enda

Henning Palner

(1932 – 2018)

Skuespiller. Født 18/7 1932, død 20/12 2018. Gift med skuespiller Beatrice Palner (f. 1938) - ægteskabet opløst.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1956-59. Omfattende scenekarriere på skiftende teatre, både i provinsen og hovedstaden.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


En af dansk films mange lettere anonyme birolleskuespillere - hvad enten vi finder ham som romantisk andenviolin i karrierens første år, eller senere som lavmælt eller autoritær hverdagsdansker.


Hans to første film hører hjemme i den kulørte ende af den romantiske folkekomedie, men det lykkes ham ikke at tilføre sine personer megen farve. "Komtessen" (1961) er ren ugebladsromantik og "Jetpiloter" (1961) en af periodens kitsch-perler. Her ser Palner rigtig ud som en af de rødkindede, kortklippede titelfigurer.


I "Drømmen om det hvide slot" (1962) kommer der ridser i lakken, da han - for at vinde Schwartz fra hendes anden bejler, Ebbe Langberg - lader sig besnære af filmens skurke. Og denne gang må han naturligvis pænt lade Langberg bære Schwartz over dørtærkslen.


I 1960'ernes fire Støv-film ("Støv på hjernen" (61), "Det støver stadig" (62), "Støv for alle pengene" (63) og "Passer passer piger" (65)) spiller han og hans daværende kone, Beatrice Palner, det unge ægtepar i soveby-opgangen. Siden ses han i mindre roller, mest markant som overfladisk, smart parcelhus-politimand i "Strømer" (1976) - en udmærket præstation, mens hans patriarkalske læge i "Vinterbørn" (1978) er ren kliché. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Op 2009 Carl Frederiksen U/Spillefilm
Biler 2006 Sjant U/Spillefilm
Rød mand stå 2004 Torkild DK/Kort fiktion
Fyrtårnet 2002 Kristian Faber DK/Kort fiktion
Helten Henning 1998 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bryggeren 1996 Gundelach, professor Tv-serie
Pigen med de grønne øjne 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
At ha' eller ikke 1994 Medvirkende Tv-film
Gøngehøvdingen 1992 Artillerist Tv-serie
Balladen om Carl Th. Dreyer 1989 Peter Sabroe Tv-film
Vindkraft 1989 Speaker DK/Dokumentarfilm
Alle elsker Debbie 1987 Lærer Tv-serie
Een gang strømer... 1987 Medvirkende Tv-serie
Mesterdetektiven Basil Mus 1986 Mester Jeronimus U/Spillefilm
Prinsessen og den flyvende skomager 1986 Stemme U/Spillefilm
Anthonsen 1984 Arkitekt Tv-serie
Kasimir og Karoline 1983 Rauch Tv-film
Familien Krahne 1982 Skolelærer Tv-serie
D.A.S.K. 1981 Bent Fubby Tv-serie
Enlig far 1980 Medvirkende Tv-film
Vores år 1980 Medvirkende Tv-serie
Muldflugten 1979 Speaker DK/Dokumentarfilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Krigernes børn 1979 Borgmester DK/Spillefilm
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Strandvaskeren 1978 William Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Falkenberg Tv-serie
Vil du se min smukke navle? 1978 Svendsen, lærer DK/Spillefilm
Olsen-banden går i krig 1978 Luftkaptajn DK/Spillefilm
Vinterbørn 1978 Læge DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Terror 1977 Direktør Ejlersen DK/Spillefilm
Skytten 1977 Journalist DK/Spillefilm
Det begyndte med Mathilde 1976 Frederik Bajer Tv-film
En enkelt til Waterloo 1976 Medvirkende Tv-film
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Strømer 1976 Kriminalassistent Møller DK/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Ditlefsen DK/Spillefilm
Skyggen 1975 Stemme DK/Kort fiktion
Hyrder 1975 Medvirkende Tv-film
Bejleren - en jysk røverhistorie 1975 Røver Ole DK/Spillefilm
Snart dages det brødre 1974 Brix Tv-film
Engang bli'r Danmark frit 1974 Dr. Dampe Tv-film
Fra Hofteatret: Sorte øjne 1974 Medvirkende Tv-film
Mr. President 1974 Medvirkende Tv-film
Karen 1973 Medvirkende DK/Kort fiktion
Don Juan 1973 Medvirkende Tv-film
I Adams verden 1973 Arkitekten Tv-film
Romulus den store 1969 Æmilian Tv-film
Jordbær til Einar 1967 Medvirkende Tv-film
Den røde kappe 1967 Hake, Signes udvalgte DK/Spillefilm
Kammerspil 1966 Medvirkende DK/Kort fiktion
Læn Dem ikke ud 1966 Medvirkende Tv-film
Wilde West 1965 Oscar Wilde Tv-film
I brændingen 1965 Ulrich Tv-film
Passer passer piger 1965 Bankassistent Viggo Svendsen DK/Spillefilm
Slottet 1964 Bill DK/Spillefilm
Vi voksne 1963 Johan DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 bankassistent Viggo Svendsen DK/Spillefilm
Mutter Courage 1962 Medvirkende Tv-film
Recensenten og dyret 1962 Keiser Tv-film
Drømmen om det hvide slot 1962 Albert, grevesøn DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Bankassistent Viggo Svendsen DK/Spillefilm
Jetpiloter 1961 Ja, Ras' bror, flyverløjtnant DK/Spillefilm
Komtessen 1961 Torben, Ryttings søn DK/Spillefilm
Sorte Shara 1961 Skæg DK/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Viggo Svendsen DK/Spillefilm
Axel og Valborg 1961 Kolbein Tv-film
Pas på malingen 1959 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.