enda

Helle Dolleris

(1965 – )

Skuespiller. Født 5/8 1965.

Uddannet på Statens Teaterskole i 1993.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Medfødt gævhed og overlevelsesvilje stråler fra hende, i en lettere værtshushæs, upoleret udgave. Og det på trods af, at hendes figurer ofte er ganske hårdt prøvet af livets modgang. og af mænd. Med sin kraftige stemme, slagfærdige replik og de på en gang barnlige og let grove ansigtstræk forener hun både i udseende og væsen sårbarhed med styrke. For under humoren og den til tider lidt udglattende facon gemmer sig et temperament, der kan springe i flammer, når det er tid til at vise retfærdig vrede.


Hun har godt styr på danske dialekter. Det komiske talent er også åbenbart, når hun på scene og tv udfolder viften af karikaturer i den satiriske kvindegruppe "Emmas Dilemma" (2001). Hun fik sit publikumsgennembrud med sit bastante portræt af den ravjyske naive Charlotte, der i Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte" (1996) tager på den store personlighedsudviklende rejse gennem Danmark og frigøres fra sin snævert religiøse baggrund af den fandenivoldske københavner og Manhattan-kosmopolit Ellen Hillingsøe.


Her har hun godt tag på det naive hos figuren, mens det uberørt uskyldige forbliver et postulat. I Lotte Svendsens novellefilm "Royal Blues" (1997) spiller hun igen en undertrykt figur, Rikke Louise Andersons søster Evelyn. Men her vælger hun at forblive underhund i forholdet til sin voldelige parcelhusdjævel af en mand (Henrik Lykkegaard).


Hårdt prøvet hustru er hun også som den jævne Mette, der har trukket en nitte i form af ægtemanden Thomas Bo Larsen i Thomas Vinterbergs "Festen" (1998). Men hvor hendes Evelyn bare nervøst lader sig hundse med, er der mere selvopholdelsesdrift i Mette - omend hendes rasende afmagtsskrig mod ægtemanden ikke ændrer hendes vilkår, men bare bliver en del af parrets destruktive mønster.


Hun har nok haft lidt for få chancer for at være morsom og leverer måske derfor et hårdt pumpet, men skægt rappenskralde-portræt som Thomas Bo Larsens længe savnede kone i Lotte Svendsens spillefilmdebut "Bornholms Stemme" (1999). Og nu er det den meddelsomme Dolleris' tur til at plage Lykkegaard, der ender med at betale hende for ikke at snakke ørene af ham.


I "Blinkende lygter" (2000) har hun en lille tilbagebliksrolle som Søren Pilmarks mor. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ditte & Louise - Sæson 1 2015 Signe Tv-serie
Nomansland 2013 Medvirkende, Instruktørassistent DK/Kort fiktion
Borgen 3 2013 Lis Tv-serie
Min søsters børn alene hjemme 2012 Fru Dalsgaard DK/Spillefilm
Klokkeblomst og vingernes hemmelighed 2012 Feen Maria U/Spillefilm
Hund i himlen 2011 Maria Helena Carmen, Esperanza DK/Kort fiktion
Hjælp, det er jul 2011 Bodil/Julemand Tv-serie
Zoomerne 2009 Dorthe DK/Spillefilm
Winnie og Karina - The Movie 2009 Lone DK/Spillefilm
Æblet & Ormen 2009 Kirsebærret Kirsten DK/Spillefilm
Disco ormene 2008 Donna DK/Spillefilm
Carsten & Gittes filmballade 2008 Stemme DK/Kort fiktion
Væk fra Spjald 2007 Kirsten DK/Kort fiktion
The Simpsons Movie 2007 Marge U/Spillefilm
Max 2007 Esthers faster Tv-serie
Vikaren 2007 Tobias' mor DK/Spillefilm
Over hækken 2006 Penny U/Spillefilm
Absalons hemmelighed 2006 Charlotte Tv-serie
Oskar & Josefine 2005 Anna DK/Spillefilm
Cirkus 2004 Ballerina DK/Kort fiktion
Tid til forandring 2004 Inge DK/Spillefilm
Er du skidt, skat? 2003 Kvinde ved bordet Tv-serie
Begravelsen 2002 Sygeplejerske DK/Kort fiktion
Den lille skrædder 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Emmas dilemma 2001 Medvirkende, Manus Tv-serie
D-Dag 2001 Carls kone, Line Tv-film
On the road 2000 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dødsjov 2000 Nanna DK/Kort fiktion
Blinkende lygter 2000 Torkilds mor DK/Spillefilm
Genfærd 1999 Ida DK/Kort fiktion
Bornholms stemme 1999 Bibi DK/Spillefilm
Festen 1998 Mette DK/Spillefilm
Royal blues 1997 Evelyn DK/Kort fiktion
Charlot og Charlotte 1996 Charlotte Tv-serie
Portland 1996 Irene DK/Spillefilm
Kys en solsort 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Harmony 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
En succes 1993 Medvirkende Tv-film
Slaget på tasken 1993 Medvirkende Tv-film
Otto er et næsehorn Fru Løwe DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.