enda

Ingolf David

(1926 – 1996)

Skuespiller. Født 2/10 1926, død 26/12 1996 - 70 år gammel. Søn af Arne-Ole David (1894-1977), bror til Marianne Schleiss (1930-2005)

Omfattende teaterkarriere og en af de mest benyttede skuespillere i tv-teatret i perioden 1958-67.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Der er dyrekøbt erfaring i hans blik, taberens mistroiske viden. Han havde ikke nogen umiddelbart vindende personlighed, endsige et kønt ydre - til gengæld det nok så vigtige: kameratække. Ingolf David var en god og glimtvis fremragende filmskuespiller, der med sit smerte-hærgede ansigt næsten altid ydede et ægte, impulsivt virkende spil.

Kun en enkelt gang - som den forelskede vinduespudser i "Man sku' være noget ved musikken" (1972) - fik han noget, der lignede en hovedrolle. Ellers dukkede han op i periferien, mest som en forslået eksistens - enspænder eller bums, tit aggressiv, men lige så ofte med en bunden varme.

I sin debut er han nærmest ukendelig som elegant, lettere excentrisk yngling i "Arvingen" (1954), hvor han spiller sammen med sin skuespillerfar Arne-Ole David - de er også far og søn i filmen, forarmede herregårdsgæster. Den gode filmudstråling mærkes allerede, men det var hovedsageligt på tv, han slog sine folder, indtil han i "Sytten" (1965) leverer filmens klart bedste præstation som en skinhellig skabsbøsse. Mere forgræmmet ses han som husmanden Anders i "Løgneren" (1970).

Det var Henning Carlsen, der reddede ham fra de intetsigende småroller ved at gøre ham til den drømmende vinduespolerer Ib i "Man sku' være noget ved musikken" (1972). Ugengældt forelsket i buffetdamen Birgitte Price, tyndhåret og skrammet af tilværelsen, men dog med håbet i behold.

Det var på høje tid, han fik den rolle, for året efter begyndte en brat personlig nedtur, som hurtigt satte sig så kraftige spor, at han måtte skifte rollefag. En periode gled han næsten helt ud af film og teater, og først som den ensomme, kloge landmand, der har prøvet fallitten i Morten Arnfreds "Der er et yndigt land" (1983) fik han et egentligt, Bodil-nomineret come-back. Samme år er han fisker i Ole Roos' "Forræderne" og i Jon Bang Carlsens "Ofelia kommer til byen" (1985) igen bondemand, nu af mere misantropisk tilsnit - hans Arne kan bedre lide dyr end mennesker. Og selv om denne birolle ikke er på højde med hans afklarede landmand i "Der er et yndigt land", fik han denne gang en højst fortjent Bodil.


Mærkeligt nok var Helle Ryslinge den eneste instruktør, der fulgte op på udmærkelsen ved at give han en birolle som døende patient i "Flamberede hjerter" (1986), og atter skal han være gammel og vis - og er det uden antydning af frelsthed. Og Ryslinge genbrugte ham i "Carlo & Ester" (1994) som den gamle Carlos kammerat, der ansporer ham til at holde fast i sin nyfundne kæreste, Ester.

Ind imellem kom en mini-rolle i den amerikanske kriminalkomedie "Yellow Pages" (indspillet 1984, udsendt 1988, også kendt under titlen "Undercover Agent"), hvor også en række andre danske skuespillere har små roller - den er instrueret af James Kenelm Clarke og har ikke gået herhjemme.

Han sluttede af i en lille, men betydningsfuld titelrolle i Jesper W. Nielsens novellefilm "Buldermanden" (1996), hvor han er den i virkeligheden rare vicevært, der skræmmer historiens børn. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Riget II 1997 Gammel mand (døden) DK/Spillefilm
Renters rente 1996 Medvirkende Tv-serie
Who's Hitler 1995 175113 Tv-film
Buldermanden 1995 'Buldermanden' DK/Kort fiktion
Fæhår & Harzen 1995 Speditøren Tv-serie
Strenge tider 1994 Medvirkende Tv-serie
Carlo & Ester 1994 Richard, Carlos ven DK/Spillefilm
De saliges ø 1986 Faderen DK/Kort fiktion
Flamberede hjerter 1986 Hr. Holm DK/Spillefilm
Ofelia kommer til byen 1985 Arne DK/Spillefilm
Årets længste dag 1984 Bedstefar Tv-film
Drengen der forsvandt 1984 Skovarbejder DK/Spillefilm
Rainfox 1984 Kriminalassistent Larsen DK/Spillefilm
Der er et yndigt land 1983 Vilhelm DK/Spillefilm
Forræderne 1983 Fiskeren DK/Spillefilm
Edwins have 1982 Medvirkende Tv-film
Den ubetænksomme elsker 1982 Fisker Frederiksen DK/Spillefilm
Næste stop - Paradis 1980 Cirkusdirektør DK/Spillefilm
Danmark er lukket 1980 Gadefejer DK/Spillefilm
Krigernes børn 1979 Snedkermester DK/Spillefilm
Hør, var der ikke en som lo? 1978 Den skægstubbede DK/Spillefilm
Terror 1977 Streichner DK/Spillefilm
Hjerter er trumf 1976 Patient DK/Spillefilm
Da Svante forsvandt 1975 Pølsemand DK/Spillefilm
Bejleren - en jysk røverhistorie 1975 Ridefogeden DK/Spillefilm
Engang bli'r Danmark frit 1974 Tuxen Tv-film
Tilløkke Herbert 1974 L. Møller, cand.psych Tv-film
Fru Geesches frihed 1973 Miltenberger Tv-film
Muld og marv 1973 Medvirkende Tv-serie
Rejsekammeraten 1972 Stemme Tv-film
Sandkassen 1972 Moderens søn Tv-film
Fire portrætter 1972 Gæsten Tv-film
Jalousi 1972 Mand Tv-film
Den første kreds 1972 Robin DK/Spillefilm
Næsehornet 1972 Logiker Tv-film
Solens børn 1972 Jakov Trosjin Tv-film
Laila Løvehjerte 1972 Juveleren Tv-film
Man sku' være noget ved musikken 1972 Ib DK/Spillefilm
Søndagen og Benny 1971 Simon Tv-film
Nattens frelse 1971 Politibetjent Tv-film
Pelsen 1971 Kristoffer Tv-film
Den fine mand 1971 Dorante Tv-film
Guld til præriens skrappe drenge 1971 Indianer DK/Spillefilm
Premiere 1970 Knud Tv-film
Nattergalen 1970 Stemme Tv-film
Bella 1970 Jacobs far Tv-film
Smuglerne 1970 Receptionist Tv-serie
Løgneren 1970 Anders DK/Spillefilm
Bananmanden 1969 Medvirkende Tv-film
Tag trappen gorilla 1969 Medvirkende Tv-film
Farvel Thomas 1968 Fanatisk herre Tv-film
Lille Claus og Store Claus 1968 Medvirkende Tv-film
Det er ikke til at bære 1968 Medvirkende Tv-film
Cirkulæret 1968 Medvirkende Tv-film
Københavnerliv 1968 Medvirkende Tv-serie
I den grønne skov 1968 Mats DK/Spillefilm
Dr. Glas 1968 Dr. Glas' far DK/Spillefilm
Bevægelsen 1967 Medvirkende DK/Kort fiktion
Don Cristobal og Rosita 1967 Syg mand Tv-film
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Det er ikke appelsiner - det er heste 1967 Inspektør DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 2. skuespiller DK/Spillefilm
Signalet 1966 P. Knudsen DK/Kort fiktion
Leg med ilden 1966 Medvirkende Tv-film
Stillads 2 1966 Medvirkende Tv-film
Den skaldede sangerinde 1966 Brandmajor Tv-film
Soyas tagsten 1966 Beinrath DK/Spillefilm
I stykker 1966 Steffen Tv-film
Hvem er jeg? 1966 Medvirkende Tv-film
Professor Taranne 1966 Medvirkende Tv-film
Slap af, Frede! 1966 Mat.forvalter Thomsen DK/Spillefilm
Gys og gæve tanter 1966 Bedemanden DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Læge DK/Spillefilm
Hughie 1965 Medvirkende Tv-film
Farligt sving 1965 Medvirkende Tv-film
Intermezzo 1965 Medvirkende Tv-film
Krista 1965 Den lange Tv-film
Grænseland 1965 Medvirkende Tv-film
Biedermann og brandstifterne 1965 Medvirkende Tv-film
Sytten 1965 Provisoren DK/Spillefilm
Morder uden betaling 1965 Medvirkende Tv-film
Retten på vrangen 1965 Medvirkende Tv-film
I rum sø 1964 Medvirkende Tv-film
Elskeren 1964 Medvirkende Tv-film
Når enden er go' 1964 Direktør Tår DK/Spillefilm
Pernilles korte frøkenstand 1964 Medvirkende Tv-film
Et pletfrit mord 1962 Medvirkende Tv-film
Recensenten og dyret 1962 Medvirkende Tv-film
Narkose 1961 Medvirkende Tv-film
Farinelli 1961 Ferdinand d. 6. Tv-film
Helligtrekongersaften 1961 Medvirkende Tv-film
Ullabella 1961 Nysted, pressefotograf DK/Spillefilm
Pigen og pantelåneren 1960 Medvirkende Tv-film
Du skønne ungdom 1960 Medvirkende Tv-film
Den indbildt syge 1959 Medvirkende Tv-film
Den unge biskop 1958 Medvirkende Tv-film
Arvingen 1954 Magnus Kipping DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.