enda

Erling Schroeder

(1904 – 1989)

Skuespiller, teaterinstruktør. Født 1/3 1904, død 17/10 1989 - 85 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole med debut på teatret i 1926. En omfattende teaterkarriere med engagementer på de fleste af hovedstadens scener, både som skuespiller og iscenesætter. Har også både spillet og instrueret på provinsscenerne, bl.a. Aarhus Teater og Ålborg Teater. Direktør for Riddersalen 1943-47 og igen 1950-53.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Som filmskuespiller var han meget tidsbunden i sin følelsesopskruede spilleform, men som forløsende instruktør og teaterpersonlighed årtier senere blev han en legendarisk skikkelse, der med sine uophørligt strenge kunstneriske krav gav navne som Ghita Nørby, Bodil Udsen, Lone Hertz og Susse Wold et nyt liv på scenen. Det feminine var hans felt, men lidt af et handicap i elskerrollerne!
Han følte det selvfølgelig selv. Han var matiné-idolet, der erkendte sin begrænsninger som skuespiller, nedlagde hvervet og genskabte sig som en vores førende teaterinstruktører. På film dyrkes hans forfinet aristokratiske ydre i romantiske roller, hvor han tager sig ud som (datidige) svigermødres drøm. Senere skulle han afsløre en anderledes karsk natur, i uoverensstemmelse med de behagesyge filmroller. Måske ikke så underligt, at han lyder forloren.


Efter medvirken i de sidste stumfilm med Fy og Bi viser han sin mangel på folkelighed i ærke-folkekomedier som "Fem raske Piger" (1933) og "Københavnere" (1933) - i den første synger han tilmed, altid en katastrofe (han talte senere om 'sin juletræsstemme'). Efter Paul Fejos' bundskraber-komedie "Flugten fra Millionerne" (1934) går det fremad i Johan Jacobsens komedie nummer to, "En lille Tilfældighed" (1939), hvor han er en håbefuld visesanger, selv om han også her falder igennem som vokalist. Og i den vellykkede folkekomedie "Sørensen og Rasmussen" (1940) glider han pænt ind i ensemble-spillet som elskværdig kammerjunker.


Hans komponist Weyse i Schnéevoigts beredskabs-patriotiske "Jeg har elsket og levet" (1940) er nok hans kendteste rolle - blævrende patetisk og ulideligt deklamerende. Han er operettekomponist i slagnummeret "Alle gaar rundt og forelsker sig" (1941) og dyrker mest den ufrivillige komik, men som de fleste skuespillere illuderer han udmærket i Johan Jacobsens film - han er romantisk forfinet pianist i Jacobsens "Som du vil ha' mig" (1943), dog kun en birolle.
I "En ny Dag gryer" (1945) er han som sorgnedbrudt civilingeniør tilbage i den grådkvalte blindgyde, og i "I gaar og i morgen" (1945) forbløffer han ved uden særlig grund at kalde Preben Lerdorff Rye "henrivende". En skræddersyet rolle som følsom, handlesvag greve i Christen Juls bizarre blandingsfilm "Lykke paa Rejsen" (1947) bliver hans sidste store chance - og hans mest sympatiske præstation. Her viser han charmerende indfølingsevne og blid forståelse i en scene, hvor han kysk varmer en forkommen prostituerets fødder på et parisisk hotelværelse.


Og i klædeligt ældet skikkelse ses han som den elegante og distingverede højesteretssagfører Berger i succes-krimiserien "Ka De li' østers" (1967), skrevet af Leif Panduro og instrueret af Ebbe Langberg. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Nu går den på Dagmar 1972 Lærer på teaterskole DK/Spillefilm
- og så er der bal bagefter 1970 Ældre, feteret skuespiller DK/Spillefilm
Ka' De li' østers? 1967 Vilhelm Berger Tv-serie
Nøgen 1964 Ludovico Noja Tv-film
Tre piger i Paris 1963 Medvirkende DK/Spillefilm
Sandhedens hævn 1960 Instruktion Tv-film
Skarpe skud i Nyhavn 1957 Gibbs U/Spillefilm
Det tvungne giftermål 1957 Medvirkende Tv-film
De 23 dage 1956 Medvirkende Tv-film
Himmelsengen 1955 Instruktion Tv-film
Glade dage 1954 Medvirkende Antologi
Shakespeare og Kronborg 1950 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Lykke paa Rejsen 1947 Greve Klaus Broholt DK/Spillefilm
En ny Dag gryer 1945 Erik Berg, ingeniør DK/Spillefilm
I Gaar og i Morgen 1945 Adam Risberg, arkitekt DK/Spillefilm
Otte Akkorder 1944 Georg DK/Spillefilm
Jeg mødte en Morder 1943 Erik Dinesen DK/Spillefilm
Som du vil ha' mig - ! 1943 Stefan Dweller, en berømt Pianist DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 Erik Sommer DK/Spillefilm
En Søndag paa Amager 1941 Hermansen, en Københavner DK/Spillefilm
Jeg har elsket og levet 1940 C. E. F. Weyse DK/Spillefilm
Sørensen og Rasmussen 1940 Niels Parsberg, Kammerjunker DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
Flugten fra Millionerne 1934 John DK/Spillefilm
Københavnere 1933 Erik, Amalies søn af første ægteskab DK/Spillefilm
Med fuld Musik 1933 Poul DK/Spillefilm
Fem raske Piger 1933 Jørgen Steen DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Den unge piges ven DK/Spillefilm
Pas paa Pigerne 1930 En ung herre DK/Spillefilm
Filmens Helte 1928 Filmskuespiller DK/Spillefilm
Tordenstenene 1927 Hans DK/Spillefilm
Vester-Vov-Vov 1927 Tom, gamle Marens søn DK/Spillefilm
Helsingør Købstads 500 Aars Jubilæum 1926 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.