enda

Ingeborg Bruhn Bertelsen

(1894 – 1977)

Skuespillerinde. Født 26/4 1894 i København, død 26/6 1977 i Wisconsin, USA - 83 år gammel.

Debuterede som filmskuespiller på Nordisk Film omkring 1911. I begyndelsen af sin filmkarriere optrådte hun oftest i biroller som sypige, tjenestepige eller nyforlovet ingenue, men efterhånden blev hendes roller større og mere krævende. Hendes smukke ydre gjorde hende til en populær skuespiller, der satte nye standarder for kvindelige filmskuespillere, fordi hun aldrig gik af vejen for en rask nævekamp eller et voveligt spring på det hvide lærred. Da filmkarrieren sluttede i 1921, havde hun medvirket i omtrent 80 stumfilm.

Karrieren hos Nordisk Film førte hende over i revy- og operettefaget, og op gennem 1920'erne befæstede hun sin position stærkt i Tivoli- og Scalarevyerne med landeplager som "Sov, Dukke Lise", "Lille Sommerfugl" og "Sonny Boy". Et ondsindet rygte om hendes privatliv ødelagde imidlertid karrieren i 1930, og trods ihærdige forsøg på at kæmpe sig tilbage til sin position i 1920'erne lykkedes det aldrig for hende at få comeback. I 1947 emigrerede hun til Wisconsin, og her ernærede hun sig dels som bartender, dels som syerske frem til sin død i 1977.

Litteratur: Jesper Tveden: Storhed og fald - en biografi om Ingeborg Bruhn Bertelsen (2005).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Cirkus-Revyen 1936 Medvirkende DK/Spillefilm
Film, Flirt og Forlovelse 1921 Datteren DK/Spillefilm
Den tapre Skrædder 1920 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mesterdetektiverne 1919 Dido, et yndigt væsen DK/Kort fiktion
Kærlighedsleg 1919 Lizzie Harring DK/Spillefilm
Klavervirtuosen 1919 Medvirkende DK/Spillefilm
Da Svigermoder kom 1918 Clara Brammer DK/Kort fiktion
Gar el Hama V 1918 Ellinor, bankierens datter DK/Spillefilm
Præstens Datter 1918 Else, Magdas veninde DK/Spillefilm
Blomsterpigens Hævn 1918 Beate, blomsterpige DK/Spillefilm
Prinsessens Tilbeder 1918 Steffi, prinsessens kammerpige DK/Spillefilm
Solen, der dræbte 1918 Medvirkende DK/Spillefilm
En Kunstners Kærlighed 1918 Medvirkende DK/Spillefilm
Diskenspringeren 1917 Else, Tranbjegs datter DK/Kort fiktion
Kriminalgaaden i Kingosgade 1917 Kitty Williams DK/Spillefilm
Hittebarnet 1917 Lucy, skovriderens datter DK/Spillefilm
Et Barnehjerte 1917 Medvirkende DK/Spillefilm
Kampen om Kvinden 1917 Kitty, stuepige hos professoren DK/Spillefilm
Gammel Ost og Blomsterduft 1916 Davids kæreste DK/Kort fiktion
Barnet fra Opfostringshuset 1916 Annie, et vajsenhusbarn DK/Spillefilm
De evige Flammer 1916 Edith Blackburn DK/Spillefilm
Syndens Datter 1916 Dorrit, Gerds plejesøster DK/Spillefilm
Trolden i Æsken 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
En nobel Fødselsdagsgave 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Addys Ægteskab 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Du skal elske din Næste 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Den frelsende Film 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Sønnen 1916 Stuepige DK/Spillefilm
Manden uden Fremtid 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
I de unge Aar 1915 Lille Anny DK/Spillefilm
Paa Syndens Tærskel 1915 Vibike, Hjarls kæreste og model DK/Spillefilm
Kærlighed og Mobilisering 1915 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den skønne Ubekendte 1915 Medvirkende DK/Kort fiktion
Stribolt paa Kærlighedsstien 1915 Medvirkende DK/Kort fiktion
Manden med de ni Fingre I 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Lille Teddy 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Cowboymillionæren 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Godsforvalteren 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Trold kan tæmmes 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Den sidste Nat 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Drankersken 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Kvindehadernes Fald 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Søvngængersken 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Hægt mig i Ryggen 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Svindlere 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et Kærlighedsoffer 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Den fjerde Dame 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Inderpigen 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Stemmeretskvinden 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Lykken svunden og genvunden 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Under Skæbnens Hjul 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Ægteskab og Pigesjov 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den mystiske Fremmede 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Moderen 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Min Ven Levy 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fædrenes Synd 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
De kære Nevøer 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
De Nygifte 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Axel Breidahls Lotterigevinst 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hvem var Forbryderen? 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Hjælpen 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
I Stævnemødets Time 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Axel Breidahl som Hypnotisør 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
En farlig Forbryderske 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Privatdetektivens Offer 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Skæbnens Veje 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Livets Blændværk 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Styrmandens sidste Fart 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Karnevallets Hemmelighed 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kongens Foged 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Troskabsvædsken 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Elskovs Magt 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Prinsesse Elena 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Chatollets Hemmelighed 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Frk. Studenten 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bristet Lykke 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Giftslangen 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Ballettens Datter 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Hotellets nye Skopudser 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vampyrdanserinden 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mellem Storbyens Artister 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.