enda

Gerda Gilboe

(1914 – 2009)

Skuespillerinde. Født 5/7 1914, død 11/4 2009 - 94 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

To filmhovedroller med 47 års mellemrum og ind imellem en enkelt legendarisk-heroisk præstation som redningskvinde for den kriseramte teaterforestilling "My Fair Lady" i 1959 - der har været årtier mellem de store snapse i Gerda Gilboes karriere, men hun har markeret sig og vil blive husket.

Dog mindre for sine roller i 1940'erne, hvor hendes titelfigur i den kuriøse "Lise kommer til Byen" (1947) er langt den største. Her er hun en sød, men tumpet provinsiel sanglærke og servitrice, der får chancen for en filmkarriere på BIO-studie - filmen er et tyndt forklædt komedie-kig ind bag ASA-studiernes kulisser. Gilboes teknisk perfekte sang og gode stemme er klart det stærkeste moment i en lidt for fadt indsmigrende præstation.


Til gengæld har hendes Ester i Helle Ryslinges kærlighedsfilm "Carlo & Ester" (1994) ægte rørende scener og en fin sødme. Filmen er ikke vellykket, præstationen ikke fejlfri, men den 80-årige Gilboe formår at lyse af nyforelskelse og gøre fordomme om alder og forfald til skamme. Hun er en sjov og livlig Fru Blume i afsnit 6 og 10 af tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98), og hun ses som hele ejendommens Søde Gamle Dame i Søren Faulis ganske hvasse dansker-satiriske novellefilm "Antenneforeningen" (1999).

Når Gilboe får chancen, viser hun glød og styrke. Kvaliteter, hun for sjældent har haft mulighed for at minde publikum om. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De udvalgte 2001 Grys mormor Tv-serie
Antenneforeningen 1999 Fru Lindhardt DK/Kort fiktion
Dybt vand 1999 Ellen Tv-film
Kærlighed ved første hik 1999 Dame i købmandsforretning DK/Spillefilm
Besat 1999 Fru Graversen DK/Spillefilm
Anastasia 1997 Marie U/Spillefilm
Strisser på Samsø 1997 Fru Blume Tv-serie
TAXA 1997 Medvirkende Tv-serie
Renters rente 1996 Jakob Mans mor Tv-serie
Zoo 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kun en pige 1995 Tante Oktavia DK/Spillefilm
Elsker, elsker ikke 1995 Fru Jørgensen DK/Spillefilm
Fæhår & Harzen 1995 Tante Inger Tv-serie
At ha' eller ikke 1994 Medvirkende Tv-film
Carlo & Ester 1994 Ester Larsen DK/Spillefilm
Begær, lighed og broderskab 1990 Dame på plejehjem Tv-serie
Lad isbjørnene danse 1990 Lasses farmor DK/Spillefilm
Isolde 1989 Gammel kone DK/Spillefilm
Sidste akt 1987 Maudie Melrose DK/Spillefilm
De saliges ø 1986 Martha DK/Kort fiktion
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Dame i Rundetårn DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Matador 1978 Frk. Østergran Tv-serie
Pas på ryggen, professor! 1977 Gløk-Jensens sekretær DK/Spillefilm
Kun sandheden 1975 Nancy, Brehmers sekretær DK/Spillefilm
Den kyske levemand 1974 Fru Basse DK/Spillefilm
Kat og kvinde 1966 Medvirkende Tv-film
Genboerne 1966 Medvirkende Tv-film
Telefonen 1956 Medvirkende Tv-film
Svend, Knud og Valdemar 1956 Medvirkende Tv-film
Majdronningen 1955 Medvirkende Tv-film
Telefonen 1953 Medvirkende Tv-film
Forlovelse i lygteskær 1953 Medvirkende Tv-film
Lise kommer til Byen 1947 Lise DK/Spillefilm
En ny Dag gryer 1945 Else Hansen, lagerarbejder DK/Spillefilm
Moster fra Mols 1943 Else, Nelsøes Datter DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.