enda

Emil Helsengreen

(1863 – 1932)

Skuespiller. Født 25/2 1863, død 30/7 1932 - 69 år gammel. Lillebror til skuespiller Albert Helsengreen (1854-1943).

Oprindeligt uddannet som smed, men havde spillet dilettantkomedie i Amerika, inden han debuterede på scenen i Ålborg i 1885. I 1887 kom han til København og optrådte her ved diverse teatre, men turnerede også i provinsen og Norge. Fra 1900 var han ansat ved Folketeatret, hvor han var til sin død.

Debuterede hos Kinografen i 1913 og medvirkede sporadisk i større biroller hos diverse selskaber frem til 1921. Både Dreyer og Sandberg havde øje for hans evne til - med sin tunge og lidt klodsede fysik - at skildre originale typer. I "Lasse Månsson fra Skaane" (optaget i 1921), som er Helsengreens sidste film, var han typecastet som smed.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Lasse Månsson fra Skaane 1923 Smeden DK/Spillefilm
Store forventninger 1922 Abel Magwitch DK/Spillefilm
Lykkens Galoscher 1921 Simpson DK/Spillefilm
Præsteenken 1921 Steinar, karl i præstegården U/Spillefilm
Blade af Satans Bog 1921 Folkekommissær (III) DK/Spillefilm
Gengældelsens Ret 1917 Dick Brauwer, plantageejer DK/Spillefilm
Pigen fra Palls 1916 I.C. Brown, købmand i Palls DK/Spillefilm
Dødssejleren 1915 John Grimwell, skibsreder DK/Spillefilm
Eksplosionen 1914 Fabrikant Brun DK/Spillefilm
Livets Ubønhørlighed 1914 Grosserer Stilling DK/Spillefilm
Moderkærlighed 1913 Fabrikant Falck DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.