enda

Ernst Bruun Olsen

(1923 – 2011)

Dramatiker, skuespiller. Født 12/2 1923, død 2/1 2011 - 87 år gammel. Gift 1952 med skuespillerinde Else Nielsen.

Uddannet på Odense Teater 1946-50. Brød igennem som dramatiker med "Teenagerlove" i 1962.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han er bedst kendt som dramatiker ("Teenagerlove"), men gjorde glimrende fyldest allerede i sin debutfilm, Alice O'Fredericks' Selma Lagerlöf-filmatisering "Husmandstøsen" (1952) med Grethe Thordahl i titelrollen.


Her sætter hans tiltalende blonde ydre og behagelige manér et interessant tvetydigt præg på den karakter-vaklende, udspekulerede gårdmandssøn, der er fatalt forelsket i den kønne Thordahl. Klart hans bedste rolle i en gådefuldt mager filmkarriere.


I modstandsfilmen "Den sidste vinter" (1960), henlagt til Lolland, gør han sig - i en mindre rolle som frihedskæmper - hovedsageligt bemærket som den eneste af de medvirkende, der taler den lollandske dialekt fejlfrit. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Lille mand farvel 1975 Manus Tv-film
Kys det hele fra mig 1974 Instruktion, Manus Tv-film
Hitler superstar 1974 Instruktion, Manus Tv-film
Til lykke Hansen 1971 Manus Tv-film
Din underskrift 1969 Manus Tv-film
Intermezzo 1965 Manus Tv-film
Et fjernsynsmareridt 1964 Manus Tv-film
Vejen til Sartano 1960 Speaker DK/Dokumentarfilm
To i en tråd 1960 Manus Tv-film
Den sidste vinter 1960 Modstandsmand fra København DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Journalist DK/Spillefilm
En af tusind 1952 Medvirkende Tv-film
Man burde ta' sig af det 1952 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Ta' Pelle med 1952 Lægen DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Johan, Lars og Maries søn DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.