enda

Ellen Jansø

(1907 – 1982)

Skuespillerinde. Født 2/7 1907, død 8/11 1982 - 75 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun er ismejeri-pigen, som Ib Schønbergs strisser i "Panserbasse" (1936) bliver gift med - og i virkelighedens verden ægtede hun også en politimand.

I syv af 1930'ernes typiske farcer ses hun i komisk-romantisk samspil med Ib Schønbergs dominerende tykkemands-figur, og hun viser en anelse mere karakter, end hendes tynde roller og blonde rundkindede dukkepige-ydre lægger op til. Vist er hun barnlig som filmene selv, men hendes munterhed og musikalitet er ægte nok, når hun f. eks. i "Week-End" sidder i vandkanten med Ib
Schønberg og - som filmens afgjorte lyspunkt - synger Victor Cornelius' og Carl Viggo Meinckes "Vi passer sammen/som barnet til ammen/som osten til drammen".

Hun er den tørre kemiprofessor Chr. Arhoffs hustru i "Sommerglæder" (1940), men ellers vil 1940'ernes film ikke vide af hende. Et lille come-back får hun med en vise som djærv syngepige på Bakken i "Bag de røde porte" (1951), og hun har en mindre rolle i den svenske folkekomedie "Greve Svensson" (1952) med den populære Edvard Persson.
Her spiller hun kvindelig politibetjent - så politiet blev et gennemgående tema i hendes livsløb. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Bag de røde porte 1951 Olivia Hansen, syngepige DK/Spillefilm
Greve Svensson 1951 Ilse, en politikvinde U/Spillefilm
Familien Olsen 1940 Karla, stuepige hos Sønderfeldt DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Fru Lindegaard DK/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Lilly, Martinius og Petræas datter DK/Spillefilm
Inkognito 1937 Birthe Rømer DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Ekspeditricen i Ismejeriet DK/Spillefilm
Week-End 1935 Viola, kunstmaler DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Vera Veronica, Korpige DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Trine, Kokkens Forlovede DK/Spillefilm
København, Kalundborg og -? 1934 Medvirkende DK/Spillefilm
Københavnere 1933 Mimi, korpige DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.