enda

Holger Blom

(1905 – 1965)

Dansk kostumedesigner og modeskaber. Født 12/3 1905, død 19/3 1965.

Holger Blom var en af de førende modeskabere i 1940’erne og 1950’erne og skabte også kostumer til en række film. Hans familie var velstillet og drev et jernstøberi i Skanderborg, men lille Holger var mere interesseret i at tegne fine damer og sy tøj til sit dukketeater. Blom søgte efter studentereksamen til København, hvor han studerede tysk og latin på universitetet. Han fik dog aldrig færdiggjort sine studier, for allerede mens han studerede begyndte han at sy kjoler til sine veninder og inden længe også det bedre borgerskab i København. I begyndelsen af 1930’erne oprettede han egen systue og leverede med tiden både kostumer til teatre og film ved siden af de private kunder, som også talte kongehuset.

I 1941 designede Holger Blom for første gang filmkostumer til 'Tak fordi du kom, Nick!' Det blev til i alt 11 film, hvor han blandt andet klædte Bodil Kjer, Maria Garland, Lily Weiding og Ghita Nørby på – ofte også uden for scenen. Skuespillere som Liva Weel, Helle Virkner og Marguerite Viby brugte ham også privat. Han skabte filmkostumer til flere historiske film ('Den kære familie' og 'Halløj i himmelsengen') og til flere film, der foregår i teaterverdenen ('Mød mig på Cassiopeia' og 'Hans store aften').

Holger Blom var især kendt som draperingens mester. Han ’kastede’ stoffet på modellen og draperede herefter i timevis. Hemmeligheden bag kjolernes lette udtryk var et indsyet korset med stivere og bh, så han fik den rette figur frem. Han syede ikke selv, men havde mange assistenter, der færdiggjorde kjolerne for ham. Draperingerne kan fx ses i 'To, som elsker hinanden' og 'Mød mig på Cassiopeia' i begge tilfælde på Bodil Kjer, som blev en slags muse for Blom.

Holger Blom er angiveligt inspirationen for Hr. Jørn, som Daniel Skjern kommer i lære hos i 'Matador' og modeskaberen Hr. Marcel i 'Kispus'.
Det er blevet sagt om Holger Blom, at kvinderne elskede ham for den måde, han fik dem til at se ud på, mens deres mænd hadede ham, fordi det var dem, der måtte betale.
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Halløj i himmelsengen 1965 Kostumer DK/Spillefilm
Hvis lille pige er du? 1963 Kostumer DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Kostumer DK/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Kostumer DK/Spillefilm
Mød mig på Cassiopeia 1951 Kostumer DK/Spillefilm
Tre år efter 1948 Kostumer DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Kostumer DK/Spillefilm
Mani 1947 Kostumer DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Kostumer DK/Spillefilm
To som elsker hinanden 1944 Kostumer DK/Spillefilm
Tak fordi du kom, Nick - ! 1941 Kostumer DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.