 8: Natten er dyster 1974 Speaker DK/Dokumentarfilm
Historiebogen 9: Ny morgenrøde 1974 Speaker DK/Dokumentarfilm
Historiebogen 3: Fremtiden er lys ... for nogen 1973 Speaker DK/Dokumentarfilm
Historiebogen 2: I daggryet trodses alle farer 1972 Speaker DK/Dokumentarfilm
Historiebogen 4: Blodige forberedelser 1972 Speaker DK/Dokumentarfilm
Ikke et ord om Harald 1970 Mogens Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.