enda

Jarl Friis-Mikkelsen

(1951 – )

Tv-tilrettelægger, skuespiller. Født 1/12 1951. Har i en periode været gift med skuespiller Mari-Anne Jespersen.

Cand.mag. i dansk og engelsk. Debut som tv-vært i 1981 og har siden stået for adskillige underholdningsprogrammer, overvejende på DR1. 1994-97 underholdningschef på DR1.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han startede med satireprogrammer i radioen i slutningen af 1970'erne og blev så en af 1980'ernes og 90'ernes mest populære tv-folk - idémand bag og vært i en lang række underholdningsprogrammer for Danmarks Radio.


Sammen med tv-kollegaen Ole Stephensen skabte han parret Walter og Carlo, som debuterede i "Walter og Carlo - op på fars hat" (1985) - en opdatering af 1970'ernes smådumme danske folkekomedie, som var afgået ved en nådig død, men ikke endegyldigt begravet. Nu udfyldte han og Stephensen et tomrum og trak sensationelt en lille million mennesker i biografen.


Sprogligt henter Friis-Mikkelsen sin ærkekøbenhavnske plattenslager og hælebarindehaver Carlo Jensen op fra et folkedyb, der har fjerne ligheder med Storm Ps originaler, men han er først og fremmest en enstonig karikatur på en egocentrisk fladpande.


Den uundgåelige efterfølger "Walter og Carlo (2) - yes, det er far" (1986) er endnu mere tyndbenet i handlingen, men Carlo-figuren har flere scener med pudsigt verbalt delirium. Til gengæld er seriens tredje og foreløbigt sidste film, spionfilmparodien "Walter og Carlo i Amerika" (1989), en ufortyndet stinker - og filmen blev retfærdigvis også et slemt økonomisk flop.


Forinden havde parret noget mere held med Morten Korch-parodien "Kampen om den røde ko" (1987). Her har Jarl Friis-Mikkelsen igen et par velturnerede komiske scener i en dobbeltrolle som den gennemstupide helt og rammehistoriens jyske skuespillerfrikadelle.


Hans bedste filmpræstationer findes dog i de tre film om Krummerne (1991-94), hvor han mere dæmpet og ganske indtagende er den godmodige, men meget indskrænkede forbryder Ivan, der kontant hundses rundt med af Peter Schrøders mere ambitiøse, men ikke meget klogere småskurk.


I "Sunes familie" (1997) står han for familiefilmens mere håndfaste komik - og en udmærket Jack Nicholson-parodi - som brovtende pizzaria-ejer.


Han giver desuden en parodi på sit eget offentlige image i rollen som sygeligt selvglad tv-celebritet i Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte" (1996). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Grethe 2017 Instruktion Tv-serie
Wall-E 2008 Shelby Forthright U/Spillefilm
Remix 2008 Studievært DK/Spillefilm
Krummerne - så er det jul igen 2006 Ivan DK/Spillefilm
Klovn 2005 Jarl Tv-serie
Bertram & co 2002 Onkel George DK/Spillefilm
Langt fra Las Vegas 2001 Instruktion Tv-serie
Mer' Matador 1998 Vært, Tilrettelægger Tv-dokumentar
Sunes familie 1997 Georg DK/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Hans Jørgen Wilder, tv-stjerne (1+4) Tv-serie
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Lærerværelset 1994 'Elev' Tv-serie
Krummerne 3 - Fars gode idé 1994 Ivan DK/Spillefilm
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Ivan DK/Spillefilm
Krummerne 1991 Ivan DK/Spillefilm
Walter og Carlo i Amerika 1989 Instruktion, Manus, Carlo Jensen, Sangtekster DK/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Instruktion, Manus, Svend Åge, Sangtekster DK/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Manus, Carlo Jensen DK/Spillefilm
Walter og Carlo - op på fars hat 1985 Manus, Carlo Jensen DK/Spillefilm
Brødrene Øbberbøv 1983 Bøv, Manus Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.