enda

Grete Frische

(1911 – 1962)

Skuespillerinde, manuskriptforfatter. Født 15/6 1911, død 17/8 1962 - 51 år gammel. Datter af skuespiller og dramatiker Axel Frische (1877-1956).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hendes væsentligste indsats ligger som manuskriptforfatter og - sporadisk - som instruktør. Men hun vandt popularitet som noget relativt sjældent herhjemme: en kvindelig komiker. Hendes Snøvle-Sofie var dog mere et radio- og revynummer end en filmfigur, selv om hun lancerer sig selv i rigelige langdrag i sin egen film "En ny Dag gryer" (1945). Hun er Frøken Norma, der er "noget på et nager", og disse n'er i stedet for l'eller var den uglamourøse Snøvle-Sofies væsentligste komiske virkemiddel, stærkt værdsat af samtiden.

I "Saa mødes vi hos Tove" (1946) - den første danske kvindefilm, som hun lavede med Alice O'Fredericks - spiller hun med gennemført dead pan-komik en hårdt prøvet, syrlig husassistent. Ikke særlig morsomt, men i hvert fald konsekvent, næsten masochistisk. Men siden krævede hendes småroller mest snøvlerier.

Hun var med-instruktør af 3 film og skrev 22. Sin første film, "Kriminalassistent Bloch" (1943), skrev hun sammen med sin far Axel Frische og instruerede med Poul Bang. Hendes to betydeligste arbejder som manuskriptforfatter er den Bodil-belønnede "Støt står den danske sømand" (1948) og "Min datter Nelly" (1955) med Maria Garland i en glansrolle. Desuden skrev hun en del folkekomedier (Far til fire-film og tre Morten Korch-film). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Landsbylægen 1961 Nakkeknuden DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Manus, Norma DK/Spillefilm
Jomfruburet 1959 Fru Bramezberger Tv-film
Das haut einen Seemann doch nicht um 1958 Manus U/Spillefilm
Far til fire og ulveungerne 1958 Manus DK/Spillefilm
Far til fire og onkel Sofus 1957 Manus DK/Spillefilm
Flintesønnerne 1956 Manus DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 Manus DK/Spillefilm
Hvad vil De ha'? 1956 Fru Imelin, brevkasseredaktør DK/Spillefilm
Min datter Nelly 1955 Manus DK/Spillefilm
Far til fire på landet 1955 Manus DK/Spillefilm
En sømand går i land 1954 Manus DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Manus DK/Spillefilm
Fløjtespilleren 1953 Manus DK/Spillefilm
Fodboldpræsten 1951 Manus DK/Spillefilm
Hold fingrene fra mor 1951 Fru Øland DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 Anne Maries værtinde DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Norma, pige på kroen DK/Spillefilm
Vi vil ha' et barn 1949 Manus DK/Spillefilm
Støt står den danske sømand 1948 Manus DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Manus DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Manus DK/Spillefilm
Jag älskar dig, Karlsson! 1947 Manus U/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Instruktion, Manus, Norma, stuepige hos Kitty DK/Spillefilm
Jeg elsker en anden 1946 Manus DK/Spillefilm
En ny Dag gryer 1945 Instruktion, Norma Sørensen, lagerarbejder, Manus DK/Spillefilm
Kriminalassistent Bloch 1943 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Moster fra Mols 1943 Instruktion DK/Spillefilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Marie, krokone DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.