enda

John Martinus

(1939 – 2016)

Skuespiller. Født 27/7 1939, død 17/8 2016.

Omfattende scenekarriere, fortrinsvist indenfor revyfaget.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I de ganske fyldige 50-års og 60-års fødselsdagsartikler om John Martinus forbigås det totalt, at han har medvirket i en halv snes film. Hans roller har da også været små, men han udfylder dem i reglen til perfektion med mundret replik og netop den upåfaldende realistiske spillestil, den slags periferi-figurer ofte kræver.


Når han f. eks. på sympatisk afbalanceret vis bestyrer Hovedbanegårdens toilet i alkoholikerdramaet "Bænken" (2000), sker det ganske ligetil, blottet for det skuespillerpræg, der ville stikke af mod filmens autencitetssøgende stil. Og det samme gælder hans perplekse Søllerød-rigmand i "Idioterne" (1998).


Bedst kendt er Martinus utvivlsomt for sit portræt af Ingeborg Skjerns (Ghita Nørbys) eksmand i "Matador" (1978-81), den nazistiske Holger, far til Ellen. Og hans lige så troværdige Vesterbro-politistikker Kurt i "Mord i mørket" (1986) og "Mord i Paradis" (1988) indikerer, at han generelt står stærkest i de blakkede roller. Et indtryk, der forstærkes af hans nazi-sværmeriske Mercedes-ejer i Anders Thomas Jensens Oscarbelønnede kortfilm "Valgaften" (1998). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
En kongelig affære 2012 Reventlow DK/Spillefilm
Broen 1 2011 Svend Tv-serie
Forestillinger 2007 Udlejer Tv-serie
Forbrydelsen 2007 Rådhusbetjent Tv-serie
Der er et yndigt land 2006 Chefen DK/Kort fiktion
Rene hjerter 2006 Sivertsen DK/Spillefilm
Matador minder 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Snart kommer tiden 2006 Olsen DK/Kort fiktion
Drabet 2005 Boghandler DK/Spillefilm
Klovn 2005 Graver Tv-serie
Krøniken 2004 Birk Tv-serie
Rembrandt 2003 Kustode DK/Spillefilm
Den gode søn 2001 Købmanden DK/Kort fiktion
Dancer in the Dark 2000 Formand DK/Spillefilm
Ved Stillebækken 1999 Gamle Nikolaj, arbejder på Ringmøllen Tv-serie
Valgaften 1998 Taxa-chauffør 2 DK/Kort fiktion
Idioterne 1998 Mand i hjemmejakke DK/Spillefilm
Pippi Langstrømpe 1997 Blom U/Spillefilm
Det store flip 1997 Betjent 3 DK/Spillefilm
Fede tider 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
Madsen og co. 1996 Max' køber Tv-serie
Bryggeren 1996 Panoptikonråber Tv-serie
Gøngehøvdingen 1992 Tjener Tv-serie
Nissebanden i Grønland 1989 Sognerådsmedlem Tv-serie
Jydekompagniet 3 1989 Medvirkende DK/Spillefilm
Kærlighed uden stop 1989 Evas bror DK/Spillefilm
Mord i Paradis 1988 Kurt DK/Spillefilm
Skyggen af Emma 1988 Ragner, mand på teatret DK/Spillefilm
Mord i mørket 1986 Kurt DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Midt om natten 1984 Ægtemand DK/Spillefilm
Rejseholdet 1983 Portier Tv-serie
Er det løgn, hva' jeg si'r? 1978 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden går i krig 1978 Rådhustjener DK/Spillefilm
Eventyr på fodrejsen 1977 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Portier Tv-serie
Rektor på sengekanten 1972 Brudgom DK/Spillefilm
Den glade ambulance 1970 Medvirkende Tv-film
Aristocats 1970 Onkel Vralte (1994-versionen) U/Spillefilm
Uden en trævl 1968 Jon, belysningsmand DK/Spillefilm
Lady og vagabonden 1955 Skot (1997-vers.) U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.