enda

Jørgen Vestergaard

(1939 – )

Instruktør og producent. Født 1939 og opvokset i Thisted, hvor han kom i lære som journalist. I 1959 blev han ansat på Information, og i begyndelsen af 60'erne etablerede han sig så småt som manuskriptforfatter og instruktør af kort- og dokumentarfilm for Statens Filmcentral. Fra 1969 har han haft egen produktionsvirksomhed: Jørgen Vestergaard Film og JV Film & TV.



I 1979 vendte han tilbage til Thy og indrettede et studie på Gadegård i Sennels. Flere af hans film beskæftiger sig med landsbyproblematik: "Landsbyen lever" (1990) og "Et liv på landet" (2000). Andre hylder den musikalske folkekultur, bl.a. "Æ Tinuser" (1979). Han har sammen med Broby-Johansen lavet en portrætfilm om den kontroversielle præst og billedhugger Anton Laier, "Cementkrucifikset" (1968), har portrætteret maleren Jens Søndergaard (1995) og kunstneren på sindssygehospitalet Ovartaci (1999). "Danmark - dit og mit" (1981) undersøger og beskriver den geografiske dynamik, der med afsæt i højkonjunkturerne forvandlede det fysiske danmarksbillede fra slutningen af 1950'erne. Den lange dokumentarfilm, "Et rigtigt bondeliv" (1994), er en solidarisk skildring af landmænd og landmandskoners egne oplevelser af 50 års forvandling af bondekulturen. "Fjordfiskerne" (1996) og "Brødre" (1996) er både nutidsdokumenter og et langt tilbageblik på det særlige danske fjordfiskeri, som blev ødelagt af forurening og hårdhændede metoder.



Ved siden af dokumentarismen har Jørgen Vestergaard, som en af de få herhjemme, dyrket animations-dukkefilmen. Allerede i 1969 skabte han for DR "Nattergalen" efter H.C. Andersens eventyr, og hans sidste dukkefilm hedder "Storm P.-Opfindelser" (2001). Han har desuden instrueret de to meget populære spillefilm "Snøvsen" (1992) og "Snøvsen ta'r Springet" (1994), som begge er skrevet sammen med Benny Andersen. Mere end 60 film er det blevet til gennem 40 års virke. Enkelte gange har han også fungeret som producent for andre instruktører.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Højt skum - en film om Storm P. 2015 Instruktion, Manuskript DK/Dokumentarfilm
Spillemanden - en film om Karl Skaarup 2012 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Kirsten Kjær og hendes museum 2008 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Hanstholm - historien om en havn 2007 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Børge Ring - filmanimator og jazzmusiker 2006 Instruktion, Manus, Stills DK/Dokumentarfilm
Kanonen 2005 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Viljen til Thy 2005 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Vindkraft - en dansk historie 2003 Instruktion, Manus, Stills, Producer DK/Dokumentarfilm
Storm P. opfindelser 2001 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Et liv på landet 2000 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Ovartaci - Kunstner på psykiatrisk hospital 1999 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Stationsbyfotografen 1998 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Fjordfiskerne 1996 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Brødre 1996 Instruktion, Manus, Stills DK/Dokumentarfilm
Jens Søndergaard - portræt af en maler 1995 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Snøvsen ta'r springet 1994 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Et rigtigt bondeliv 1994 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Snøvsen 1992 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Landsbyen lever 1990 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Morten maler 1989 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Kort fiktion
Oprøret på Mors 1988 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
I morgen er det slut 1988 Foto, Klip, Musik DK/Spillefilm
En meget gammel herre med kæmpestore vinger 1986 Producent DK/Kort fiktion
Miseri Mø 1985 Instruktion, Manus, Klip, Musik, Fotograf DK/Kort fiktion
I vækstens vold 1984 Produktion DK/Dokumentarfilm
Tommelise 1983 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Kort fiktion
Danmark - Dit og mit 1982 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Sigurd Fafnersbane 1981 Instruktion, Manus, Foto DK/Kort fiktion
Giv mig een god grund til at være ædru 1980 Producent DK/Kort fiktion
Æ Tinuser 1979 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Til døden skiller jer ad 1978 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Historien om en moder 1977 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Evald og Ingeborg og alle de andre 1975 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Skyggen 1975 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Den store dag 1975 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Dansepladsen 1975 Klip, Lyd, Kommentarer DK/Dokumentarfilm
Dansk Fisk 1973 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Den lille hvide ged 1973 Instruktion, Klip DK/Kort fiktion
Rejsekammeraten 1972 Instruktion, Manus Tv-film
Dengang jeg drog afsted 1971 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Skyldig - ikke skyldig 1971 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hjertet der sladrede 1971 Instruktion, Manus, Foto, Stills, Klip Tv-film
Dansk i Sydslesvig 1970 Instruktion, Manus, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
Havet omkring Danmark 1970 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Nattergalen 1970 Instruktion Tv-film
Snedronningen 1970 Instruktion Tv-film
Cementkrucifikset 1968 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Broen til Biafra 1968 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Lille Claus og Store Claus 1968 Instruktion Tv-film
Familien i fin form 1968 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Havnen 1967 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Cellens fysiologi 1967 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Skt. Annaland 1967 Instruktion Tv-film
Don Cristobal og Rosita 1967 Instruktion Tv-film
Pandekager hver torsdag 1966 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Kaptajn Voms teater 1965 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Vagt ved havet 1965 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Stofskifteforsøg 1965 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Sommerheste 1964 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Koen og kamelen 1963 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2002-11-30 Storm P. opfindelser
Oulu Nordisk Panorama 2002-09-24 Storm P. opfindelser
Malmö, BUFF 2002-03-12 Storm P. opfindelser
Odense Internationale Film Festival 2001-08-13 Storm P. opfindelser
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 Ovartaci - Kunstner på psykiatrisk hospital
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.