enda

Edouard Mielche

(1905 – 1969)

Skuespiller. Født 8/8 1905, død 18/2 1969 - 63 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole. Omfattende scenekarriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han begrænses af noget udpræget manieret i fremtoning og diktion og sås næsten udelukkende i biroller, nogle af dem meget små. Som oftest spiller han figurer med et vist præg af kultur og forfinelse.


I sin filmdebut, Fy&Bi-farcen "Filmens helte" (1928), danner han par med Erling Schroeder - de er to skabagtige skuespillere i filmen i filmen. Også i Fy&Bi-filmen "Pas paa Pigerne" (1930) ses han med Schroeder.


Men alvorsrollerne lå mere til ham, og han fik en hovedrolle i den første århusianske tonefilmproduktion, dramaet "Paustians Uhr" (1932) med Bodil Ipsen. Og han ses i en nøglerolle som sædelighedsforbryder i den omdiskuterede "Affæren Birthe" (1945), hvor han myrdes af Poul Reumerts forbitrede selvtægtsmand. Det blev lidt af et gennembrud, men førte ikke til interessante roller. Dog giver han en sær toning til en lille rolle som titelpersonens far (eller er han det?) i Astrid og Bjarne Henning-Jensens noir-drama "Kristinus Bergman" (1948).


En ondartet stofskiftesygdom forandrede med årene stærkt hans udseende. Hans mest markante rolle i 1960'erne er hans syrligt-kyniske teaterleder i Peer Guldbrandsens misantropiske "Premiere i helvede" (1964). Og på tv ses han nogle år senere som Woyzecks herre i Büchners "Woyzeck". [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Black-out 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
For lang og tro tjeneste 1969 Medvirkende Tv-film
Karrig niding 1969 Medvirkende Tv-film
Farlig sommer 1969 Mand ved swimmingpool DK/Spillefilm
Woyzeck 1968 Kaptajn Tv-film
Det tvungne giftermål 1967 Medvirkende Tv-film
Elsk... din næste 1967 Gamle Elias DK/Spillefilm
Boksning for een person 1966 Medvirkende Tv-film
Der var engang 1966 Ceremonimester DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Professor J.E. Sørensen DK/Spillefilm
Bureauslaven 1964 Landsråden Tv-film
Premiere i helvede 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Gertrud 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Sagen mod Dr. Fancy 1964 Medvirkende Tv-film
Paladsrevolutionen 1963 Medvirkende Tv-film
En sjæl efter døden 1963 Medvirkende Tv-film
George Dandin 1962 Medvirkende Tv-film
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Professor Lublinski DK/Spillefilm
Ødipus 1961 Medvirkende Tv-film
Magi 1960 Medvirkende Tv-film
De herrer dommere 1956 Medvirkende Tv-film
Forlovelse indgået 1952 Medvirkende Tv-film
Kristinus Bergman 1948 Fremmed mand DK/Spillefilm
Røverne fra Rold 1947 Bremer, Herredsfoged DK/Spillefilm
Mani 1947 Professor ved Musikkons. John Brinker DK/Spillefilm
Affæren Birte 1945 Blikkenslager Brømer DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Kriminalassistent DK/Spillefilm
Lykken kommer 1942 Ven af Hagens DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Elverkongen DK/Spillefilm
Paustians Uhr 1932 Hendrik DK/Spillefilm
Chancen - En film om Handelsanställda och principaler 1931 Jörgen Jansson, manufakturhandelsbiträde U/Kort fiktion
Pas paa Pigerne 1930 En ung herre DK/Spillefilm
Filmens Helte 1928 Filmskuespiller DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.