enda

Emil Hass Christensen

(1903 – 1982)

Skuespiller. Født 23/1 1903, død 12/1 1982 - 78 år gammel. Han brugte ikke sit fornavn Emil, men blev udelukkende kaldt Hass Christensen

Oprindeligt kontoruddannet, men begyndte at optræde på Det ny Teater omkring 1924. Efter engagementer ved flere københavnske scener, var han i en længere periode ved Odense Teater, men vendte tilbage og var fra 1947 hovedsageligt knyttet til Det ny Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Dansk films noble gentleman med det tidligt grånede hår, korrekte sprog og det klangfulde rigsdansk kunne være rollemodel for politikere i Det Konservative Folkeparti gennem flere årtier - Poul Schlüter synes i hvert fald ikke upåvirket.

I talrige film har Hass Christensen fremstillet sagførere, overlæger, direktører, officerer og andre myndighedspersoner, såvel som familiefædre - sjældent store roller, men seriøst forsvarede. Det distingverede ydre ændrer sig ikke meget, og det gør den lidt stive, ofte træede spillestil heller ikke. Han kan have et glimt i øjet, men laver aldrig karikaturer.

Han huskes mest som midaldrende. Han stumfilmsdebuterer allerede i 1925 i en birolle som "zünftig Svend" i den nyopdagede Nordisk-spillefilm "Minder fra Zünftens dage" om navere, og han er fra 1929 med i flere af de sidste stumfilm med Fy og Bi - og ukrediteret i "Odds 777" (1932), hvor hans korrekte overtjener allerede er en typisk Hass Christensen-figur, og i "Flaadens blaa Matroser" (1937) er han myndig søofficer.

En større rolle får han først i 1943 i folkekomedien "Ebberød Bank" som Osvald Helmuths bror, der vender velhavende hjem fra Amerika og med mild overbærenhed iagttager den ukonventionelle bankvirksomhed, hans penge udløser. Med en karakteristisk Hass Christensen'sk blanding af venlighed og myndighed lader han til sidst broderen vide, at spøgen nu er drevet vidt nok.

I 1951 har han til gengæld en utypisk rolle som skarp outsider i Ole Palsbos "Familien Schmidt". Han er den uægte søn, der uventet dukker op, da boet skal deles, og får sagt en del bidske sandheder. Først fra nu af kommer de mange større eller mindre biroller.

Hans stjernestund kom i 1955, da han spillede unge Mikkel Borgen i Dreyers filmatisering af Kaj Munks "Ordet". Den ellers så stilige Hass Christensen fremtræder troværdigt som en mand, der har tilbragt sit liv i mark og stald. En stærk karakter, men tynget af ikke længere at kunne dele faderens tro. Når den sindssyge bror optræder som Jesus, vækker det hos den øvrige familie sorg og medlidenhed, hos unge Mikkel forlegenhed, grænsende til irritation. Samspillet med Birgitte Federspiel som hustruen Inger er fremragende. Med små træk tegner de et harmonisk ægteskab, og de overdriver ikke den jyske dialekt.

Han bevarer værdigheden som krakket godsejer i "Sønnen fra Amerika" (1957), og så sent som i 1972 spiller han i "Manden på Svanegården" en traditionsbevidst gårdejer, der er ved at miste sin gård på grund af lumske intriger - hans eneste Morten Korch-film. Hos Korch er sagførere sjældent hæderlige, hvilket stærkt begrænsede Hass Christensens muligheder - han er svær at se i en skurkerolle. En sådan fik han dog sent i karrieren på tv: I Søren Melson og Leif Panduros krimiserie "Smuglerne" (1970-71) er han den skumle bagmand Børgesen, alias Bauerhaus.

Hans typiske sagfører møder vi f.eks. i "Baronessen fra benzintanken" (1960), hvor han på en venlig måde kan sætte Maria Garlands bryske enkebaronesse på plads ("Ja, jeg har nu aldrig brudt mig om udtrykket uægte barn"). I "Tre piger fra Jylland" (1957) får sagførerrollen en pudsig drejning: Han har i opdrag at samle tre unge piger, der har været adopterede af forskellige familier, for at fortælle dem, hvem deres biologiske mor var. Det viser sig til sidst, at han selv er faderen.

Gode roller har han i to af Sven Methlings bedste komedier, "Vi er allesammen tossede" (1959) og "Fem mand og Rosa" (1964) som henholdsvis læge og hospitalsindlagt dommer. Han er oberst i "Soldaterkammerater" (1958); kontor- og ægtemand i "Støv på hjernen" (1961), men han holder op, mens legen er god, og er ikke med i de følgende ombæringer af disse seriefilm. I 1965 har han en lille rolle i den kluntede filmatisering af Soyas "Sytten", men undgår ellers at blive rodet ind i de følgende års bølge af sex-film.

I sin eneste udenlandske film, Kurt Hoffmanns underfundige tyske Wirtschaftswunder-satire "Wir Wunderkinder" ("Vi smertensbørn", 1958) spiller han sammen med Karen Marie Løwert: De er et dansk ægtepar, der inkarnerer det lille, pæne og fredfyldte land mod nord, som de storpolitiske storme synes at drive udenom. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den hemmelige skuffe 1979 Medvirkende Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Ludvigsbakke 1978 Konferensråd Tv-serie
Strandvaskeren 1978 Ib Schmidt, departementschef Tv-serie
Olsen-banden går i krig 1978 Fængselsinspektør DK/Spillefilm
Matador 1978 Bernhard Lund Tv-serie
Ministerens mord 1977 Rylander Tv-film
Ministeren og døden 1976 Magnus Tv-serie
Kassen stemmer 1976 Politimester DK/Spillefilm
En landsbydegns dagbog 1975 Herremanden Tv-film
Bejleren - en jysk røverhistorie 1975 Medvirkende DK/Spillefilm
Engang bli'r Danmark frit 1974 Medvirkende Tv-film
Apollon fra Bellac 1973 Medvirkende Tv-film
På'en igen Amalie 1973 Ambassadør DK/Spillefilm
Manden på Svanegården 1972 Jens Toft, Svanegårdens ejer DK/Spillefilm
Kommunisten 1971 Direktør Mulhof Tv-film
Smuglerne 1970 Børgesen, antikvitetshandler Tv-serie
Huset på Christianshavn 1970 Advokat m.fl. Tv-serie
Hurra for de blå husarer 1970 Oberst Parsdorff DK/Spillefilm
Nøglen til Paradis 1970 Finansminister DK/Spillefilm
Smukke-Arne og Rosa 1967 Dommer Vinter DK/Spillefilm
I stykker 1966 Chefen Tv-film
Min søsters børn 1966 Professor K.O. Nielsen DK/Spillefilm
Sytten 1965 Professor Latour Petersen DK/Spillefilm
Farligt sving 1965 Medvirkende Tv-film
Professoren vil synde 1965 Medvirkende Tv-film
Hold da helt ferie 1965 Holgersen DK/Spillefilm
Morder uden betaling 1965 Medvirkende Tv-film
Den forførte luder 1964 Medvirkende Tv-film
5 mand og Rosa 1964 H. Vinter, byretsdommer DK/Spillefilm
Peters landlov 1963 Højesteretssagfører Johansen DK/Spillefilm
Den stundesløse 1963 Medvirkende Tv-film
Drømmen om det hvide slot 1962 Henrik Strand, Susannes far DK/Spillefilm
Komtessen 1961 Otto Hardenborg DK/Spillefilm
Ødipus 1961 Medvirkende Tv-film
Peters baby 1961 Hr. Bergmann DK/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Mogens Mønster DK/Spillefilm
Man kan aldrig vide 1960 Medvirkende Tv-film
Baronessen fra benzintanken 1960 Højesteretssagfører Berg DK/Spillefilm
Frihedens pris 1960 Lis¿ far DK/Spillefilm
Onkel Bill fra New York 1959 Bill, Hans' onkel, ejer af "Music-Boxen" DK/Spillefilm
Den indbildt syge 1959 Medvirkende Tv-film
Vi er allesammen tossede 1959 Læge DK/Spillefilm
Jomfruburet 1959 Grev Scharntoft Tv-film
Det lille hotel 1958 Joachim, overtjener DK/Spillefilm
Andre folks børn 1958 Mads Madsen, gårdejer DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Skibsreder Lemborg DK/Spillefilm
Parasitterne 1958 Overretssagfører Tv-film
Soldaterkammerater 1958 Obersten DK/Spillefilm
Englen i sort 1957 Arne Brant, overlæge DK/Spillefilm
Sønnen fra Amerika 1957 Karl Kristian Duue, godsejer DK/Spillefilm
Livsflammen 1957 Kammerat Ed Tv-film
Tre piger fra Jylland 1957 Overretssagfører Johan Frandsen DK/Spillefilm
Candida 1956 Medvirkende Tv-film
Ung leg 1956 Birthes far DK/Spillefilm
De 23 dage 1956 Medvirkende Tv-film
Taxa K 1640 efterlyses 1956 Overlæge DK/Spillefilm
Den kloge mand 1956 Dommer DK/Spillefilm
Ordet 1955 Mikkel, Borgens ældste søn DK/Spillefilm
Tre finder en kro 1955 Alfred, Carstens onkel DK/Spillefilm
En sømand går i land 1954 Politiassistent DK/Spillefilm
Kong Renés datter 1953 Greve af Provence Tv-film
Drømmemageren 1953 Medvirkende Tv-film
Kriminalsagen Tove Andersen 1953 Apotekeren DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Pastor Thomsen DK/Spillefilm
Avismanden 1952 Landsretssagføreren DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Afdelingsleder i Statsradiofonien DK/Spillefilm
J.F. Willumsen 1951 Speaker DK/Dokumentarfilm
Familien Schmidt 1951 Erik Juel, læge DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Læge DK/Spillefilm
Bag de røde porte 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Café Paradis 1950 Patolog DK/Spillefilm
Ebberød Bank 1943 Andres, Vipperups bror DK/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Medvirkende DK/Spillefilm
Cirkus-Revyen 1936 Medvirkende DK/Spillefilm
Flugten fra Millionerne 1934 Tjener DK/Spillefilm
Odds 777 1932 Tjener DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 En skummel herre, Politimand DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Menig og mand der mister badedragt DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Medvirkende DK/Spillefilm
Minder fra Zünftens Dage 1926 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.