enda

Jannie Faurschou

(1950 - )

Skuespiller. Født 10/6 1950. Søster til skuespiller og instruktør Jørn Faurschou (f. 1946).

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1971-74. Omfattende scenekarriere ved skiftende teatre. I en længere periode fra 1990 knyttet til Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Fra passiv blondine til livfuld moderne kvinde - Jannie Faurschous positive udvikling er en hel forvandling, for som elev måtte hun gang på gang høre, at 'det når du ikke ud over rampen med'.
Springet fra et lidt blegt til et mere blomstrende, temperamentfuldt (og komisk!) udtryk kom især med hendes titelrolle i Brigitte Kolerus' musikalske showopsætning af Alice på Teatret ved Sorte Hest i 1981 - en forestilling, hun selv havde været med til at opbygge.


Hun gjorde ikke det store væsen af sig i 1970'ernes film- og tv, hvor hendes største rolle er den dekorative Tina i krimiserien "Strandvaskeren2 (1978).


Hendes ulvepige i gyseren "Ulvetid" (1981) kan næppe skræmme gamle tanter. Men der kom efterhånden mere spontant, nuanceret og nervebetonet liv over hendes præstationer. Hun spiller to gange lærerinde i henholdsvis "Otto er et næsehorn" (1983) og "Busters verden" (1984), og viser en ny skarphed som journalistpige i Anders Refns tv-serie "Een gang strømer" (1987).


I 1990 kom så et mindre filmgennembrud i Eddie Thomas Petersens "Springflod", hvor hun spiller hovedpersonen Francos rodehovede af en mor, der slet ikke magter at opdrage sin teenage-søn. Her sidder nerverne uden på kroppen og gør en i sig selv ikke særlig tiltrækkende figur mærkeligt nærværende og bevægende.


Vellykket optræden i børne-tv er med til atter at give hende lidet udfordrende børnefilm-roller (som mor i både "Det skaldede spøgelse" (1992) og "Snøvsen" (1992) inden Eddie Thomas Petersen meldte sig med "Roser og Persille" (1993), hvor hun igen er blandt lyspunkterne som jordnær refrainsangerinde.


Hun er hverdags-neurotisk i en hovedrolle som trængt psykolog i Rhea Lemans tv-serie på fem afsnit, "Hjerteflimmer" (1998), en midtvejsblues for frustrerede middelklassekvinder. "Den normalt meget sikre Faurschou spiller på en nervepirrende cocktail en professionel desorientering og pludselige glimt af kompetence i terapeutrollen". (Nina Davidsen i Information)


På film har hun de seneste år fået småroller. Måske skal hun vente på Eddie Thomas Petersens næste film for igen at få en rolle på højde med talentet. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Far til fire i solen 2018 Lissie DK/Spillefilm
Find Dory 2016 Jenny U/Spillefilm
Borgen 3 2013 Yvonne Kjær Tv-serie
Borgen 2 2011 Yvonne Kjær Tv-serie
Borgen 1 2010 Yvonne Kjær Tv-serie
Næste skridt 2007 Dorit, Søs' mor DK/Spillefilm
Kærlighed på film 2007 Sygeplejerske Irma DK/Spillefilm
Solia 2006 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hjerteflimmer 2006 Sarah Tv-serie
Gaden 2003 Lizzie Hansen DK/Kort fiktion
Små ulykker 2002 Eva, ældste datter DK/Spillefilm
Riget II 1997 Ortopæd DK/Spillefilm
Hjem til fem 1995 Helene Tv-serie
Farligt venskab 1995 Bankdame DK/Spillefilm
Tango for tre 1994 Medvirkende Tv-serie
Snøvsen ta'r springet 1994 Mor DK/Spillefilm
Roser og persille 1993 Nora DK/Spillefilm
Jungledyret 1993 Stemme DK/Spillefilm
Det skaldede spøgelse 1992 Mor DK/Spillefilm
Snøvsen 1992 Mor DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Pia Bækgaard, konsulent Tv-serie
Springflod 1990 Francos mor DK/Spillefilm
Tekno Love 1989 Kontordame DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Therese Arnbjerg Tv-serie
Ikke lutter lagkage 1984 Ditte Tv-serie
Busters verden 1984 Lærerinde DK/Spillefilm
Kasimir og Karoline 1983 Elli Tv-film
Rejseholdet 1983 Lisbeth Frank Tv-serie
Otto er et næsehorn 1983 Lærerinde DK/Spillefilm
Opbrud inden døre 1982 Medvirkende Tv-film
Afslutningen 1981 Medvirkende Tv-film
Erindring om fremtiden 1981 Medvirkende Tv-film
Strømmens dag 1981 Beate Tv-film
Ulvetid 1981 Ellinor DK/Spillefilm
Har du set Alice? 1981 Carls mor DK/Spillefilm
Enlig far 1980 Medvirkende Tv-film
Vores år 1980 Ingerlise Lune Tv-serie
Alexandra 1979 Medvirkende DK/Kort fiktion
Scapins rævestreger 1979 Hyacinthe Tv-film
Johnny Larsen 1979 Johnnys faster DK/Spillefilm
Strandvaskeren 1978 Tina, Bengts elskerinde Tv-serie
Vinterbørn 1978 Connie DK/Spillefilm
Fortsættelse følger 1977 Birgitte Tv-serie
Side om side for rødt 1977 Marianne Tv-film
Pas på ryggen, professor! 1977 Studine DK/Spillefilm
Henrik og Pernille 1976 Leonora Tv-film
Hvor er Ulla Katrine? 1974 Ulla Katrine Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.