enda

Hagen Hasselbalch

(1915 – 1997)

Instruktør. Født 1/10 1915, død 28/6 1997. Bror til tonemesteren Iver H. Hasselbalch. Far til billedhugger Majken Hasselbalch (f. 1945).

Student fra Sorø Akademi i 1933. Udvekslingsstuderende ved Wissenschaftliches Photografisches Institut, Technische Hochschule, Dresden 1933-34. Studerede ved Graphische Versuchs- und Lehranstalt, Wien, i 1934. Studier ved Tonfilmseminar am Bauernmarkt, Wien, 1934-35. Student fra Danmarks Tekniske Højskole som civilingeniør i 1940. Arbejdede ved Nordisk Films Kompagni 1941-45. Efterfølgende var han tilknyttet Minerva Film som aktionær, bestyrelsesformand og som manuskriptforfatter og instruktør indtil 1948. I perioden ved Nordisk og Minerva Film markerede han sig som en dansk dokumentarfilms centrale kræfter, bl.a. med den humoristiske modstandsfilm 'Kornet er i Fare' (1945).

I 1948 forlod han Danmark for at arbejde for UNESCO i Venezuela, Ecuador, Peru og Uruguay. Fra 1948-1949 var han leder af filmprogrammet til International Tuberculosis Campaign og fra 1950-52 var han leder af UNESCO's filmkontor i Mexico.

Hasselbalch arbejdede derefter freelance som manuskriptforfatter, instruktør, fotograf og producer indenfor primært dokumentar- og kulturfilm. Han levede i Spanien fra 1968 til sin død.

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Yoga - en vej til lykke 1975 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Dokumentarfilm
K 800 - Suite for kamera og mikrofon 1968 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Landet de vandt 1966 Instruktion, Manus, Produktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Storby i støbeske 1963 Instruktion, Manus, Foto, Klip, Speakerkommentar DK/Dokumentarfilm
Hurra for os - ! 1963 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Panik i paradis 1960 Instruktion, Manus, Foto, Klip, Producer DK/Spillefilm
Skattejagt i Østgrønland 1959 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
En bonde og hans gård 1958 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Blødt metal - hård valuta 1957 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Her er mit hjem 1956 Instruktion, Manus, Produktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Evighedsklokkerne 1956 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Filmforum S 09 1955 Medvirkende Lydoptagelser
Kardinalernes middag 1954 Instruktion Tv-film
Der er nemlig forskel 1954 Instruktion Tv-film
Før Cannæe 1954 Instruktion Tv-film
Skatteøens hemmelighed 1953 Manus DK/Reklamefilm
Grønland i sol 1950 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Vejen mod Nord 1948 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Hvor vejene mødes 1948 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Hvert syvende sekund 1948 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Giv dem en Chance 1948 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Se 1948 Manus DK/Dokumentarfilm
Denmark Grows Up 1947 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Radiohuset 1947 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Skabt af danske Hænder 1947 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Sommerrapsodi 1947 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kammerat - Tovaritsj 1946 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Tiden og Uret 1946 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Kornet er i Fare 1945 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Tom Kristensen 1945 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Pigen og Pan 1945 Instruktion, Manus, Klip DK/Kort fiktion
Betal din Skat med Glæde 1945 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Skrubtudsen 1944 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Koen 1944 Instruktørassistent DK/Dokumentarfilm
Solskinsbørn Aaret rundt 1943 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Flyv med! 1943 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
For Folkets Fremtid 1943 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Markernes grøde 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hvem ved hvad? 1942 Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Thummelumsen 1941 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Amsterdam, IDFA 2005-11-24 Kornet er i Fare
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.