enda

Edvin Tiemroth

(1915 – 1984)

Skuespiller. Født 18/2 1915, død 18/11 1984 - 69 år gammel. Gift med skuespiller Clara Østø (1911-83), far til skuespiller Lene Tiemroth (f. 1943).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1934-36. Omfattende teaterkarriere, fra 1945 især som iscenesætter. Fra 1967-73 chef for Aarhus Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han regnes for en af dansk teaters største og mest intelligente instruktørbegavelser gennem tiderne. Men som filmskuespiller fremstillede han især lettere primitive og naivt godlidende naturer, som han gav vægtfylde med sin imposante statur og sine åbent aflæselige, bløde ansigtstræk. Instruktørarbejdet trak dog mere, og allerede som 31-årige stoppede han en ellers ganske lovende filmkarriere.


Efter småroller rammer han plet som balstyrig svensk savværksejer i islandsk sweater i Johan Jacobsens vittige "Ballade i Nyhavn" (1942) - en rolle, der er et gyldigt sidestykke til Ralph Bellamys komiske provinsielle sidefigurer i 1930'ernes amerikanske komedier.


Han får sin første hovedrolle i Bjarne Henning-Jensens nydelige debut "Naar man kun er ung" (1943) om københavnske kunstnerspirer og inkarnerer igen sund provins-uskyld - ligesom i den efterfølgende "Biskoppen" (1944), hvor han dog trækkes med en noget kedeligere rolle som præste-enkemand og fordunkles af Ib Schønbergs overdådige titelrollespil.


Hans mest mindeværdige rolle er hans hjertensgode, varme stedfar og sildepranger Lars Peter i "Ditte Menneskebarn" (1946), en figur, han - trods diktionsproblemer - tegner med et tilsyneladende beslægtet sindelags ægthed. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Læs om DFI Bibliotekets Edvin Tiemroth særsamling

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Matador 1978 Højesteretssagfører Øster Tv-serie
Eventyr på fodrejsen 1977 Instruktion Tv-film
Troubadouren 1977 Teaterchef Tv-film
Kassen stemmer 1976 Museumsdirektør Iversen DK/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Overretssagfører Kølle DK/Spillefilm
Det lykkelige skibbrud 1974 Instruktion Tv-film
Askepot 1973 Medvirkende Tv-film
Huset på Christianshavn 1970 Advokat m.fl. Tv-serie
I sandhed en helt 1967 Instruktion Tv-film
Anklage mod ukendt 1966 Instruktion Tv-film
Ballerina 1966 Teaterdirektør Tv-film
Heksejagt 1965 Instruktion Tv-film
I brændingen 1965 Instruktion Tv-film
Professoren vil synde 1965 Instruktion Tv-film
Candida 1964 Instruktion Tv-film
Bureauslaven 1964 Instruktion Tv-film
Aften 1963 Instruktion Tv-film
En sjæl efter døden 1963 Instruktion Tv-film
Livets rødder 1963 Instruktion Tv-film
Paladsrevolutionen 1963 Instruktion Tv-film
De store drenge 1963 Instruktion Tv-film
Den stundesløse 1963 Instruktion Tv-film
George Dandin 1962 Instruktion Tv-film
Før Cannæe 1962 Instruktion Tv-film
Den ellevte juni 1962 Instruktion Tv-film
Judith 1962 Instruktion Tv-film
Ødipus 1961 Instruktion Tv-film
Den sidste vinter 1960 Instruktion, Klip DK/Spillefilm
Paprika 1960 Instruktion Tv-film
Magi 1960 Instruktion Tv-film
Man kan aldrig vide 1960 Instruktion Tv-film
Paladsrevolution 1959 Instruktion Tv-film
Vintersolhverv 1959 Instruktion Tv-film
Den indbildt syge 1959 Instruktion Tv-film
Lukkede døre 1959 Instruktion Tv-film
Den unge biskop 1958 Instruktion Tv-film
Når mørket sænker sig 1958 Instruktion Tv-film
Fragt under havet 1957 Instruktion Tv-film
Livsflammen 1957 Instruktion Tv-film
De 23 dage 1956 Instruktion Tv-film
De 22 år 1956 Instruktion Tv-film
Den forvandlede brudgom 1956 Instruktion Tv-film
Dr. Knock 1955 Instruktion Tv-film
I sandhed en helt 1955 Instruktion Tv-film
De rider mod havet 1955 Instruktion Tv-film
De rider mod havet 1954 Instruktion Tv-film
Ditte menneskebarn 1946 Lars Peter DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Erik, Toves mand DK/Spillefilm
Biskoppen 1944 Adam Valerius, Sognepræst DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Peter West DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Ingeniør Thorsen, Louises nye forlovede DK/Spillefilm
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Carl Bruun, skuespiller DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Henrik Gram, etatsrådindens søn DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Kalle Karlfeldt, Savværksbestyrer DK/Spillefilm
Far skal giftes 1941 Larsen, professorens assistent DK/Spillefilm
Jeg har elsket og levet 1940 Adam Oehlenschläger DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.