enda

Gotha Andersen

(1921 – 1984)

Skuespiller. Født 29/1 1921, død 12/3 1984 - 63 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hvis begrebet kult-skuespiller havde vundet indpas i dansk film, ville Gotha Andersen være et godt bud på slagsen, selv om han mest gjorde sig gældende på tv. Særligt populær blev serien "Tyllefyllebølleby", hvor hans lærer Madsen med vittighedsbogen og omkvædet "og hvad kan vi så lære af det?" blev elsket af både børn og voksne.

Men skuespilleriet var det meste af tiden nærmest en hobby ved siden af et job som skolelærer. Han fik på film kun småroller, men det brede ansigt, de buskede øjenbryn, det stride hår og den store portvinsnæse genkendes straks. Med en snart mildt docerende, snart lettere fornærmet diktion og et pudsigt pokerfjæs spiller han manden, der ikke selv har nogen anelse om, at han virker urkomisk på omgivelserne.

Man får første gang et glimt af ham som hotelpiccolo i Johan Jacobsens thriller "Nålen". Det er i 1951, og først i 1970 ses han igen på film, nu som forfjamsket hotelportier i Erik Ballings "Rend mig i revolutionen". Der er begået et mord på hans hotel, og bag forvirringen aner man den personlige fornærmelse over, at nogen således har bragt uorden i hans daglige rutine. En af de lidt større biroller har han som politimand i den banebrydende hardcore-sexfilm "Bordellet" (1972), og han ses i flere af 1970'ernes mere eller mindre eksplicitte sexfilm. Omvendt har også en instruktør som Christian Braad Thomsen blik for hans særprægede fremtoning og placerer ham i "Kniven i hjertet" (1981) og "Koks i kulissen" (1983). Inden sin død nåede han også at være med i Lars von Triers "Forbrydelsens element" (1984). Hans evne til at lyse langt væk af falsk autoritet er her udnyttet i en rolle som dommer. Endvidere kan han gøre det slesk indsmigrende komisk gennemskueligt, når han f.eks. i Lene og Sven Grønlykkes "Thorvald og Linda" (1982) spørger de garvede jernbanebørster: "Er der nogen af de herrer, der har lyst at spille kort?" [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Familien Fab 1985 Den sure busk Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Kilak Tv-serie
Forbrydelsens element 1984 Dommer DK/Spillefilm
Koks i kulissen 1983 Mand i togkælderen DK/Spillefilm
Med Lille Klas i kufferten 1983 En vred herre U/Spillefilm
Sonjas jul 1982 Ludvig, Fredes far Tv-film
Thorvald og Linda 1982 Kort-hajen DK/Spillefilm
Flid, fedt og snyd 1981 Hr. Flid, fedt og snyd, Manuskript Tv-serie
Kniven i hjertet 1981 Manden i kælderen DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Købmanden DK/Spillefilm
Undskyld vi er her 1980 Havebetjent DK/Spillefilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Ludvigsbakke 1978 Sørensen Tv-serie
I Skyttens tegn 1978 Fuld mand DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Togkonduktør DK/Spillefilm
Kirkebakke boligby 1977 Hr. Sommer Tv-serie
Troubadouren 1977 Dirigent Tv-film
Pas på ryggen, professor! 1977 Sovjetisk ambassadefunktionær DK/Spillefilm
Brand-Børge rykker ud 1976 Politimester DK/Spillefilm
Hyrder 1975 Medvirkende Tv-film
Da Svante forsvandt 1975 Klaverstemmer DK/Spillefilm
Piger i trøjen 1975 Præst DK/Spillefilm
Syg og munter 1974 Mand på værtshus Tv-film
Friere 1973 Medvirkende Tv-film
Hashtræet 1973 Medvirkende Tv-film
Romantik på sengekanten 1973 Retsbetjent DK/Spillefilm
Mig og mafiaen 1973 Mælkemand DK/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Cyklist DK/Spillefilm
Bordellet 1972 Overbetjent Sørensen DK/Spillefilm
Tintin og hajsøen 1972 Stemme U/Spillefilm
Lenin, din gavtyv! 1972 "Piberenseren" DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Bademester DK/Spillefilm
Operation Kirsebærsten 1972 Medvirkende DK/Kort fiktion
Man sku' være noget ved musikken 1972 Mand der telefonerer DK/Spillefilm
Johan uden land 1971 Medvirkende DK/Kort fiktion
Jonas 1971 Gusta Tv-film
En mindefest 1971 Henriksen Tv-film
Med kærlig hilsen 1971 Brudgom i 1910 DK/Spillefilm
Ballade på Christianshavn 1971 Mand fra belysningsvæsenet DK/Spillefilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Postbud DK/Spillefilm
Svend, Knud og Valdemar 1970 Sufflør Sørensen Tv-film
Ikke et ord om Harald 1970 Togfører Tv-film
Huset på Christianshavn 1970 Buspassager m.fl. Tv-serie
Rend mig i revolutionen 1970 Kubolsky, portier DK/Spillefilm
Sørøver Sally 1969 Moster Molly Tv-serie
Naalen 1951 Portier DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.