enda

Holger Boland

(1905 – 1989)

Skuespiller, operasanger, iscenesætter. Født 14/1 1905, død 11/11 1989 - 84 år gammel.

Oprindeligt uddannet indenfor telegrafvæsenet, hvor han var ansat indtil 1932. Året efter blev han optaget på Det kgl. Teaters opera- og elevskole og scenedebuterede i 1936 i "Jomfruburet". Kort efter blev han fast ansat ved teatret og udvidede sit virke til også at omfatte iscenesættelser. Fra 1947 forankrede Boland et stærkt engagement i Århus, hvor han som medstifter og kunstnerisk leder af Den jyske Opera gennem mere end 30 år ydede en betydelig indsats. Det blev også til adskillige gæsteoptrædener i udlandet.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hans to tidlige roller var små, og først da han kunne illudere som en gamling, der er mærket af livet, trådte han i karakter.

Han debuterer som den hotelportier, der med venlige ord viser Mogens Wieths Peter Sabroe hans livs sidste hotelværelse i "Kampen mod uretten" (1949). Men det var en filmskole-afgangsfilm, der i 1982 viste hans filmpotentiale - Ingrid Oustrup Jensens "Aldrig i livet", hvor han er den lettere forsumpede, men stadig livskraftige knark, der forsvarer sin usle, men elskede rønne mod havnemyndighedernes overgreb. Her så man paradokset - Boland, der privat havde Fredriksbergvilla og finkulturel baggrund (opera på kryds og tværs), kunne om nogen illudere som jævn, folkelig bums.

Men det var Søren Kragh-Jacobsen, der afslørede hans erfaringsmættede blidhed som duemanden i "Isfugle" (1983). Hvorpå han fik sin mest populære rolle, som den blussende poetiske bums Tusindfryd i Erik Ballings "Midt om natten" (1984), der flipper ud til Charlie Parker-musik og skaber gode vibrationer. Det er hæmningsløs vagabondromantik, men herligt hærget ser han ud, med livsgnisten usvækket i behold.

En større rolle har han også som tæppehandleren og troldmanden i "Hodja fra Pjort" (1985) efter Ole Lund Kirkegaard, men her kniber det med magien, og siden blev det kun til udprægede småroller. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Christian 1989 Beboer i De gamles By DK/Spillefilm
Skyggen af Emma 1988 Orgelmand DK/Spillefilm
Bill og Daphne 1987 Ældre man Tv-serie
Hip hip hurra 1987 Niels Gaihede U/Spillefilm
Eddie Holms andet liv 1986 Medvirkende Tv-film
Jul på slottet 1986 Christopher Tårngemmer Tv-serie
Ingen kære mor 1985 Medvirkende Tv-film
Klitgården 1985 Victor Friis Tv-serie
Hodja fra Pjort 1985 El Faza, tæppehandler DK/Spillefilm
Elise 1985 Overtjener DK/Spillefilm
Midt om natten 1984 Tusindfryd DK/Spillefilm
Drengen der forsvandt 1984 Købmand DK/Spillefilm
Isfugle 1983 Sand DK/Spillefilm
Familien Krahne 1982 Medvirkende Tv-serie
Aldrig i livet 1982 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den otteøjede skorpion 1979 Tykke Henry Tv-serie
Kat og kvinde 1966 Medvirkende Tv-film
Farinelli 1961 Instruktion Tv-film
Apotekeren 1955 Medvirkende Tv-film
Ild og jord 1955 Niels Post DK/Spillefilm
Det første møde 1954 Medvirkende Tv-film
Lievietta og Tracello 1953 Medvirkende Tv-film
Teaterdirektøren 1951 Instruktion, Medvirkende Tv-film
Bryllupsrejsen 1951 Instruktion, Medvirkende, Manus Tv-film
Kampen mod uretten 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.