enda

Erik Paaske

(1933 – 1992)

Skuespiller, sanger. Født 21/8 1933, død 16/6 1992 - 58 år gammel.

Oprindelig murer. Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole omkring 1958, ansat samme sted indtil 1974. Herefter fortrinsvist knyttet til Folketeatret. Højt skattet visesanger.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


En af dansk films bedste, men desværre relativt sjældent anvendte tykke mænd.
Man ser ham i et glimt - meget ung og slank - som vred strandgæst i "Weekend" (1962). Han brød folkeligt igennem som overbetjent Gormsen i tv-serien "Ka' De li' østers?" (1967), hvor hans præstation var seriens bedste. Forfatter var Leif Panduro, der også stod bag tv-spillet "En af dagene" (1963), et banebrydende realistisk kontordrama instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt. Her ses Paaske i en relativ slank udgave som kontorets korrekte, men hæmmede dydsmønster - en lidt enstonig præstation. Men 16 år senere og en del kilo tungere fylder han skærmen med varm menneskelighed i Ebbe Kløvedal Reich' og Morten Arnfreds underfundige tv-spil "Strømmens dag" (1979).


På film ses han mest i ringere roller, men har alligevel en særlig niche i dansk films stjernegalleri af digre mænd, i selskab med Ib Schønberg, Karl Stegger og Poul Bundgaard. Bedst er han, når han spiller mod sin gemytlige type, i to portrætter af kompromisløs skarphed: den grove, liderlige proprietær i Lene og Sven Grønlykkes "Thorvald og Linda" (1982) og især forvalteren i "Pelle Erobreren" (1987), en afstumpet, smålig vane-tyran, spillet med den prunkløse ægthed, der kendetegner Paaske, når han har en god rolle. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Gøngehøvdingen 1992 Tyge Høeg, lensmand Tv-serie
Casanova 1990 Don Fefe DK/Spillefilm
Station 13 1988 Vagn Åge Johansen, salgschef Tv-serie
Ved vejen 1988 Pastor Linde DK/Spillefilm
Pelle Erobreren 1987 Forvalteren DK/Spillefilm
Hip hip hurra 1987 Kunstopkøber U/Spillefilm
Bente og Mads 1986 Medvirkende DK/Kort fiktion
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Petterson, svensk gangster DK/Spillefilm
Nissebanden 1984 Julemand Tv-serie
Otto er et næsehorn 1983 Zoo-direktør DK/Spillefilm
Thorvald og Linda 1982 Proprietær Kjær DK/Spillefilm
Strømmens dag 1981 Tage Tv-film
Uvejr 1980 Medvirkende Tv-film
Ludvigsbakke 1978 Godsforvalter Brandt Tv-serie
Tre søstre 1977 Medvirkende Tv-film
Dialog på skærmen 1974 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vinterbyøster 1973 Morten Tv-serie
Dr. Knock 1973 Byens trommeslager Tv-film
Fire portrætter 1972 Manden Tv-film
Livsens ondskab 1972 Hr. Heilbunth Tv-serie
Stoppested 1972 Helveg Tv-film
Rejsekammeraten 1972 Stemme Tv-film
Solens børn 1972 Roman Tv-film
Den fine mand 1971 Hr. Jourdain Tv-film
Erotik 1971 Kraft Tv-film
Tykke Olsen 1971 Thorkildsen Tv-film
Hovedjægerne 1971 Vaskerimanden DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Gunhilds bror DK/Spillefilm
Karrig niding 1969 Progolus Tv-film
Vægteren 1969 Medvirkende Tv-film
Mordskab 1969 Manden med guldfiskene DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og Bølle 1969 Tv-journalist DK/Spillefilm
En nat i Roskilde 1968 Rummel Tv-film
Cirkulæret 1968 Medvirkende Tv-film
Sådan er de alle 1968 Viktualiehandler DK/Spillefilm
Det er så synd for farmand 1968 Kongresdeltager DK/Spillefilm
Stormvarsel 1968 Fiskesorterer DK/Spillefilm
Ka' De li' østers? 1967 Gormsen Tv-serie
Kontoristerne 1966 Medvirkende Tv-film
Stillads 2 1966 Medvirkende Tv-film
Stillads 1966 Medvirkende Tv-film
Melodien, der blev væk 1965 Medvirkende Tv-film
I rum sø 1964 Medvirkende Tv-film
Paradis retur 1964 Karl DK/Spillefilm
Natteherberget 1964 Medvirkende Tv-film
En af dagene 1963 Normann Tv-film
Paladsrevolutionen 1963 Medvirkende Tv-film
Hosekræmmeren 1963 Medvirkende Tv-film
Skovtur på slagmarken 1963 Medvirkende Tv-film
Den stundesløse 1963 Medvirkende Tv-film
Nu vågne alle 1962 John Jo Mudigan Tv-film
George Dandin 1962 Medvirkende Tv-film
Nu vågner alle... 1962 Medvirkende Tv-film
Weekend 1962 Mand på stranden DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Børge DK/Spillefilm
Ditte menneskebarn 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.