enda

Henning Carlsen

(1927 – 2014)

Filminstruktør, biografdirektør. Født 4/6 1927, død 30/5 2014.


Opvokset i Aalborg i et konservativt middelklassehjem. Fik i 1943 tilknytning til modstandsbevægelsen. Efter en omtumlet skolegang uden studentereksamen blev han grebet af filmkunsten og kom i lære på Minerva Film, hvor han var 1948-53. Her arbejdede han med dokumentar- og instruktionsfilm og havde Theodor Christensen som læremester. Derefter 1954-57 på Nordisk Film Junior (i 1955 et halvt års studieophold i Paris). Fik et mindre gennembrud med "Cyklisten" (1957), et eventyr om en cykel, der stikker af. Vakte opmærsomhed med dokumentarfilmene "Limfjorden" og især "De gamle", begge fra 1961. Sidstnævnte blev første film i en interview-baseret, Cinéma Verité-inspireret trilogi om danske livsvaner og holdninger og efterfulgtes af "Familiebilleder" (1964) og "Ung" (1965).


Spillefilmdebut med Sydafrika-filmen "Dilemma" (1962), frit efter Nadine Gordimers roman "A World of Strangers" (1958). Vendt mod datidens apartheid blev filmen optaget illegalt og så vidt muligt skjult. Efter i Sverige at have instrueret det fortættede kvindedrama "Kattorna" (1965) fik Carlsen i 1966 et internationalt gennembrud med sin intense filmatisering af den norske forfatter Knut Hamsuns klassiker "Sult" (1966), en dansk-svensk-norsk co-produktion. Filmen vakte stor opmærksomhed på Cannes-festivalen og indbragte hovedrolleindehaveren Per Oscarsson prisen som bedste mandlige skuespiller. Siden har "Sult" befæstet sit ry som et centralt værk i dansk filmhistorie, og den amerikanske forfatter Paul Auster har udnævnt den til den bedste filmatisering, han nogensinde har set.

I 1968 overtog Henning Carlsen direktørstillingen for Dagmar-biografen i København efter Carl Th. Dreyer, en post han bestred helt frem til 1981. Han lagde dog på ingen måde sin instruktørgerning på hylden, tværtimod. Efter yderligere to romanfilmatiseringer skiftede Carlsen gear med hverdagskomedien "Man sku' være noget ved musikken" (1971) om meget danske dagdrømmere. Den blev en succes hos både publikum og anmeldere. Den fransk-danske co-produktion "En lykkelig skilsmisse" (1975), et Chabrol-inspireret psykologisk drama med franske skuespillere, blev vist ved Cannes-festivalen, men med "Hør, var der ikke en, som lo" (1978) om en ung arbejdsløs i 1930'erne, var Carlsen tilbage i mere vante danske omgivelser.



Carlsens mest markante senere værker er den stort anlagte, dansk-franske film om maleren Paul Gaugin, "Oviri" (1986) med Donald Sutherland som Gaugin; den roste "Pan" (1995), endnu en Knut Hamsun-filmatisering; og sidst den kontroversielle filmatisering af Gabriel Garcia Márquez' alderdomsværk "Erindring om mine bedrøvelige ludere" (2012), optaget i Mexico.

Skrevet af Morten Piil

Litteratur: Henning Carlsen: Mit livs fortrængninger (1998).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Angrebet på Shellhuset 2013 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Erindring om mine bedrøvelige ludere 2012 Instruktion, Manus, Producer U/Spillefilm
Promise 2010 Instruktion DK/Kort fiktion
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Springet 2005 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
Noget om de praktiserende læger i Danmark 2003 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Noget om det danske sundhedsvæsen 2001 Instruktion
Noget om det danske sygehusvæsen 2001 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Portrættet 2000 Instruktion DK/Dokumentarfilm
I Wonder Who's Kissing You Now? 1998 Instruktion, Manus, Klip, Produktion DK/Spillefilm
Gensyn med Johannesburg 1996 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Pan 1995 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Smykketyven 1990 Klippekonsulent U/Spillefilm
Oviri 1986 Instruktion, Manus, Producer DK/Spillefilm
Dagbog fra den spanske borgerkrig 1986 Manus DK/Dokumentarfilm
Elise 1985 Konsulent (postproduktion) DK/Spillefilm
Pengene eller livet 1982 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Arven 1979 Klip U/Spillefilm
Hør, var der ikke en som lo? 1978 Instruktion, Manus, Klip DK/Spillefilm
Da Svante forsvandt 1975 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
En lykkelig skilsmisse 1975 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
I din fars lomme 1973 Produktion DK/Spillefilm
Man sku' være noget ved musikken 1972 Instruktion, Manus, Produktion, Klip DK/Spillefilm
Historiebogen 2: I daggryet trodses alle farer 1972 Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
Er I bange? 1971 Instruktion, Manus, Medvirkende, Producent DK/Spillefilm
Klabautermanden 1969 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Hvor er magten blevet af? 1969 Instruktion, Manus, Producer DK/Dokumentarfilm
Albert Dam - en dansk forfatter 1969 Sagkyndig DK/Dokumentarfilm
Fugls føde 1968 Supervisor DK/Kort fiktion
Havnsø 1968 Supervisor DK/Kort fiktion
Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet 1967 Instruktion, Produktion, Klip, Drejebog DK/Spillefilm
Brevet 1967 Supervisor DK/Kort fiktion
Sult 1966 Instruktion, Klip, Producent, Drejebog DK/Spillefilm
Ung 1965 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Familiebilleder 1964 Instruktion, Manus, Klip, Producent DK/Dokumentarfilm
Kvindedyr 1964 Instruktion, Klip U/Spillefilm
I rum sø 1964 Instruktion Tv-film
Jimmys tog 1963 Instruktion Tv-film
Hvad med os? 1963 Instruktion DK/Spillefilm
Dilemma 1962 Instruktion, Manus, Producent DK/Spillefilm
Ren besked om snavs 1962 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
De gamle 1961 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Limfjorden 1961 Instruktion, Manus, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
Souvenirs from Sweden 1960 Instruktion, Manus U/Dokumentarfilm
Et knudeproblem 1959 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Cyklisten 1958 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Ligeud ad luftvejen 1958 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Jeg et hus mig bygge vil 1956 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Penge 1954 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Knive 1954 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Køleskabe 1954 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Havets husmænd 1954 Manus DK/Dokumentarfilm
Dukkestuen 1953 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
På vej mod et job 1953 Manus DK/Dokumentarfilm
Civilforsvaret 1951 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Alle mine skibe 1951 Instruktørassistent DK/Dokumentarfilm
Dissektion af marsvin 1950 Klip DK/Dokumentarfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Best Actor 1966 Cannes, Festival de 1966 Sult
Amanda, Bedste Kvindelige Skuespiller 1995 Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 1995 Pan
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Cannes, Festival de 2007-05-16 Sult
Shanghai International Film Festival 2005-06-11 Springet
Cannes, Festival de 2005-05-11 Springet
Göteborg International Film Festival 2005-01-28 Springet
Telluride Film Festival 2004-09-03 Sult
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Sult
Berlinale 2002-02-06 Sult
Odense Internationale Film Festival 2001-08-13 Sult
Odense Internationale Film Festival 2000-08-14 Portrættet
Goa - Int. Film Festival of India 1983-01-03 Sult
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.