enda

Helga Frier

(1893 - 1972)

Skuespillerinde. Født 12/6 1893, død 17/8 1972 - 79 år gammel.

En omfattende scenekarriere med engagementer ved næsten samtlige københavnske teatre.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun blev tidligt så konet og korpulent, at hun i "Rasmines Bryllup" (1935) med lethed illuderer som Hans W. Petersens mor, selv hun kun var fire år ældre end ham.
Netop i denne sjove folkekomedie har hun sin største filmrolle og trives som en fisk i vandet i filmens djærve groftskårne stil. Folkekomedien klæder hendes ligefremme facon godt: hun rammer altid i plet som drøj madamme med begge ben på jorden.

Hun er i det hele taget blandt vores gedigne birolleskuespillere og bringer ofte en velgørende em af bastant hverdagsrealitet med sig, når hun knalder en skrap replik ud eller markerer en mindre forfinet reaktion. Hun kunne også virke overbevisende elskelig i sine ofte ret små roller. Eller give vulgariteten skarpe kanter, som abortkvinden i "Barnet" (1940).


Knap så godt klædte det hende at stige op i de 'finere' sociale rangklasser, selv om hun har autoritet som agtværdig cirkus-direktrice i "Fløjtespilleren" (1953). Og i "Husmandstøsen" (1952) er hun både varm og præcis som den lamme gårdmandskone, Poul Reichhardts mor. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Onkel Vanja 1971 Marina Tv-film
Anklage mod ukendt 1966 Medvirkende Tv-film
Krybskytterne på Næsbygaard 1966 Marie, kokkepige DK/Spillefilm
Næsbygaards arving 1965 Marie, kokkepige DK/Spillefilm
Kampen om Næsbygaard 1964 Marie, køkkenpige DK/Spillefilm
Ægget 1964 Mor Tv-film
Den rige enke 1962 Sofie Frandsen DK/Spillefilm
Det skete på Møllegaarden 1960 Mathilde DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor 1959 Købmandinden DK/Spillefilm
Den skårede krukke 1958 Medvirkende Tv-film
Hjem, hjem du kære hjem 1958 Medvirkende Tv-film
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Martha DK/Spillefilm
Hvor går Karl hen? 1957 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Sønnen fra Amerika 1957 Alma, Peters kone DK/Spillefilm
Det er så yndigt 1956 Medvirkende Tv-film
Dronninger af Frankrig 1956 Medvirkende Tv-film
Flintesønnerne 1956 Grete DK/Spillefilm
Den kloge mand 1956 Bodil, skomagerens kone DK/Spillefilm
Enden på begyndelsen 1955 Medvirkende Tv-film
De uadskillelige 1955 Medvirkende Tv-film
En skefuld katarsis 1955 Medvirkende Tv-film
Fløjtespilleren 1953 Fru Karla, cirkusdirektør DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Josse, Lydias husholderske DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Ingeborg, Sørens kone DK/Spillefilm
Det store løb 1952 Baronessen på Stensholt DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fodboldpræsten 1951 Ingers mor DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Frk. Nisted, indehaver af et vaskeri DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Johanne, Halds kone DK/Spillefilm
Min kone er uskyldig 1950 Togpassager DK/Spillefilm
Lejlighed til leje 1949 Fru Petersen, husholderske hos Baldrian DK/Spillefilm
Det gælder os alle 1949 Grete, husassistent hos dir. Lassen DK/Spillefilm
Jeg elsker en anden 1946 Connies husholderske DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Gylling, pige hos Fru Svane DK/Spillefilm
Bedstemor gaar amok 1944 Tante Emma DK/Spillefilm
De tre Skolekammerater 1944 Fru Lund DK/Spillefilm
Biskoppen 1944 Madsens kone DK/Spillefilm
Teatertosset 1944 Fru Vildemose, husbestyrerinde DK/Spillefilm
Frihed, Lighed og Louise 1944 Frk. Olga Bistrup DK/Spillefilm
Mordets Melodi 1944 Fru Nielsen DK/Spillefilm
Møllen 1943 Madam Andersen til "Dragegaarden" DK/Spillefilm
Ungdommens rus 1943 Medvirkende DK/Kort fiktion
Alle Mand paa Dæk 1942 Stine DK/Spillefilm
Naar Bønder elsker 1942 Mette Sofie Hop DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1941 Frida, Emilius' kone DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Frk. Stade DK/Spillefilm
Thummelumsen 1941 Fru Lassen DK/Spillefilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Sladrekone DK/Spillefilm
Tror du jeg er født i Gaar! 1941 Fru Nicolaisen DK/Spillefilm
Barnet 1940 Medvirkende DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Karen Huggetønde, Aases ældre søster DK/Spillefilm
En ganske almindelig Pige 1940 Lassens Tante DK/Spillefilm
En Pige med Pep 1940 Fru Jensen, Kajs mor DK/Spillefilm
Champagnegaloppen 1938 Frøken Züberlein DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Fru Svendsen, jordemor DK/Spillefilm
6. Trækning 1936 Frk. Mortensen DK/Spillefilm
Rasmines Bryllup 1935 Rasmine DK/Spillefilm
De blå drenge 1933 Lya Swanson DK/Spillefilm
Tretten Aar 1932 Ebba Olsen DK/Spillefilm
Odds 777 1932 Johanne DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.