enda

Isa Holm

(1945 – )

Skuespiller. Født 16/4 1945 (Isa Møller Nielsen).

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1969-72. Har optrådt på en lang række scener.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Under navnet Isa Møller Sørensen medvirker hun i tre film i slutningen af 1960'erne. Hun har en hovedrolle som fiskeren Frits Helmuths kæreste i Ib Mossins ganske ambitiøse "Stormvarsel" (1968) og spiller utro hustru i en stumfilmparodi i Gabriel Axels indlæg for fri porno, "Det kære legetøj" (1968). Endelig ses hun som Gertie Jungs veninde, en livlig, rundkindet Vesterbro-pige, i dramaet "Sonja - 16 år" (1969). Det var ikke roller, der gav talentet de store udfoldelsesmuligheder.


Efter 24 års filmpause og et navneskift dukkede hun op igen som Mogensens sofistikerede, attraktive mor i Scherfig-filmen "Det forsømte forår" (1993), og hun behøvede ikke mange replikker eller blikke for at skitsere et helt ægteskab med Waage Sandøs mand. Det føltes som at se et spændende og glamourøst nyt ansigt i dansk film.


Hun har en birolle i den minimalistiske "To mand i en sofa" (1994) og må give op over for banaliteterne, men Ole Bornedal bruger hende med stor effekt som den forfrosne plejehjemsforstanderinde i tv-serien "Charlot og Charlotte" (1996), hvor hun anlægger en sær stivnet, Kabukilignende maske - en effektfuld præstation i stil med Louise Fletchers Nurse Ratched i "Gøgereden".


Siden er hun mærkeligt nok kun set i en lille rolle i Bornedals mini-serie "Dybt vand" (1999). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mon petit-enfant 2008 Medvirkende DK/Kort fiktion
Nynne 2006 Grit Dyhring Tv-serie
Nikolaj og Julie 2002 Fru Pardorff Tv-serie
Prisen 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dybt vand 1999 Medvirkende Tv-film
Jacobs liste 1997 Tanten DK/Kort fiktion
Night Falls on Manhattan 1997 Liam Casey U/Spillefilm
Manden fra dybet 1997 Kim Brodis DK/Kort fiktion
Charlot og Charlotte 1996 Den kolde forstanderinde (2) Tv-serie
Bryllupsrejsen 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
To mand i en sofa 1994 Anna DK/Spillefilm
Det forsømte forår 1992 Fru Mogensen DK/Spillefilm
Ugeavisen 1990 Amanda Mogensen Tv-serie
Jul i Gammelby 1979 Medvirkende Tv-serie

Som Isa Møller Sørensen

Title År Funktion Category
Sonja - 16 år 1969 Dora, Sonjas veninde DK/Spillefilm
Stormvarsel 1968 Bitten DK/Spillefilm
Det kære legetøj 1968 Utro hustru i stumfilmparodi DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.