enda

Ellen Winther Lembourn

(1933 - 2011)

Skuespiller, operasanger. Født 11/8 1933 (Ellen Sørensen). Gift 1º i 1960 med operachef John Winther - ægteskabet opløst i 1966, 2º i 1973 med forfatter og politiker Hans Jørgen Lembourn.

Uddannet på Det kgl. Teaters operaskole 1955-57 og ansat ved teatret indtil 1987. Hendes karriere indbefattede også optrædender i musicals og revyer ved andre teatre, og i 1962 vandt hun det danske melodi grand prix med "Vuggevise". På tv ses hun bla. i "Matador" som Minna Varnæs (gift med Jørgen Varnæs, spillet af Bent Mejding).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Sangen - fra opera til Grand Prix - er hendes primære talent, men hun er alsidigt begavet med spilletalent i flere retninger og også en kompetent filmskuespillerinde. Og hendes store strålende øjne og 'forbløffende smilehuller' (som Malin Lindegreen udtrykte det) gjorde hende i 1950'erne og 60'erne særlig velegnet i soubrette- og ingenueroller.


Hun debuterer nydeligt som Else, pigen fra landet, der kommer til København for at studere i kollegie-komedien "De sjove år" (1959). Og instruktøren Palle Kjærulff-Schmidt husker hende, da han skal besætte rollen Lillian i sin Dyrehavsbakke-vaudeville "I den grønne skov" (1968). Hun var ikke hans første valg, men pynter alligevel svært som en jordnær bakkesangerinde. Og hun har filmens mest vellykkede sangnummer: den lille melankolske vise, givet som en indre monolog, om Lillian, hvis navn ligesom rimer på en mand.


Inden da var hun kvidrende sanglærke i Erik Ballings tunge filmoperette "Landmandsliv" (1965), og i sine efterfølgende biroller spiller hun mest på sit søde smil og vindende væsen. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Kun en pige 1995 Tante Valborg DK/Spillefilm
Min skygge 1988 Medvirkende DK/Kort fiktion
Jydekompagniet 1988 Fru Bang-Bendix DK/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Gerda DK/Spillefilm
Jul på slottet 1986 Trisse Tv-serie
Midt om natten 1984 Gerda DK/Spillefilm
Matador 1978 Minna Varnæs Tv-serie
Kassen stemmer 1976 Fru Hjort DK/Spillefilm
Sønnen fra Vingården 1975 Grethe Martin DK/Spillefilm
Flagermusen 1969 Adèle, pige hos Eisenstein Tv-film
Københavnerliv 1968 Dagmar Hansen Tv-serie
I den grønne skov 1968 Lillian DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.