enda

Holger Juul Hansen

(1924 – 2013)

Skuespiller. Født 14/8 1924, død 19/3 2013. Gift 1º i 1952 med skuespillerinde og sangerinde Else-Marie (1904-2003) - ægteskabet opløst, 2º med solodanserinde Inge Juul Hansen.

Uddannet på Privatteatrenes elevskole 1946-48. Omfattende scenekarriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hans filmroller fordunkles af de to store præstationer i tv-serierne "Matador" og "Riget". I "Matador" (1978-81), hvor han har en bærende rolle som den nydelige bankdirektør Varnæs, vendes hans sædvanlige begrænsning: den lidt for noble og pæne apparition, til en fordel. Pletfriheden sidebelyses med glimt af letsind, halvkomisk bekymring og reelle samvittighedskvaler (utroskaben!) - det hele oplivet af små udbrud af tørt vid og vindende charme. En borgerlig gentleman i mange arter af knibe og krise, men aldrig så slemt ridset i lakken, at facaden endegyldigt sprækker.

Det gør den til gengæld i Lars von Triers "Riget" (1994) og "Riget II" (1997), hvor hans nydelige overlæge Moesgård fremtræder som en så svimlende grotesk og morsom parodi på velmenende inkompetence og menneskelig nærsynethed, at det totale sammenbrud i seriens anden del kun føles naturligt. Her smider Holger Juul Hansen alle hæmninger for at vise mandens fundamentale naivitet og afgrundsdybe rådvildhed. Og han formår at fastholde en basal uskyld, der gør Moesgaards skæbne både rørende og barokt komisk.

På film er han den første snes år mest bare nydelig. Efter intetsigende biroller som lærer i et par Far til fire-film og i "Sønnen fra Amerika" (1957) får han sin første hovedrolle i Svend Aage Lorentz' uafhængige produktion "Over alle grænser" (1958) som kølevognschaufføren, der tager blaffer-fruen Helle Virkner med op at køre på sin tur mod Østrig. En pæn præstation i en rolle, som typemæssigt ligger ham ret fjernt.

Han er en troværdig frihedskæmperleder i Annelise Hovmands "Frihedens pris" (1960) og udfylder naturligt rollen som konservativ ægtemand over for kvindelig løssluppenhed i både "Rikki og mændene" (1962) og "Mor bag rattet" (1965).

Langt skarpere (nerve)spil yder han som ægtemanden i Harold Pinters tv-spil "Kollektionen" (1962) i samspil med Lise Ringheim. Og han tager sig flot ud som løjtnant Løwenskjold i Knud Leif Thomsen noget tunge Herman Bang-filmatisering "Tine" (1964), igen en birolle. En hovedrolle får han dog som den elegante jurist dr. Falke i den bastante filmversion af operetten "Flagermusen" (1966).


Et første brud med pænheden kommer, da han holder Gabriels Axels forsvarstale for fri pornografi som fortællerstemmen i "Det kære legetøj" (1968). Han indgår dygtigt i politi-ensemblespillet som kriminalkommissær i "Nitten røde roser" (1974) og illuderer godt som overfladisk, velbeslået læge i "Strømer" (1976). Og siden gør han fyldest som jakkemenneske i tre Olsen-bandefilm.

Men hans mest interessante roller i 1970'erne er skabs-transvestitten Poul - også kaldet Sonja - i Leif Panduros og Palle Kjærulff-Schmidts tv-spil "I Adams verden" (1973) og den livsnydende antikvitetshandler og superbøsse Uffe i Peter Refns "Violer er blå" (1975), et ganske dristigt udspil, inspireret af en levende model: skuespilleren og instruktøren Erling Schroeder. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Vikaren 2007 Fortæller DK/Spillefilm
Matador minder 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Bare Holger 2005 Fortæller DK/Kort fiktion
En som Hodder 2003 Stævnelæge DK/Spillefilm
Anden juledag 2000 Hr. Pedersen DK/Kort fiktion
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Riget II 1997 Einar Moesgaard DK/Spillefilm
Den hemmelige tunnel 1997 Professor Stjamp Tv-serie
Madsen og co. 1996 Susannes far Tv-serie
I Lars von Triers rige - en mand og hans tv-serie 1994 Sig selv Tv-dokumentar
Riget 1994 Einar Moesgaard DK/Spillefilm
Den fantastiske hjemrejse 1993 Stemme U/Spillefilm
Masturbator 1993 Medvirkende Tv-film
Krummerne 1991 Skoleinspektør DK/Spillefilm
Bill og Daphne 1987 Bill Tv-serie
Sidste akt 1987 Perry Lascoe DK/Spillefilm
Mor er major 1985 Larsen Tv-serie
Anthonsen 1984 Bankdirektør Tv-serie
Kasimir og Karoline 1983 Speer Tv-film
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Hallandsen, underdirektør i Høje Nord DK/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Hallandsen, underdirektør i Høje Nord DK/Spillefilm
Hold mig udenfor 1978 Medvirkende Tv-film
Matador 1978 Hans Chr. Varnæs Tv-serie
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Tre søstre 1977 Medvirkende Tv-film
Nyt legetøj 1977 Ebbesen DK/Spillefilm
Terror 1977 Kriminalkommisær Runge DK/Spillefilm
Olsen-banden deruda' 1977 Kørelærer Larsen DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Ægtepar i kunstforretning/mand DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Bankbestyrer Hjort DK/Spillefilm
Strømer 1976 Kramer, læge DK/Spillefilm
Bertram og Lisa 1975 Henrik Tv-film
Anna Sophie Hedvig 1975 Medvirkende Tv-film
Det gode og det onde 1975 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Violer er blå 1975 Uffe DK/Spillefilm
Rundt på gulvet 1974 Molbeck Tv-film
Det lykkelige skibbrud 1974 Leander Tv-film
Misantropen 1974 Philinte Tv-film
Nitten røde roser 1974 Kriminalkommissær Runge DK/Spillefilm
I Adams verden 1973 Paul Tv-film
På'en igen Amalie 1973 Mand i skattevæsenet DK/Spillefilm
Sejle op ad åen 1972 Harald Tv-film
Hotel Paradiso 1972 Ernest Tv-film
Næsehornet 1972 Botard Tv-film
Kom sigøjner 1971 Grev Wotan Tv-film
Rundt om Selma 1971 Ebbesen Tv-film
Til lykke Hansen 1971 Tv-speaker Tv-film
Svejk i anden verdenskrig 1970 Gruppefører Bullinger Tv-film
Huset på Christianshavn 1970 Mand med avis Tv-serie
Din underskrift 1969 Medvirkende Tv-film
Sig ja til livet 1969 Medvirkende Tv-film
Anatol 1969 Medvirkende Tv-film
Hyggekrogen 1969 Medvirkende Tv-film
Tegneserie 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det kære legetøj 1968 Kommentatorstemme DK/Spillefilm
Skært kød til frk. Afsenius 1967 Medvirkende Tv-film
Hvem er jeg? 1966 Medvirkende Tv-film
Krybskytterne på Næsbygaard 1966 Pastor Prip DK/Spillefilm
Flagermusen 1966 Falke, dr. jur. DK/Spillefilm
I stykker 1966 Henrik Tv-film
Jerry og hunden 1965 Medvirkende Tv-film
Retten på vrangen 1965 Medvirkende Tv-film
Mor bag rattet 1965 Peter Jeppesen DK/Spillefilm
I krydsild 1965 Medvirkende Tv-film
Landmandsliv 1965 Axel von Rambow DK/Spillefilm
Professoren vil synde 1965 Medvirkende Tv-film
Vagt ved havet 1965 Speaker DK/Dokumentarfilm
Affæren 1964 Eiby Tv-film
Candida 1964 James Mayour Morell Tv-film
Sagen mod Dr. Fancy 1964 Medvirkende Tv-film
Tine 1964 Løvenhjelm DK/Spillefilm
Ægget 1964 Dugommier Tv-film
Den jagede 1963 Medvirkende Tv-film
Tony tegner en hest 1963 Dr. Howard Fleming Tv-film
Udbetaling ved død I 1963 Medvirkende Tv-film
Udbetaling ved død II 1963 Medvirkende Tv-film
Kollektionen 1962 James Tv-film
Rikki og mændene 1962 Peter DK/Spillefilm
Det evige spørgsmål 1962 Asor Tv-film
Måske 1962 Poul Tv-film
Britannicus 1961 Medvirkende Tv-film
Helligtrekongersaften 1961 Medvirkende Tv-film
Dr. Belhommes pensionat 1961 Boise-Lucas Tv-film
Frihedens pris 1960 Transportleder DK/Spillefilm
Kamæleonen 1960 Medvirkende Tv-film
Præsten i Vejlby 1960 Medvirkende Tv-film
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
I havn 1959 Medvirkende Tv-film
Charles tante 1959 Ritmester Frederik Ahlevig DK/Spillefilm
Kærlighedens melodi 1959 William Thomsen, fuldmægtig hos Friis DK/Spillefilm
Morgenvisit 1958 Medvirkende Tv-film
Over alle grænser 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Munken går i enge 1958 Medvirkende Tv-film
Spion 503 1958 Jens DK/Spillefilm
Helte 1958 Medvirkende Tv-film
Far til fire og ulveungerne 1958 Lærer DK/Spillefilm
Sønnen fra Amerika 1957 Jesper Jensen, lærer DK/Spillefilm
Far til fire og onkel Sofus 1957 Lærer DK/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 Instruktør DK/Spillefilm
Afskedssouper 1956 Medvirkende Tv-film
Den store gav-tyv 1956 Medvirkende DK/Spillefilm
Kispus 1956 Børge, Evas oprindelige kæreste DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 En lærer DK/Spillefilm
Menageri 1955 Medvirkende Tv-film
Hvad skal jeg være? 1955 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Hvorfor stjæler barnet? 1955 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Kong Renés datter 1953 Ridder Jauffred Tv-film
Snehvide og de syv dværge 1937 Fortæller U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.