enda

Gerda Madsen

(1902 - 1986)

Skuespillerinde. Født 4/1 1902, død 2/8 1986 - 84 år gammel. Gift med skuespiller Angelo Bruun i 1925 - ægteskabet opløst.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Gerda 'Vidunderlig' Madsen hed hun i sin pure ungdom, opkaldt efter hendes revy-hit på Scala Teatret med titlen "Vidunderlig".


Knap så vidunderlig fandt flertallet hende under Besættelsen, da hun i maj 1942 medvirkede i en nazistisk revy på Frederiksberg Teater i samspil med Jens Asby - senere hendes medspiller i den tysk-danske "Das haut einen Seeman doch nicht um" (1958).


Den nazistiske misere var ved at sætte punktum for en karriere, der indtil da både rummede succes som glamour girl og - i 1930'erne - anerkendelse som karakterskuespillerinde fra datidens første-kritiker, Frederik Schyberg. Men efter mere end en halv snes år ude i kulden vendte hun tilbage og havde i mellemtiden fundet nye - kommunistiske - venner, deriblandt forfatteren Hans Kirk.


Hun medvirkede som ganske ung i en håndfuld stumfilm, deriblandt Benjamin Christensens "Häxan" (1922) og Carl Th. Dreyers "Der var engang" (1922), og hun spiller hovedrollen i den stumme "Under den gamle Fane" (1932), en propagandafilm for Socialdemokratiet (hun nåede hele det politiske spektrum rundt!).


Først som 35-årig kom hun til talefilmen som kvaksalveren Carl Alstrups husbestyrerinde i "Den kloge Mand" (1937). Fire år senere tager hun sig igen af Alstrup i den barske "En Forbryder" (1941), men da er begge placeret som lettere groteske skurke - et rollefag, de let behersker. Og i den ikke uefne folkekomedie "Niels Pind og hans Dreng" (1941) er hun igen en outsider, landsby-'skøgen' Skruk-Hanne.


Hun gør film-comeback i bittesmå roller, som hun fylder påfaldende kompetent ud. Hun er også glimrende i sin sidste rolle i Erik Clausens "Felix" (1982) som Hulda, den ensomme pensionist Tove Maës' veninde, der dør, inden hun når at få slukket for tv. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Olaf Fønss: Danske Skuespillerinder - Erindringer og Interviews (1930).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Felix 1982 Hulda DK/Spillefilm
Dværgen 1974 Winnie, Lilas veninde DK/Spillefilm
Apollon fra Bellac 1973 Medvirkende Tv-film
Farlige kys 1972 Patient DK/Spillefilm
Tjærehandleren 1971 Pensionatsværtinden DK/Spillefilm
Valsedrømme 1967 Medvirkende Tv-film
Der var engang 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Hold da helt ferie 1965 Campist-dame DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Medvirkende DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Husbestyrerinde DK/Spillefilm
Mine tossede drenge 1961 Værtinden DK/Spillefilm
Skibet er ladet med - 1960 Gudrun, altmulig-dame hos Kurt Svendsen DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Pensionatsværtinde DK/Spillefilm
Das haut einen Seemann doch nicht um 1958 Medvirkende U/Spillefilm
Forellen 1958 Medvirkende Tv-film
Ung kærlighed 1958 Fru Pedersen DK/Spillefilm
Mig og min familie 1957 Helene, Taxa-Oles kone DK/Spillefilm
Kærlighed mod betaling 1957 Anni U/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 Fru Jørgensen, ejer af forretning DK/Spillefilm
Kispus 1956 Fru Knudsen, Jakobs værtinde DK/Spillefilm
Fuld af Fiduser 1956 Medvirkende Antologi
Niels Pind og hans Dreng 1941 Skruk-Hanne DK/Spillefilm
Thummelumsen 1941 Enkefru Svendsen DK/Spillefilm
En Forbryder 1941 Engstrøms husholderske DK/Spillefilm
En mand af betydning 1941 Fru Mortensen DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Ofelia, Rasmus Thomsens husholderske DK/Spillefilm
Under den gamle Fane 1932 Medvirkende DK/Spillefilm
Kys, Klap og Kommers 1929 Veninden DK/Spillefilm
Kraft og Skønhed 1928 Medvirkende DK/Spillefilm
Byens Don Juan 1924 Medvirkende DK/Spillefilm
Landligger - Idyl - Vandgang 1922 Fru Grøn DK/Spillefilm
Mellem muntre Musikanter 1922 Elsie, Alices veninde DK/Spillefilm
Der var engang 1922 Medvirkende DK/Spillefilm
Harestegen 1921 Husassistenten DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.