enda

Else Højgaard

(1906 – 1979)

Skuespillerinde. Født 18/4 1906, død 11/7 1979 - 73 år gammel. Søster til instruktør Søren Melson (1916-84).

Uddannet balletdanserinde på Det kgl. Teater, siden gennemgik hun elevskolen samme sted og debuterede på teatret 1935. Gennem hele sin karriere tilknyttet Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

En usædvanlig karriere som både balletdanserinde og skuespillerinde afspejler sig glimtvis i biroller. Det kantede nervøse og smertefuldt intense ved hendes fremtoning gjorde hende ikke til en efterspurgt filmskuespillerinde, men hun nåede heldigvis at sætte sig et værdigt minde.

Det sker i Edward Flemings bitter-søde debutkomedie "- og så er der bal bagefter" (1970), hvor hun er det mest loyale og pligtopfyldende medlem af truppen - en lille, mager intens kvinde, halvvejs slidt op af det omfarende teaterliv.

Hun er Ingeborg Brams' jomfrunalske og fordømmende søster i "Café Paradis" (1950), uden tro på svogeren Poul Reichhardts evne til at vriste sig fri af alkoholismen. En kompetent præstation i en noget forenklet rolle. I "Ung leg" (1956) er hun den unge gymnasiast-skurkindes utilstrækkelige mor, også en svagt skrevet rolle.

Og hendes tre sidste roller er ret ubetydelige. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mig og Charly 1978 Majbritts farmor DK/Spillefilm
Hør, var der ikke en som lo? 1978 Ella DK/Spillefilm
Bernarda Albas hus 1975 Medvirkende Tv-film
Kun sandheden 1975 Mikkelsen DK/Spillefilm
Automobilkirkegården 1971 Lasca Tv-film
Onkel Vanja 1971 Maria Tv-film
Kongen skal dø 1970 Juliette Tv-film
Frøken Rosita - Blomsternes sprog 1970 Tanten Tv-film
- og så er der bal bagefter 1970 Hertha DK/Spillefilm
Slutspil 1969 Nell Tv-film
Spøgelsessonaten 1968 Mumien Tv-film
En spurv i tranedans 1968 Dronning Gunhild Tv-film
Den blå pekingeser 1966 Medvirkende Tv-film
Heksejagt 1965 Medvirkende Tv-film
Tine 1964 Fortællerstemme DK/Spillefilm
Fru Carrars geværer 1961 Medvirkende Tv-film
Her er mit hjem 1956 Da. version DK/Dokumentarfilm
Ung leg 1956 Helles mor DK/Spillefilm
Mit livs eventyr 1955 Speaker DK/Dokumentarfilm
Kortene siger - 1953 Speaker DK/Dokumentarfilm
Café Paradis 1950 Agnes, Esters søster DK/Spillefilm
I Folkets Navn 1938 Medvirkende DK/Spillefilm
Champagnegaloppen 1938 Arabella, danserinde DK/Spillefilm
Idrætsfilmen Internationale 1929 Danserinde DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.