enda

Ebbe Langberg

(1933 - 1989)

Skuespiller. Født 1/8 1933, død 3/2 1989 - 55 år gammel. Søn af skuespiller Sigurd Langberg (1897-1954) og storebror til skuespiller Jesper Langberg (f. 1940).

Uddannet på Odense Teaters elevskole i begyndelsen af 1950'erne efter at være dumpet to gange til optagelsesprøven på Det kgl. Teater. Gennembrud som revyskuespiller i 1955. Chef for Aalborg Teater 1968-73 og derefter for bla. Det Danske Teater (een sæson) og Rialto Teatret fra 1982 til sin død.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

I perioden 1956-64 medvirkede han i 36 film og havde hovedroller i langt de fleste. At denne voldsomt koncentrerede aktivitet falder sammen med den kunstnerisk svageste periode i dansk film siden 1930'erne - og netop ligger i årene omkring 1960 - er næppe helt tilfældigt. Midt i en kold krigs-tid blev Ebbe Langberg vores strunke bolvæk mod Øst - til vands, til lands og i luften er han en omvandrende honnør for konge, fædreland og nationens Nato-sikrede uovervindelighed.


Langberg er ikke blot en udpræget personality-skuespiller - hans personlighed understreger konsekvent det éndimensionelle.


Han er inkarnationen af mandig kækhed og redebon potens, og kun et mildt anstrøg af gavtyve-frækhed og egoistisk farlighed forhindrer hans evige friskhed i at blive utålelig fersk. Han blev pigernes tilbedte biografhelt uden egentlig at have det romantiske ydre til det. Gennemslagskraften lå i den selvsikre facon, det faste blik, den myndige replik. Han er forføreren som befalingsmand - i første-elskerfaget langt mere begrænset end forgængeren Poul Reichhardt, ja end rivalen Ib Mossin.


Han begyndte som en habil, naturligt charmerende barneskuespiller i "Ditte Menneskebarn" (1946) og "De pokkers Unger" (1947). Men allerede i en birolle i "Vi som går stjernevejen" (1956) har han anlagt sin kække kommandofacon, og det folkelige gennembrud kommer, da han spiller Ib Mossins ikke særlig vellignende tvillingebror i "Flintesønnerne" (1956). Herefter er hans sergent i Soldaterkammerat-filmene mere end noget andet med til at cementere hans image, der med sin blanding af det drengede og stålsatte står godt til uniformen. Og selvsikkerheden er også ganske effektiv, når den får en hældning mod det fandenivoldske som i "Jetpiloter" (1961).


Langberg indså selv popularitetens og talentets begrænsning og satsede i disse år som populær stjerne målbevidst på at uddanne sig til filminstruktør. Det blev han også, med relativt små resultater. Hans klart bedste arbejde er den indtagende vaudevillefilm "Tre små piger" (1966). Han fik et birollecome-back som ledende kriminalmand i Jens Okking-filmen "Skytten" (1977), og han ses i en meget lille rolle i den fejlslagne Just Betzer-produktion "Girl in a Swing" (Pigen i gyngen, 1988). Men modsat broderen Jesper lå hans hjerte ikke i skuespilkunsten, men i teaterarbejdet som direktør og instruktør. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Pigen i gyngen 1988 Per Simonsen U/Spillefilm
Måneskin 1979 Medvirkende Tv-film
Skytten 1977 Kriminalassistent Høegh DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Instruktion DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Direktør Thorning Tv-serie
Huset på Christianshavn 1970 Instruktion Tv-serie
Det er så synd for farmand 1968 Instruktion, Jacob Hansen DK/Spillefilm
Ka' De li' østers? 1967 Instruktion Tv-serie
Skært kød til frk. Afsenius 1967 Instruktion Tv-film
Det er ikke appelsiner - det er heste 1967 Instruktion DK/Spillefilm
Tre små piger 1966 Instruktion DK/Spillefilm
Jeg - en elsker 1966 Isac Andersen DK/Spillefilm
Pigen og millionæren 1965 Instruktion, Mand på gaden DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Ib Nielsen, chauffør DK/Spillefilm
Når enden er go' 1964 Claudius Schnippers DK/Spillefilm
Mord for åbent tæppe 1964 Instruktion, P.3-reporteren DK/Spillefilm
Majorens oppasser 1964 Psykolog DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Læge DK/Spillefilm
Peters landlov 1963 Instruktion, Sandy DK/Spillefilm
Vi har det jo dejligt 1963 Ung forfatter DK/Spillefilm
Frøken Nitouche 1963 Løjtnant Parsberg DK/Spillefilm
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Poul Borg DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på sjov 1962 Ras, løjtnant DK/Spillefilm
Drømmen om det hvide slot 1962 Walther, grevesøn DK/Spillefilm
Det stod i avisen 1962 Ung mand, der søger værelse DK/Spillefilm
Den rige enke 1962 Erik v. der Rude DK/Spillefilm
Oskar 1962 Oskar, Bangs chauffør DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Valdemar Nystrøm, søofficer DK/Spillefilm
Sorte Shara 1961 Chefen DK/Spillefilm
Jetpiloter 1961 Ras, flyverløjtnant DK/Spillefilm
Landsbylægen 1961 Jens Winther, læge DK/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Erik DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på efterårsmanøvre 1961 Ras, løjtnant DK/Spillefilm
Komtessen 1961 Flemming, Hardenborgs søn DK/Spillefilm
Peters baby 1961 Peter Bergmann DK/Spillefilm
Ole Lukøje 1960 Medvirkende Tv-film
Sømand i knibe 1960 Poul Adam, kaptajnløjtnant DK/Spillefilm
Den evige ægtemand 1960 Alexander Lobov Tv-film
Hund og hund imellem 1960 Robert U/Spillefilm
Soldaterkammerater på vagt 1960 Peter Rasmussen (613) DK/Spillefilm
Soldaterkammerater rykker ud 1959 Peter Rasmussen (613) DK/Spillefilm
Charles tante 1959 Stud. jur. Peter Ahlevig DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Clas DK/Spillefilm
Ballade på Bullerborg 1959 Per Buller DK/Spillefilm
Det lille hotel 1958 Henrik, søn af Wadenius DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Peter Rasmussen (613) DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Robert, skibsreder Lemborgs søn DK/Spillefilm
Aprilsnarrene 1958 Medvirkende Tv-film
Mig og min familie 1957 Robert, Taxa-Oles søn DK/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Dyrlæge Hans Jørgen Jørgensen DK/Spillefilm
Hvem er De? 1956 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Flintesønnerne 1956 Martin DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 Erik Holm DK/Spillefilm
Spillerne 1956 Medvirkende Tv-film
Vi som går stjernevejen 1956 Lis' ven DK/Spillefilm
Taxa K 1640 efterlyses 1956 Leif, Eigil Rasmussens lillebror DK/Spillefilm
Ole Lukøje 1955 Christian Tv-film
De uadskillelige 1955 Medvirkende Tv-film
Peter Pan 1953 John U/Spillefilm
De pokkers unger 1947 Arne, barn DK/Spillefilm
Ditte menneskebarn 1946 Kristian, barn i "Skadereden" DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.