enda

Erik Mørk

(1925 – 1993)

Skuespiller. Født 3/12 1925, død 27/1 1993 - 68 år gammel. Dannede i 1960'erne par med skuespiller Susse Wold (f. 1939).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1946-49, hvor han var engageret til 1955. I de følgende år ansat ved skiftende teatre, men vendte tilbage til nationalscenen i 1963. Han blev karakteriseret som en af tidens mest fremragende karakterskuespillere, med en meget personlig sceneudstråling.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han var en førende teaterskuespiller i over 40 år, fejret i utallige karakterroller, men hans filmroller er sporadiske og forløste næppe hele potentialet.


Filmen havde ellers fra start til slut Mørks udtalte interesse, ja i 1953 lod han sig lokke til Hollywood af Marilyn Monroes agent Charlie Feldman, der så en rollemulighed for ham i katastrofefilmen "Titanic" (1953). Mørk anså rollen for dårlig og "kunne ikke fordrage" Hollywood (men fandt dog - efter et personligt møde - Marilyn Monroe "en begavet pige", som han dengang udtrykte det).


Herhjemme var der i 1950'erne - efter en lovende start - ikke brug for hans specielle type i et overvejende folkekomedie- og farcepræget filmrepertoire. Hans mørke, brændende blik signalerede en fanatisme, ja dæmoni, som datidens danske film ganske målbevidst styrede udenom. Og hans aristokratiske træk, afmålte replik og air af åndfuldhed røbede enspænderen og afskrækkede folkeligheds-dyrkerne.


Det begyndte ellers mere end lovende med birolle-Bodil for præstationen som den blinde Hakon Riis i et af datidens meget beundrede (men nu besyndeligt glemte) dramaer, "Susanne" (1950), instrueret af Torben Anton Svendsen.


Her er han den kønne bagerdatter Astrid Villaumes skuffede tilbeder. Det førte hurtigt til en hovedrolle i kriminalfilmen "Lyntoget" (1951), hvor han med sit forfinede, interessevækkende ydre virker overkvalificeret i en banal rolle som en bankkasserer, der har taget af kassen. Og han fungerer ikke i en mindre komedierolle i Johan Jacobsens Birgitte Reimer-komedie, "Som sendt fra himlen" (1951).


Hans rolle i endnu en kriminalfilm, "To minutter for sent" (1952), er en kliché (manuskript: Peer Guldbrandsen), men Mørk får skabt den påkrævede farlige, truende atmosfære omkring sin pukkelryggede urmager. Derefter gik kriminalgenren af mode herhjemme, og Mørk måtte vente 14 år på sin næste skurkerolle: bandeleder i Erik Ballings Fredefilm nummer to, "Slap af, Frede!" (1966). Han er lidt stiv, men med på spøgen som Clara Pontoppidans Ødipuskompleksede søn, der får mord-orgasme ved opvasken. Og inden da havde han spillet balletmester i Disneys mislykkede novellefilm om Det kgl. Teaters ballet, "Ballerina" (1965).


Han følte sig isoleret i en tid med smag for amatørmedvirkende ("Bare jeg havde været mindre afskyet af de unge filmfolk", udtalte han i 1970), men endelig i 1971 får han en bærende hovedrolle som den bedragne og bedragende ægteskabsstrateg Audun Hamre i Jens Ravns Sandemose-filmatisering "Tjærehandleren" (1971). Han rammer præcist figurens isnende bitterhed, og forlener den skarpskårne, sarkastiske enspænder med stil, snit og format. Men det sandt tragiske format udebliver, køligheden slår indad, og den enstonige iscenesættelse accentuerer det stivnede ved figuren.


Snedigt casted som den jesuitiske pater i Ole Roos' "Hærværk" (1977) er han på én gang truende og forførende. Efter en krise med hospitalsindlæggelse og manglende spillelyst ("Jeg overvældedes af en følelse af lede, ja foragt for mit arbejde") dukker han op i Anja Breiens norsk-svenske "Forfølgelsen" (1981), et lidet set heksejagtdrama fra en afsides norsk provins. Han er Christian 4.s udsendte lovhåndhæver, en større birolle.


Mere held har han med sin næste film, Morten Arnfreds Kirsten Thorup-filmatisering "Himmel og helvede" (1988), hvor han er den bitre, målbevidste indvandrer Bols, far til Karina Skands violinspillende heltinde. Det gav ham endnu en birolle-Bodil, selv om den selvbevidste Erik Mørk-manér skinner vel kraftigt igennem en følelses-intens spillestil.


I Lars von Triers "Europa" (1991) er han tilbage i den paterrolle, hvor han illuderer bedre, og i "Den russiske sangerinde" (1993) er han helt på hjemmebane som sleben, uudgrundelig diplomat, igen i Morten Arnfreds instruktion. En elegant, ubesværet præstation, der varslede om, at hans erklærede ønske om nu - i sin karrieres aftenstund - at filme mere ville være blevet opfyldt med smukke resultater, hvis ikke døden havde indhentet ham i utide. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Luischen 1993 Witznagel Tv-film
Den russiske sangerinde 1993 C.W. DK/Spillefilm
Traberg 1992 Fortæller DK/Spillefilm
Europa 1991 Katolsk præst DK/Spillefilm
Dansk litteratur 1989 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Balladen om Carl Th. Dreyer 1989 Carl Th. Dreyer Tv-film
Himmel og helvede 1988 Bols, Marias far DK/Spillefilm
Sorg-agre 1987 Herremanden Tv-film
Frihedens klokke - en film om N.F.S. Grundtvig 1983 Speaker DK/Dokumentarfilm
Erindring om fremtiden 1981 Medvirkende Tv-film
Forfølgelsen 1981 Medvirkende U/Spillefilm
Dina 1979 Medvirkende Tv-film
Gengangere 1979 Medvirkende Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Døden Tv-film
Ret beset 1978 Peder Reetz Tv-serie
Hærværk 1977 Pater Garhammer DK/Spillefilm
Brandtomten 1976 Medvirkende Tv-film
Kærlighed uden strømper 1975 Medvirkende Tv-film
+ - 0 1974 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Faderen 1974 Ritmesteren Tv-film
Det lykkelige skibbrud 1974 Philemon Tv-film
Misantropen 1974 Acaste Tv-film
Fra poetens pen 1974 Medvirkende Tv-film
Den sårede filoktet 1974 Abildgaard Tv-film
Næsehornet 1972 Bérenger Tv-film
Hjertet der sladrede 1971 Speaker Tv-film
Niels Steensens liv og død 1971 Speaker DK/Dokumentarfilm
Tjærehandleren 1971 Audun Hamre DK/Spillefilm
Kongen skal dø 1970 Kong Bérenger den Første Tv-film
Slutspil 1969 Hamm Tv-film
Henrik IV 1968 Henrik IV Tv-film
Den blå pekingeser 1966 Medvirkende Tv-film
Slap af, Frede! 1966 Presto DK/Spillefilm
Genboerne 1966 Medvirkende Tv-film
Ballerina 1966 Balletmester Tv-film
Morder uden betaling 1965 Medvirkende Tv-film
Enhver 1964 Døden Tv-film
Nøgen 1964 Grotti Tv-film
Natteherberget 1964 Medvirkende Tv-film
Det evige spørgsmål 1962 Mesrin Tv-film
Enetime 1962 Medvirkende Tv-film
Axel og Valborg 1961 Håkon Tv-film
Fru Carrars geværer 1961 Medvirkende Tv-film
Kamæleonen 1960 Medvirkende Tv-film
Den evige ægtemand 1960 Alexei Veltchaninov Tv-film
Herr Korczak og børnene 1960 Fortæller Tv-film
Påske 1960 Medvirkende Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Medvirkende Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Adjunkt Tv-film
Skyggen 1959 Medvirkende Tv-film
Tre søstre 1959 Medvirkende Tv-film
En lillebitte engel 1958 Medvirkende Tv-film
Når mørket sænker sig 1958 Medvirkende Tv-film
Eventyr på fodrejsen 1958 Medvirkende Tv-film
Korsikaneren 1957 Medvirkende Tv-film
Nat og tåge 1955 Fortæller U/Dokumentarfilm
Musefælden 1955 Medvirkende Tv-film
Du bliver aldrig fri 1953 Medvirkende Tv-film
De røde tjørne 1953 Medvirkende Tv-film
To minutter for sent 1952 Jacobsen, urmager DK/Spillefilm
Lyntoget 1951 Jørgen Bloch DK/Spillefilm
Som sendt fra himlen 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Shakespeare og Kronborg 1950 Hamlet DK/Dokumentarfilm
Susanne 1950 Hakon, Sander Riis' søn DK/Spillefilm
Snehvide og de syv dværge 1937 Spejlet (1982-vers.) U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.