enda

Jørgen Kiil

(1931 – 2003)

Skuespiller. Født 12/2 1931, død 31/5 2003 - 72 år gammel.

Oprindelig smed, men uddannet skuespiller ved Det kgl. Teaters elevskole 1957-59.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

En af dansk films flotte fyre, med mere end et anstrøg af glat farlighed. Det kunne have givet stjernestatus, men den kom aldrig. Nærmest berømmelsen kom han som den psykopatiske Luffe i tv-serien "Smuglerne" (1970-71), skrevet af Leif Panduro med Bent Christensen. I virkeligheden kun en birolle, men spillet med et veloplagt overskud af charmeflosset skurkagtighed.


Han tager sig drømmeromantisk ud som en af kavalererne i den vellykkede filmvaudeville "Tre små piger" (1966), men elskerroller var ellers ikke rigtig hans sag - dertil lurer der for megen ironi i gavtyveblikket. Han spiller den midaldrende mand betaget af en skolepige i "Jeg elsker blåt" (1968) - en af hans få hovedroller, men kun en skitse til en figur i manuskriptet.

Hans præstation som Luffe fastslår talentet for at spille kynisk psykopat, men det var ikke et rollefag med mange filmmuligheder op gennem 1970'erne. I Peter Refns "Violer er blå" (1975) er han ganske vist tv-program-chef, i Bille Augusts "Honning måne" rejseleder, og ikke for sympatisk nogen af stederne, men først i en hovedrolle som udspekuleret morder i "Det parallelle lig" (1982) lever han op til potentialet. Hans smarte forretningsmand har en isnende koldblodig, hård skal, mens han tager kampen op mod Buster Larsens pengeafpresser.

Han er effektfuldt ækel i en come-back-rolle som både narkosmugler og pædofil i det første afsnit af TV2-serien "Strisser på Samsø" (1997-98), men hans senere film dykker kraftigt i kvalitet, for at nå et nulpunkt med science fiction-dramaet "Skyggen" (1998), hvor hans overspillede superskurk tangerer selvparodien. - Større ære har han af sin medvirken i en del filmskolefilm gennem årene. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Pagten 2003 Ole DK/Kort fiktion
Til højre ved den gule hund 2003 Oliver Jensen DK/Spillefilm
Små ulykker 2002 John, far DK/Spillefilm
Skyggen 1998 Stoiss DK/Spillefilm
Strisser på Samsø 1997 Petersen Tv-serie
Roser og persille 1993 Journalist DK/Spillefilm
Kisteglad 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Landsbyen 1991 Jørgen, Evas tidligere kollega Tv-serie
Casanova 1990 Marcello DK/Spillefilm
En afgrund af frihed 1989 Betjent DK/Spillefilm
Otto er et næsehorn 1983 Politimester DK/Spillefilm
Når jeg bliver stor 1982 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det parallelle lig 1982 Allan Berg, forretningsmand DK/Spillefilm
Strandvaskeren 1978 Henry Tv-serie
Honning måne 1978 Rejseleder DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Medicinsk professor DK/Spillefilm
En let smerte 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Bernhard, langturschauffør, Bernhard, langturschauffør/Berg, direktø Tv-serie
Strømer 1976 Politiker DK/Spillefilm
Aladdin eller Den forunderlige lampe 1975 Casem Tv-serie
Violer er blå 1975 Programchef DK/Spillefilm
Hitler superstar 1974 Betjent Tv-film
Ø 1973 Medvirkende DK/Kort fiktion
Askepot 1973 Medvirkende Tv-film
Afskedens time 1973 Direktør Petersen DK/Spillefilm
Mig og mafiaen 1973 Arnold van Cleef DK/Spillefilm
Sangteater. Teresa og andre piger 1972 Joe Tv-film
Skygger 1972 Mandlig patient Tv-film
Rejsekammeraten 1972 Stemme Tv-film
Dukkens død 1972 Kongen Tv-film
Werner Holgersen 1972 Medvirkende Tv-film
Livsens ondskab 1972 Hotelejer 'Pli' Hansen Tv-serie
Javel, hr. bøddel 1971 Bjørn Tv-film
Skygger 1971 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gæsterne 1971 Medvirkende DK/Kort fiktion
Guld til præriens skrappe drenge 1971 Sherif i Cornerstone DK/Spillefilm
Nattens frelse 1971 Pedro Tv-film
Hjemme hos William 1971 Fotograf Tv-film
Pelsen 1971 Bartender Tv-film
Med kærlig hilsen 1971 Cellist i 1740 DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 René, smuglerchef DK/Spillefilm
De unge på 80 1970 Joseph Tv-film
De unge på 80 1970 Medvirkende Tv-film
Smuglerne 1970 Luffe, smugler Tv-serie
Huset på Christianshavn 1970 Forsikringsagent m.fl. Tv-serie
Tintomara 1970 Adolfines og Amandas onkel DK/Spillefilm
Nøglen til Paradis 1970 Ung mand DK/Spillefilm
Hurra for de blå husarer 1970 Ritmester von Rabenberg DK/Spillefilm
Slutspil 1969 Clov Tv-film
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
Hjemmet 1969 Medvirkende Tv-film
Romulus den store 1969 Phylax Tv-film
Trekanter 1969 Martin Brandt, Ursulas mand DK/Spillefilm
Nille 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Henrik IV 1968 Ordulfo Tv-film
Jeg elsker blåt 1968 Hugo DK/Spillefilm
Antigone 1967 Medvirkende Tv-film
Tag en rask beslutning 1967 Medvirkende DK/Kort fiktion
Jordbær til Einar 1967 Medvirkende Tv-film
Besøg familien men tag straks hjem igen 1967 Medvirkende Tv-film
Far laver sovsen 1967 Hr. Dupont DK/Spillefilm
Det tvungne giftermål 1967 Medvirkende Tv-film
Smukke-Arne og Rosa 1967 Agent 002 DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 René, biltyv DK/Spillefilm
Hvem er jeg? 1966 Medvirkende Tv-film
Tre små piger 1966 Frands DK/Spillefilm
Utro 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Sytten 1965 Reservelæge Mogensen DK/Spillefilm
Enhver 1964 Medvirkende Tv-film
Dronningens vagtmester 1963 Rosenkrantz DK/Spillefilm
Løgnhalsen 1961 Charinus Tv-film
Vester-Vov-Vov 1927 eftersynkroniseret DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.