enda

Finn Nørbygaard

(1952 – )

Skuespiller, entertainer. Født 8/3 1952.

Oprindelig skolelærer. Dannede par med komikeren Jacob Haugaard op gennem 1980'erne, men har fra begyndelsen af 90'erne optrådt solo med musikshows, bl.a. "Musik og Fis" med sangerinden Jette Torp, og satiriske tv-programmer ("Finn'sk Fjernsyn" på TV2).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Finn Nørbygaard er en af sin generations mest succesfulde entertainere. På film har han dannet komisk makkerpar med Jacob Haugaard i "Jydekompagniet" (1988) og "Jydekompagniet 3" (1989) - de sprang toeren over med henvisning til at toere altid er dårligere end deres forgænger!


Hér er Nørbygaard Gøg overfor Haugaards Gokke - som Gøg et barn i en voksen mands krop, naiv, grænseløst venlig, smådum men alligevel ikke uden en vis intuitiv menneskeklogskab. Hans spillestil trækker på en blanding af kærligt karikeret jysk sindighed og pudsigt betuttet hjælpeløshed, men han er og bliver komiker og entertainer snarere end nogen fuldt afrundet filmskuespiller.


Hans eneste filmrolle ud over Jydekompagni-filmene er som musiklæreren i ungdomsfilmen "Springflod" (1990), og her illuderer han fint og med en antydning af den underfundighed, der er hans største attraktion som komiker. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den sidste rejse 2011 Finn, Idé DK/Spillefilm
Kærestesorger 2009 Boysen DK/Spillefilm
Bolt 2008 Midvest due U/Spillefilm
Århusiansk for begyndere 2003 Medvirkende DK/Reklamefilm
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Springflod 1990 Musiklærer DK/Spillefilm
Jydekompagniet 3 1989 Manus, Finn DK/Spillefilm
Jydekompagniet 1988 Finn DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.