enda

Inger Stender

(1912 - 1989)

Skuespiller. Født 7/6 1912, død 26/6 1989 - 76 år gammel.

Debut som 19-årig på Det ny Teater. Omfattende scenekarriere med engagementer ved skiftende teatre, overvejende i København.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Blond forfinelse, et skælmsk glimt i øjet, klassisk kønne ansigtstræk - Inger Stender var dansk films aferotiserede udgave af Marlene Dietrich. Hun fik aldrig sin Josef von Sternberg, men kunne godt have fortjent det. Hendes sofistikerede, næsten aristokratiske elegance kom først sent til sin ret - og da var glamourløbet næsten kørt.


Hun fik sin første hovedrolle allerede som 20-årig i Liva Weel-farcen "Odds 777" (1932) som sød Hornbæk-heltinde og meget smilende badenymfe - her øjnes ikke de store muligheder. Og inden det lykkedes hende at slå sit navn fast i 1930'ernes danske film, blev hun gift (1935), fik to drenge og blev skilt (1940).


Da hun gjorde come-back i en udpræget birolle i Benjamin Christensens "Barnet" (1940) med Mogens Wieth, er hun stadig placeret i den yndige ungpigerolle, som hun bestrider særlig kønt i Herman Bang-filmen "Sommerglæder" (1940), hvor hun ses i kort, stilfuldt samspil med den ungdommelige, lige så elegante Henrik Bentzon. Hovedroller har hun i Osvald Helmuth-filmen "En mand af Betydning" (1941) og "Nat-ekspressen (P. 903)" (1942) - i sidstnævnte som stationsforstanderen Carl Alstrups lidt for højt elskede datter. En fejlplacering, for hun bringer en alt for sofistikeret atmosfære med sig ind i provinsflækkens indelukkede stuer.


I "Moster fra Mols" (1943) kurtiseres hun af en voldsomt charmeudfoldende Poul Reichhardt (med hvem hun havde en længerevarende romantisk forbindelse), og først i Johan Jacobsens vittige Marguerite Viby-komedie "Som du vil ha' mig -!" (1943) kan hun for alvor spille på sin sofistikerede elegance som Gunnar Laurings lidt for intime society-veninde.


Endelig havde hun fundet sit rollefag - og så var det i første omgang ved at være forbi! Hun når dog at blænde som operettesangerinden i "Saa mødes vi hos Tove" (1946) og som muntert letsindig society-kvinde i "Fodboldpræsten" (1951), kun en birolle, men her ser hun flottere ud end nogensinde. Og i "Fra den gamle købmandsgård" (1951) er hun den, der truer idyllen med sit påståede forhold til William Rosenbergs artige helt.


Hermed var det slut med de erotiske roller (som heller ikke hang på træerne i 1950'ernes danske film), og de noble, nydelige borgerdamer ventede, småroller uden mange muligheder for at skille sig ud (også Morten Korch prøvede hun, i 1960'er-udtynding). Op gennem 1970'erne blev hun en trofast støtte, når meget små roller skulle forsvares kompetent - og fandt iøvrigt lidt overraskende en niche i tidens politiske teater. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Hedda Gabler 1980 Medvirkende Tv-film
Næste stop - Paradis 1980 Oversygeplejerske DK/Spillefilm
Sådan er jeg osse 1980 Stines mormor DK/Spillefilm
Matador 1978 Frk. Mose Tv-serie
Slægten 1978 Jomfru Petersen DK/Spillefilm
Terror 1977 Schatz' fars sekretær DK/Spillefilm
Helte dør aldrig 1976 Medvirkende Tv-film
Strømer 1976 Fru Severinsen DK/Spillefilm
Den sårede filoktet 1974 Medvirkende Tv-film
I din fars lomme 1973 Stines mormor DK/Spillefilm
Farlige kys 1972 Medvirkende DK/Spillefilm
Christa 1971 Christas mor U/Spillefilm
Vor by 1970 Mrs. Webb Tv-film
En forårsaften 1969 Medvirkende Tv-film
Midt i en jazztid 1969 Veras mor DK/Spillefilm
Krybskytterne på Næsbygaard 1966 Anna, pastorens hustru DK/Spillefilm
Næsbygaards arving 1965 Anna, Pribs kone DK/Spillefilm
Fangen 1965 Hofmesterinde DK/Spillefilm
Kampen om Næsbygaard 1964 Anna, pastorens kone DK/Spillefilm
Mord for åbent tæppe 1964 Fru Henriksen, sekretær DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Fru Horn DK/Spillefilm
Peters baby 1961 Fru Bergmann DK/Spillefilm
Cirkus Buster 1961 Fru Nielsen DK/Spillefilm
Hund og hund imellem 1960 Stemme U/Spillefilm
Ung kærlighed 1958 Bitten Lundberg DK/Spillefilm
Jan går til filmen 1954 Jans mor DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fodboldpræsten 1951 Liselotte, Ingers søster DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Gerda Haarstad DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Dolly, skuespiller DK/Spillefilm
Moster fra Mols 1943 Grethe Holst, en ung Pige fra Ebeltoft DK/Spillefilm
Som du vil ha' mig - ! 1943 Ellinor DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Ella, Bagerens Datter DK/Spillefilm
Alt for Karrièren 1943 Anni, Blomsterpige DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Marianne, Grøndals datter DK/Spillefilm
En mand af betydning 1941 Baldurs Søster DK/Spillefilm
Thummelumsen 1941 Ingelil Heilbunth DK/Spillefilm
Jeg har elsket og levet 1940 Emilie, Tuteins datter DK/Spillefilm
En pige med pep 1940 Inger, Olivarius' datter DK/Spillefilm
Barnet 1940 Medvirkende DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Ingeborg, Borgmesterens Datter DK/Spillefilm
Der var engang en Vicevært 1937 Den lyse Inger DK/Spillefilm
Lynet 1934 Skuespillerinde Ulla Green DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Marie, Pouls tidl. forlovede DK/Spillefilm
Odds 777 1932 Inga, godsejerens datter DK/Spillefilm
Hotel Paradis 1931 Schultzes Datter Rosa som voksen DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.