enda

Gunnar Lemvigh

(1909 – 1979)

Skuespiller. Født 28/3 1909, død 15/11 1979 - 70 år gammel.

Karriere som teaterskuespiller og sceneinstruktør.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


En af de bedre smårolleskuespillere, mere varieret end hans noget gråt anonyme og helt charmeforladte ydre lader ane.


Altid med et præg af det midaldrende og halvskaldede rammer han ofte plet som kværulerende normaldansker, pirrelig skrankepave eller uniformeret autoritetsfigur.


Han præsterer i reglen et gedigent arbejde i periferien og tegner et af sine skarpeste portrætter som den ædende onde husbond i Bjarne og Astrid Henning-Jensens noir-drama "Kristinus Bergman" (1948). Også hans børnemishandlende bager i "Kampen mod uretten" (1949) er et meget præcist skurkeportræt - denne gang af hverdagsvoldsmanden, der ikke er sig den mindste skyld bevidst.


Han var sidst af alt en festlig fætter og gjorde intet for at indynde sig. Alligevel ejede han en tør humor og viste det især i tre Johan Jacobsen-komedier under krigen, samt i to revyvise-hits fra radioudsendelsen Giro 413: "Når Familien skal i Skoven" og "Her går det godt, fru Kammerherreinde". [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ludvigsbakke 1978 Admiral Schleppegrell Tv-serie
Troubadouren 1977 Instruktør Tv-film
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Vred mand DK/Spillefilm
I skorpionens tegn 1977 Borgmester DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Toft, købmand Tv-serie
Hjerter er trumf 1976 Købmand DK/Spillefilm
Slap af 1973 Frederick Tv-film
Her bor de gale 1973 Overlægen Tv-film
Den første kreds 1972 Makarygin DK/Spillefilm
Takt og tone i himmelsengen 1972 Flammevold DK/Spillefilm
Manden på Svanegården 1972 Sognerådsformand DK/Spillefilm
Kommunisten 1971 Interview-offer Tv-film
Tjærehandleren 1971 Overbetjenten DK/Spillefilm
Tango jalousi 1970 Medvirkende Tv-film
Den lige vej 1970 Medvirkende DK/Kort fiktion
Black-out 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Knalde-Kaj Tv-serie
Rend mig i revolutionen 1970 Kriminalassistent DK/Spillefilm
Oktoberdage 1970 Frisør DK/Spillefilm
Romulus den store 1969 Tillius Rotundus Tv-film
Kirsebærhaven 1969 Medvirkende Tv-film
Farlig sommer 1969 Vidne til bilulykke DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og Bølle 1969 Holgersen, tipsdirektør DK/Spillefilm
Ta' lidt solskin 1969 Redaktør DK/Spillefilm
Hænderne op 1968 Medvirkende Tv-film
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Mads Madsen, sognerådsformand DK/Spillefilm
Leleus testamente 1967 Medvirkende Tv-film
Smukke-Arne og Rosa 1967 Kriminaloverbetjent 2 DK/Spillefilm
Gidslet 1967 Medvirkende Tv-film
Brødrene på Uglegaarden 1967 Købmand Jespersen DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Nielsen, læge DK/Spillefilm
Far laver sovsen 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Overbetjent Dørup DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Bankdirektør DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Politiassistent på politistationen DK/Spillefilm
Retten på vrangen 1965 Medvirkende Tv-film
Mille, Marie og mig 1965 Haveekspert Tv-film
I brændingen 1965 Elmau-Petersen Tv-film
I krydsild 1965 Medvirkende Tv-film
En ven i bolignøden 1965 Medvirkende DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Kriminalbetjent 2 DK/Spillefilm
Mord for åbent tæppe 1964 Jacobsen, landsretssagfører DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Foredragsholder DK/Spillefilm
Affæren Christine Keeler 1963 Medvirkende U/Spillefilm
Bussen 1963 Betjent Madsen DK/Spillefilm
Alle I unge elskende 1962 Far Tv-film
Et pletfrit mord 1962 Medvirkende Tv-film
Venus fra Vestø 1962 Kroejer på Vestø DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Slagtermester Eliassen DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Folketingsmand Trommesen DK/Spillefilm
Axel og Valborg 1961 Sigurd af Reine Tv-film
Ullabella 1961 Bræstrup, fru Jensens bror, MF, MB, MR.. DK/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Direktør i Interstål DK/Spillefilm
Far til fire med fuld musik 1961 Opdager DK/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Svensker DK/Spillefilm
Nævningen 1960 Medvirkende Tv-film
Hexerie eller blind alarm 1959 Instruktion Tv-film
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Kriminalassistent DK/Spillefilm
Hustruleg 1957 Medvirkende Tv-film
Fra den gamle købmandsgård 1951 Hotelejer DK/Spillefilm
Kampen mod uretten 1949 Eriksen, bagermester DK/Spillefilm
Næste Gang er det dig 1948 Bilisten DK/Dokumentarfilm
Kristinus Bergman 1948 Solli, plejefar DK/Spillefilm
Vandet paa Landet 1946 'Den undrende spørger' DK/Dokumentarfilm
Far betaler 1946 Herre fra skattevæsenet DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Folketingsvalg 1945 1945 Speaker DK/Dokumentarfilm
Mens Sagføreren sover 1945 Mike DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Grosserer Heiberg, Philippas nye mand DK/Spillefilm
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Albrechtsen, skuespiller DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Eskild, flankefører hos fyrst Ivar DK/Spillefilm
En ganske almindelig Pige 1940 Bartender DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Præsten DK/Spillefilm
Der var engang en Vicevært 1937 Mand, der skyder fugle DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.