enda

Jørn Jeppesen

(1919 – 1964)

Skuespiller. Født 21/4 1919, død 18/1 1964 - 46 år gammel.

Oprindeligt uddannet typograf med ansættelse ved Det Berlingske hus. I 1939 optaget på Det kgl. Teaters elevskole efter i en kort periode at have læst hos John Price. Jørn Jeppesen fik en omfattende teaterkarriere med store roller på bla. Riddersalen, Frederiksberg Teater, Det ny Teater og fra 1955 Det kgl. Teater. Han blev en hyppigt anvendt skuespiller ved både radio- og TV-teatret og betegnes som én af sin generations fineste radiokunstnere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hans mandige myndighed blev mest brugt i skurkeroller. Han drev sit onde spil i de første Morten Korch-film, med en massiv fremtoning og en brysk replikføring, der kunne grænse til det brutale. Men som digter og poesioplæser i radioen viste han en følsom, drømmende side - kun glimtvis afsløret på film.

Efter gæste-optræden i "Genboerne" (1939) fik han en af sine få filmhovedroller som skinsyg forkarl i Jeppe Aakjær-filmen "Naar Bønder elsker" (1942). Modtagelsen var pæn, men også i sin næste film, Karl Gjellerup-filmatiseringen "Møllen" (1943) udsattes han for en af dansk films svageste instruktører, Arne Weel.

I den uafhængige produktion "Guds mærkelige Veje" (1944) er han en syndefuld dagdriver, der forsager Vorherres rette vej, og herefter er hans utro sømand med udlængsel i Charles Tharnæs' poetiske hverdagsdrama "Spurve under Taget" (1944) et klart fremskridt. Men filmen tilhører Karin Nellemose og Ebbe Rode.

Han har en stor, men umulig rolle i Grete Frisches "En ny Dag gryer" (1945), hvor han med voldsomt ureelle hensigter inviterer Grethe Holmers kyske sygeplejerske på et weekend-ophold i Hornbæk. Her sættes Jeppesens grovhed op over for fine Erling Schroeder, som Holmer drømmer om, og det bliver enden på Jeppesens karriere som filmelsker.

I "Historien om Hjortholm" (1950) er han ond sagfører, i "De røde heste" (1950) ond efterstræber af Poul Reichhardts gård, og så er et mønster lagt, som han i 1950'ernes første halvdel kun får brudt som den skamfulde forfører i Selma Lagerlöf-filmatiseringen "Husmandstøsen" (1952) - en fin menneskeliggørelse af hans skurkerolle, og filmen er en af Alice O'Fredericks' bedste.

Han er præst i "En sømand går i land" (1954), piberygende og derfor sympatisk, men unægtelig lidt besynderligt placeret. I Gabriel Axels udmærkede portræt af en Nørrebro-familie, "Altid ballade" (1955) får han endnu en tiltalende rolle som en stilfærdig, forstående politimand. Men i "Den kloge mand" (1956) er han tilbage i skurkefaget som den utålsomme, ufølsomme læge sat over for Osvald Helmuths anderledes menneskeligt forstående kvaksalver. - Helt uden for nummer er hans tossede Karlsen i Knud Sønderby-dramaet "En kvinde er overflødig" (1957), en præstation, der gjorde betydeligt indtryk, men ikke gav bedre filmroller.


Han er kompetent i en overvejende sympatisk rolle som invaderende amerikaner i komedien "Guld og grønne skove" (1958), ses som svensk officer i "Gøngehøvdingen" (1961) og har sin sidste rolle - stor, tung og virkningsfuldt gangsteragtig - i Henning Carlsens "Hvad med os?" (1963), som en direktør og tidligere modstandsmand, der nødigt vil mindes om den likvidering, han deltog i under Besættelsen.

I 1958 instruerede han den mislykkede spændingsfilm "Spion 503" med den svenske Margit Carlquist som en Jane Horney-lignende spion og med sig selv som nazi-major. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Luristan 1966 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Eurydike 1964 Dulac Tv-film
Paladsrevolutionen 1963 Medvirkende Tv-film
Herr Korbes tager imod 1963 Medvirkende Tv-film
Hosekræmmeren 1963 Medvirkende Tv-film
Hvad med os? 1963 Fabian DK/Spillefilm
Fritiden er allerede begyndt 1962 Speaker DK/Dokumentarfilm
Vi venter på Godot 1962 Medvirkende Tv-film
Måske 1962 Clausen Tv-film
Der brænder en ild 1962 Bent, Gamle Gorms søn DK/Spillefilm
Dr. Belhommes pensionat 1961 Dr. Belhomme Tv-film
Løgnhalsen 1961 Ballio Tv-film
Eventyr på Mallorca 1961 Hr. Frederiksen DK/Spillefilm
Domsafsigelsen 1961 Medvirkende Tv-film
Gøngehøvdingen 1961 Korporal Staal DK/Spillefilm
Den evige ægtemand 1960 Pavel Trussotski Tv-film
Præsten i Vejlby 1960 Medvirkende Tv-film
Apollon fra Bellac 1960 Dørvogter Tv-film
Ole Lukøje 1960 Medvirkende Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Portner Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Medvirkende Tv-film
Det skete på Møllegaarden 1960 Bertel Simonsen DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Bogholder Frederiksen DK/Spillefilm
Pygmalion 1959 Instruktion Tv-film
Væddeløbet 1959 Medvirkende Tv-film
Paladsrevolution 1959 Medvirkende Tv-film
Tre søstre 1959 Medvirkende Tv-film
Vintersolhverv 1959 Overbetjent Tv-film
Spion 503 1958 Instruktion, Major Schultze DK/Spillefilm
Aldrig har så mange 1958 Instruktion Tv-film
Boubouroche 1958 Medvirkende Tv-film
Munken går i enge 1958 Medvirkende Tv-film
Den skårede krukke 1958 Medvirkende Tv-film
6-dagesløbet 1958 Sportsleder DK/Spillefilm
Guld og grønne skove 1958 Billy, en dansk-amerikaner DK/Spillefilm
Skovridergaarden 1957 Skovrider Vørner DK/Spillefilm
Flyvende sommer 1957 Instruktion Tv-film
Kur mod skinsyge 1957 Instruktion Tv-film
Geografi og kærlighed 1957 Medvirkende Tv-film
Manden i månen 1957 Medvirkende Tv-film
Gaslys 1957 Medvirkende Tv-film
En kvinde er overflødig 1957 Karlsen DK/Spillefilm
Henrik og Pernille 1957 Medvirkende Tv-film
Bundfald 1957 Bilhandleren DK/Spillefilm
Dronninger af Frankrig 1956 Medvirkende Tv-film
Frøken Julie 1956 Jean Tv-film
Den kloge mand 1956 Axel Haller, kredslæge DK/Spillefilm
En mindefest 1956 Tjener Tv-film
Forældre 1956 Medvirkende Tv-film
Ung leg 1956 Helles far DK/Spillefilm
Den store flåde 1955 Speaker DK/Dokumentarfilm
Marguerite 1955 Medvirkende Tv-film
I går, i dag og i morgen 1955 Medvirkende DK/Kort fiktion
Motivet 1955 Medvirkende Tv-film
Ole Lukøje 1955 Blake Tv-film
En kvinde er overflødig 1955 Medvirkende Tv-film
Menageri 1955 Medvirkende Tv-film
Musefælden 1955 Medvirkende Tv-film
Scapins gavtyvestreger 1955 Medvirkende Tv-film
Blændværk 1955 Auto-Søren, Børges mester DK/Spillefilm
Altid ballade 1955 Kriminalbetjent Møldrup DK/Spillefilm
Lapointe og Ropiteau 1954 Medvirkende Tv-film
Li'som lidt ensom 1954 Medvirkende Tv-film
Livet er skønt 1954 Medvirkende Tv-film
En sømand går i land 1954 Sømandspræst DK/Spillefilm
Vores lille by 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Falske nøgler 1953 Medvirkende Tv-film
Vejrhanen 1952 Sagfører Ludwigsen DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Per Mortensen DK/Spillefilm
Naalen 1951 Stefan, Naalens håndlanger DK/Spillefilm
Politikens filmjournal 092 1951 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Det sande ansigt 1951 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Hugo Davis, tidligere værnemager DK/Spillefilm
Børn og ild 1950 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
De røde heste 1950 Willers, ridemester og forvalter DK/Spillefilm
Historien om Hjortholm 1950 Brog, sagfører DK/Spillefilm
Café Paradis 1950 Vilhelm, ung arbejder DK/Spillefilm
Smedestræde 4 1950 Carl Thomsen, handelsmand DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Juul, redaktør DK/Spillefilm
Sikken en Nat 1947 Smukke Adolf DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Torben, Kittys mand DK/Spillefilm
En ny Dag gryer 1945 Jørgen Frandsen, fuldmægtig DK/Spillefilm
Guds mærkelige veje 1944 Hans Jørgen, snedkerlærling DK/Kort fiktion
Dansk Politi i Sverige 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
De tre Skolekammerater 1944 Henrik Lund, Ingeniør, Lunds Søn DK/Spillefilm
Spurve under Taget 1944 Ernst, Sømand DK/Spillefilm
Det kære København 1944 Ole, Ven af Else Thorsen DK/Spillefilm
Møllen 1943 Møllersvenden Jørgen DK/Spillefilm
Naar Bønder elsker 1942 Anton Hedemark, Forkarl i Hvolgaarden DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Lund, kriminalbetjent DK/Spillefilm
Afsporet 1942 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Pianisten DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Ansat på redaktionen DK/Spillefilm
Pas paa Svinget i Solby 1940 fin herre ved stabelafløbning DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 En danser ved kroballet DK/Spillefilm
Genboerne 1939 Student i Regensgården DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.