enda

Kai Normann Andersen

(1900 – 1967)

Komponist. Født 11/4 1900, død 24/6 1967 - 67 år gammel. Gift 1. gang 30/12 1920 med skuespiller Lilly Bergliot Skands (skilt 1936). Fra 1932 samlevende med skuespiller Ellen Gottschalch.

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Kai Normann Andersen skulle blive en af dansk films mest produktive og elskede komponister. Han blev uddannet i en bank og arbejdede i Handelsbanken 1916-19. Ved siden af bankjobbet studerede han musikteori og klaver og forlod banken for at blive teaterkapelmester i provinsen. I første omgang var det bl.a. landets revyer, der fik glæde af hans gode melodier. Han skrev bl.a. ’Du gamle måne’ i 1924 til Scala-revyen, og i 1926 blev han tilknyttet revytruppen Co-Optimisterne, som Ludvig Brandstrup stod i spidsen for. Han begyndte også som operettekomponist i 1928 med ’Den grønne Vogn’ og det skulle senere komme dansk film til gode.

Han var således allerede et ’navn’, da han debuterede som filmkomponist i 'Hotel Paradis' (1931) – en af de tidligste talefilm. Herefter var han tilknyttet især Nordisk Film, men skrev også for Palladium og flere andre selskaber. Det var i 1930’erne og 1940’erne han havde sin storhedstid, ikke kun med regulær underlægningsmusik, men især med de indlagte sange, der var typisk for perioden. Fx 'Odds 777' (1932) med sangen ’Glemmer du ’, 'Mille, Marie og mig' (1937) med sangen ’Jeg har elsket dig, så længe jeg kan mindes’ og 'Alle gaar rundt og forelsker sig' (1941) med sangen af samme navn. Sangenes tekster var ofte skrevet af Børge og Arvid Müller eller Mogens Dam og blev sunget af tidens stjerner Marguerite Viby og Liva Weel.

Kai Normann Andersen var fast komponist for instruktøren Emanuel Gregers og de lavede 20 film sammen. Også Johan Jacobsen og George Schnéevoigt yndede at bruge Normann Andersen til deres film. Et af højdepunkterne i Normann Andersens karriere var nok musicalen 'Mød mig på Cassiopeia' (1951) med evergreens som ’Gå ud og gå en tur’, ’ Mellem himmel og jord’ (’Musens sang’) og ’Den allersidste dans’. Sideløbende med filmarbejdet fortsatte Normann Andersen med at skrive revyviser, musik til teaterstykker og musicals. Mange af hans sange er blevet klassikere og er indspillet i et hav af versioner. Han efterlod sig over 900 melodier, som stadig spilles.
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Ogginoggen 1997 Musik DK/Kort fiktion
Tænk selv - en film om Poul Henningsen 1984 Musik DK/Dokumentarfilm
Landmandsliv 1965 Musik DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Musik DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Musik DK/Spillefilm
Den kloge mand 1956 Musik DK/Spillefilm
Hvad vil De ha'? 1956 Musik DK/Spillefilm
Vi som går stjernevejen 1956 Musik DK/Spillefilm
På tro og love 1955 Musik DK/Spillefilm
Skatteøens hemmelighed 1953 Musik DK/Reklamefilm
Mød mig på Cassiopeia 1951 Musik DK/Spillefilm
Som sendt fra himlen 1951 Musik DK/Spillefilm
Alt dette og Island med 1951 Musik DK/Spillefilm
Min kone er uskyldig 1950 Musik DK/Spillefilm
Lejlighed til leje 1949 Musik DK/Spillefilm
Calle og Palle 1948 Musik DK/Spillefilm
Penge som Græs 1948 Musik DK/Spillefilm
Stjerneskud 1947 Musik DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Musik DK/Spillefilm
Man elsker kun een Gang 1945 Musik DK/Spillefilm
Biskoppen 1944 Musik DK/Spillefilm
Det bødes der for 1944 Musik DK/Spillefilm
Alt for Karrièren 1943 Musik DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Musik DK/Spillefilm
Alle Mand paa Dæk 1942 Musik DK/Spillefilm
Forellen 1942 Musik DK/Spillefilm
Naar Bønder elsker 1942 Musik DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 Musik DK/Spillefilm
Thummelumsen 1941 Musik DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1941 Musik DK/Spillefilm
En Søndag paa Amager 1941 Musik DK/Spillefilm
En pige med pep 1940 Musik DK/Spillefilm
Sørensen og Rasmussen 1940 Musik DK/Spillefilm
Komtessen paa Steenholt 1939 Musik DK/Spillefilm
Roser hver aften 1939 Musik U/Spillefilm
Bolettes Brudefærd 1938 Musik DK/Spillefilm
Under Byens Tage 1938 Musik DK/Spillefilm
Milly, Maria och jag 1938 Musik U/Spillefilm
Mille, Marie og mig 1937 Musik DK/Spillefilm
Vikingerne, deres Forfædre og Efterkommere 1937 Musik DK/Dokumentarfilm
Cocktail 1937 Komponist DK/Spillefilm
Millionærdrengen 1936 Musik DK/Spillefilm
Til Danmark over de store Broer 1936 Musik DK/Dokumentarfilm
Min Kone er Husar 1935 Musik DK/Spillefilm
Äventyr i pyjamas 1935 Musik U/Spillefilm
Skaf en Sensation 1934 Musik DK/Spillefilm
7-9-13 1934 Musik DK/Spillefilm
Copenhagen, Gay and Vivacious 1934 Musik DK/Reklamefilm
Fem raske Piger 1933 Musik DK/Spillefilm
Nyhavn 17 1933 Musik DK/Spillefilm
Saa til søs 1933 Musik DK/Spillefilm
De blå Drenge 1933 Musik DK/Spillefilm
Odds 777 1932 Musik DK/Spillefilm
Skal vi vædde en Million? 1932 Musik DK/Spillefilm
Kirke og Orgel 1932 Musik DK/Spillefilm
Hotel Paradis 1931 Musik DK/Spillefilm
Hotel Paradis 1931 Musik DK/Spillefilm
Det forvandlede landbrug Musik DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.